NHL toivoo työrauhaa – San Jose-puolustaja valmis jopa työsulkuun: ”Asia on aika muuttaa”

© Kuva: Getty Images

NHL-komissaari Gary Bettman kertoi perjantaina, ettei liiga käytä oikeuttaan avata pelaajayhdistys NHLPA:n ja sen välistä työehtosopimusta (CBA) tulevan kauden jälkeen. (lue uutinen täältä).

2013 solmittu kontrahti on voimassa kauden 2021-22 loppuun, mikäli kumpikaan osapuoli ei toisin ilmoita.

NHLPA:lla on kuitenkin vielä kaksi viikkoa aikaa pohtia omaa päätöstään, sillä pelaajayhdistyksellä on oikeus avata sopimus 15.syyskuuta saakka.

San Jose Sharks-puolustaja Marc-Édouard Vlasic on tehnyt oman kantansa tilanteeseen hyvin selväksi.

– Siinä (työehtosopimuksessa) on tietenkin paljon asioita, joita haluaisin muuttaa. Jos pelaajat eivät ole tyytyväisiä tiettyihin seikkoihin, tulisi meidän pohtia koko sopimusta uudelleen, Vlasic toteaa The Athleticille.

Kanadalaispuolustajan erityishuomio nykyisessä sopimuksessa koskee niin sanottua escrow-pykälää.

Escrow’lla tarkoitetaan pelaajien erilliseen rahastoon palkastaan maksamaa maksua, jolla on tarkoitus tasata omistajien ja pelaajien välisiä tuloja. Voimassa olevan sopimuksen mukaan taalaliigan tulot jaetaan pelaajien ja omistajien kesken 50-50-periaatteella.

– Se (escrow) pitäisi poistaa kokonaan. Tarkoitan, kun pelaaja allekirjoittaa ison sopimuksen ja 15 prosenttia otetaan heti päältä pois sen vuoksi. Ei se ole meidän vikamme. Me olemme tuote ja meidän tehtävämme on varmistaa, että ihmiset tulevat katsomaan pelejä, Vlasic toteaa ja jatkaa:

– Ei ole meidän tehtävämme pitää huolta tulojen tasaamisesta. Pelaajat sanovat vuodesta toiseen etteivät pidä escrow’sta. Asia on aika muuttaa.

Vlasic oli mukana neuvottelemassa edellistä sopimusta 2012 ja kertoo aikovansa olla aktiivisesti mukana myös tälläkin kertaa.

Mikäli pelaayhdistys päätyy Vlasicin vihjailemalle kannalle ja ilmoittaa avaavansa nykyisen työehtosopimuksen, on osapuolilla vuosi aikaa neuvotella ratkaisusta, joka saattaa olla uusi sopimus tai pidättäytyminen lopulta vanhan kontrahdin määräajassa.

Mikäli osapuolet eivät kuitenkaan pääse yhteisymmärrykseen, olisi edessä todennäköisesti työsulku, joka jättäisi kauden 2020-21 pelaamatta joko osittain tai kokonaan.

Vastaava tilanne koettiin viimeksi kaudella 2012-13, jolloin sarjassa huilattiin yhteensä kolme kuukautta. 2004-05 puolestaan pelaamatta jäi koko kausi.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.