NHL:n suomalaisedusteiset seurat Florida Panthers ja Winnipeg Jets iskevät yhteen kahdesti Helsingissä torstaina ja perjantaina.

Itsekin NHL:ssä pelannut Sami Helenius oli todella iloinen kuullessaan NHL:n rantautuvan Suomeen tänä syksynä ja etenkin siitä, että vierailulle saapuvat juuri suomalaistähtien seurat Florida Panthers ja Winnipeg Jets.

– Helvetin kova juttu saada Suomeen nämä pelit ja nimenomaan nämä joukkueet. NHL on maailman paras liiga, siellä on taitavimmat jätkät ja hyvin organisoidut joukkueet. Helsingissä pääsee katsomaan HIFK:ta Liigassa, Jokereita KHL:ssä ja nyt NHL:ää. Suomalaisia jääkiekkofaneja hellitään, Helenius toteaa NHLSuomi.comille.

Panthersin kausi on lähtenyt vaisusti käyntiin. Floridalaiset ovat Atlannin divisioonassa viimeisinä ja neljästä viime pelistä on saldona vain yksi voitto.

– Ei ole hirveän hyvin Panttereilla mennyt, mutta kyllä siellä esimerkiksi isoista seuroista Detroitkin kyntää aika alhaalla. Kausi on kuitenkin pitkä. Siinä kun saa hyvän buustin ja voittoputken alle, niin sarjasijoitukset voivat olla ihan erilaiset, kun kausi vanhenee, toteaa Helenius usean vuoden NHL-kokemuksella.

Aleksander Barkov kantaa Panthersissa rinnassaan C-kirjainta.

– NHL:ssä kun saa C:n rintaan, niin se on valtava luottamus organisaation tasolta. Siinä pitää olla johtaja kentällä ja kentän ulkopuolelta. Toki Barkovilta odotetaan pisteitäkin, mutta hänen pitää ennen kaikkea johtaa pantterilaumaa.

Helenius pelasi vuosikymmenen ajan Pohjois-Amerikassa ja tietää, miten iso asia kapteenius siellä on.

– Näin suomalaisena kun ajattelee, että kun joku suomalainen saa tuon gloorian, niin kyllä sitä on ylpeä. Se on kova juttu. Sitä ei kaikki sohvaperunat, jotka katsoo pelejä vaan TV:stä tiedä, miten paljon arvostusta pitää hankkia ja duunia tehdä, että ulkomaalainen saa kirjaimen rintaan.

Barkov ei ole mikään isähahmo tai kovaääninen suunsoittaja. Barkov johtaa panttereita omalla rauhallisella tyylillään.

– Barkov ei ole kaveri, joka huutaa ja louskuttaa suutaan. On kuulemma oppinut sanomaan jo ilkeästikin, mutta ei meuhkaa turhaa. Kun sanoo jotain, se on asiaa, Helenius toteaa.

Florida Panthers ja Winnipeg Jets iskevät yhteen torstai- ja perjantai-iltana Helsingin Hartwall Arenalla klo 20.00. Ottelut ovat nähtävissä Viasatin kanavilla ja Viaplayssa. Studiossa ennakkopelit aloitetaan klo 19.30.