Yksi viime kesän puhuttavimmista tilanteista nähtiin NHL Draftissa, kun Columbus Blue Jacketsin GM:nä toimiva Jarmo Kekäläinen valitsi Jesse Puljujärven sijaan todellisen yllätysnimen, Pierre-Luc Dubois’n.

Kyseisen varaustilaisuuden jälkeen syitä tälle päätökselle on pohdittu jo lähestulkoon kyllästymiseen saakka ja itse asiassa Dubois’n kausi juniorisarja QMJHL:ssä oli sen verran heikko, että asia nousi uudelleen pinnalle.

Mutta nyt itse asiassa Kekäläinen saattoi paljastaa taustat päätökselleen.

NHL:n historian ensimmäinen eurooppalainen, ja toistaiseksi ainoa, GM oli Blue Jacketsin järjestämässä ”Kysy ja vastaa” -sessiossa mukana ja hän otti kantaa joukkueensa sentteritilanteeseen, sillä ohiolaisseura menetti laajennusdraftissa kolmossentterinsä William Karlssonin.

Kekäläisen mukaan keskellä viihtyvä, mutta myös laitaan istuva, Dubois tulee taistelemaan paikasta ensi kauden Blue Jackets -rosteriin.

– Hän on pelaaja, joka haluaa olla se erottava tekijä. Hänellä on harjoitusleirillä oiva tilaisuus ottaa paikka joukkueesta, eikä pelkästään ottaa vain paikkaa, vaan myös pelata isossa roolissa.

– Katsotaan nyt, että onko hän valmis aloittamaan NHL:ssä heti sentterinä. Useat nuoret lupaukset aloittavat laidassa, koska se on puolustuksellisesti helpompaa. Sitten he kypsyvät uransa aikana ja tavallaan pikkuhiljaa sopeutuvat sentteriksi.

Kun keskustelu oli siirtynyt Dubois’n ympärille, haastattelija vertasi Dubois’n tilannetta Alexander Wennbergiin, joka niin ikään aloitti viime kauden laidassa. Samalla hän kuitenkin totesi, että se onkin ainoa yhtäläisyys kyseisen kaksikon osalta ja sanoi Dubois’n omaavan sekä kokoa että myöskin tietynlaista särmää, mitä tulee laidan lähellä tapahtuviin tilanteisiin.

Sitä kautta päästiinkin siihen, miksi Kekäläinen halusi tuoda juuri Dubois’n vuosi sitten ohiolaisseuraan.

– Se on suuri syy sille, miksi varasimme hänet, sillä hän on kaveri, joka pelaa meidän näköistä jääkiekkoa. Hän on 19-vuotias, lähes satakiloinen, hän osaa luistella, hänellä on nopeutta, hän pelaa sekä fyysistä että aggressiivista jääkiekkoa ja on hyvä maalinedustalla.

Toisin sanoen Dubois on pelaajana lähes täydellinen vastakohta Puljujärvelle, joka pelaa enemmän taitoon perustuvaa jääkiekkoa. Päätöksessä siis skipata suomalaispeluri ei vaikuta olleen mitään sen suurempaa draamaa.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.