Näkökulma: San Jose Sharksin uusi sopimus on järjetön – Evander Kane nousi liian kovaan kerhoon

© Kuva: Getty Images

San Jose Sharks yllätti eilen kannattajansa ja solmi peräti seitsemän vuoden ja 49 miljoonan dollarin sopimuksen Evander Kanen kanssa. Diili oli erittäin onnistunut – ainakin Kanen leirin kannalta.

Voimahyökkääjänä tunnettu laituri saapui Sharksiin värikkäiden vaiheiden jälkeen Buffalo Sabresista. Hän vietti ex-seurassaan kaksi ja puoli vuotta ja teki parhaimmillaan 43 pistettä yhden kauden aikana. Kun hänelle oli mahdollista lähteä NHL:n jumbojoukkueesta, Kane alkoi vihoitella joukkuekavereiden ja johdon kanssa. Buffalo oli erittäin tyytyväinen, kun se sai Sharkilta ykköskierroksen varausvuoron kesältä 2019 ja pääsi samalla eroon pahanilmanlinnusta.

Äkäpussi saapui länsirannikolle ja teki heti ison vaikutuksen Sharksiin. Runkosarjan 17 otteluun tehdyt 14 pistettä auttoivat häntä pyytämään seitsemän miljoonan dollarin vuosiansioita. Ja Sharks suostui maksamaan.

Jättidiili nostaa valtavasti odotuksia. Nyt Kane tienaa 26-vuotiaana lähes yhtä paljon kuin seuraavat laitahyökkääjät: Zach Parise (7,5 miljoonaa), Vladimir Tarasenko (7,5), Phil Kessell (8) ja Bobby Ryan (7,25). On siis tarpeellista pohtia, miten arvokkaita kyseiset pelaajat ovat joukkueilleen ja onko Kane päässyt liian kovaan kerhoon.

Kane ohitti palkkatilastoissa myös pitkät jatkosopimukset solmineet Johnny Gaudreaun (6,75), Brad Marchandin (6,1) sekä Filip Forsbergin (6). 84 tehopisteen kauden pelannut Gaudreau ja Nashville-tähti Forsberg nauttivat sopimuksistaan kevääseen 2022 asti. Näissä jatkosopimuksissa seurat olivat selkeitä voittajia.

Kanesta tuli samalla Sharksin hyökkääjien palkkakuningas. Tilanne ei välttämättä muutu edes ensi kesänä, kun Joe Pavelskille ja Logan Couturelle rustataan uudet pahvit kouraan. Huonon kauden sattuessa, molemmat saattavat antaa jopa alennusta noin kuuden miljoonan nykytuloistaan.

Sharks on all in

San Josella on enää noin seitsemän miljoonan ero palkkakattoon, mutta sillä on vielä tärkeitä sopimuksia rustattavana. Tomas Hertl sekä Chris Tierney ovat pelanneet sopimuksensa loppuun, joten suurin osa jäljellä olevista pennosista putoavat todennäköisesti heidän taskuihin.

Sillon Sharksille jää noin kahdesta kolmeen miljoonaa käyttövaraa. Seuralla riittäisi edelleen tarvetta Joe Thorntonille, mutta suostuisiko seuraikoni vielä yhteen kauteen ja lisäksi roimaan palkanlaskuun? Ainostaan silloin, jos Sharks näyttää mestarijoukkueelta. Ja siihen ollaan pyritty.

Kanen sopimus tarkoittaa, että Sharks laittaa ensi syksynä kaikki pelimerkit kannujahtiin. Avainpelaajat (Burns, Vlasic, Pavelski) pelaavat uransa parhaita vuosia, joten jälleenrakentamiseen ei ole enää aikaa.

Kanen sopimus ihmetyttää allekirjoittanutta. Kyse on klassisesta high risk-high reward -diilistä, jollaisia jokaisen mestaruutta tavoittelen joukkueen täytyy tehdä. Mutta miksi solmia järjettömän pitkä sopimus pelaajan kanssa, joka on kauden aikana sivussa keskimäärin 14 runkosarjaottelusta ja ei ole ollut ikinä joukkueensa ykköstähti?

Eikä kannata unohtaa ensi kesän vapaita markkinoita. Tarjolla on muun muassa John Tavaresin ja James van Riemsdykin kaltaisia tähtiä, joista ainakin jälkimmäinen olisi suostunut Kanelle tarjottuun jättisopimukseen

Toki Kane on tykittänyt uransa aikana jopa 57 tehopistettä. Silloin kausi oli 2011-2012 ja hyökkääjä täytti vasta 20 vuotta. Sellaiselle pelaajalle 49 miljoonan sopimus olisi ollut aiheellinen. Mutta ei 40 pisteen voimahyökkääjälle.

Jos riski kannattaa ja Sharks juhlii ensi vuonna mestaruutta, hyvä heille. Mutta korttipakka tulee hajoamaan rumasti, jos se ei pääse tavoitteisiin. Sharks saattaa jonakin päivänä jopa purkaa Kanen sopimuksen.

Tilanne muistuttaa liian paljon Ville Leinon kohtaloa. Ehkä myös Kane siirtyy joskus muotibisnekseen NHL-uran sammuttua.

 

Sami Ikonen


Barcelona voittaa Napolin – nappaa JÄTTIKERROIN 50.00!

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Saat nyt jättikertoimen 50.00 Barcelonan voitolle Napolista.