Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. Toisena vuorossa on Tanska.

Jos tarkkoja ollaan, niin Tanskan ensimmäinen virallinen NHL-pelaaja oli puolustaja Poul Popiel, joka oli Tanskassa syntynyt ja maan kansalaisuuden omaava pelaaja. Hän kuitenkin oli samalla Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen ja hän harjoitteli koko lapsuutensa ja nuoruutensa USA:n maanperällä.

Joten kyllä, mies on Tanskan ensimmäinen NHL-pelaaja, sillä hän pelasi vuosina 1965-1972 sekä 1979-1980 yhteensä 224 runkosarjaottelua maailman parhaassa kiekkoliigassa, tehden niissä tehot 13+41. Hän pelasi myös NHL:n kilpailijassa, WHA:ssa, 467 runkosarjakamppailua (62+265).

Ensimmäinen Tanskassa kiekko-oppinsa ammentanut NHL-pelaaja oli kuitenkin Frans Nielsen, joka aloitti uransa taalajäillä kaudella 2006-07 New York Islandersin paidassa. Hänkin toki siirtyi B-juniorina Ruotsin juniorisarjoihin, Malmö Redhawksin riveihin. Hän pelasi heti ensimmäisellä kaudellaan, 2001-02, 20 runkosarjaottelua Elitserienissä (nykyisin SHL).

Sen lisäksi että Nielseniä pidetään ensimmäisenä varsinaisena tanskalaisena NHL-pelaajana, on hän myös maansa menestynein kiekkoilija. Hän on pelannut Islandersin ja Detroit Red Wingsin riveissä yhteensä 685 runkosarjaottelua, joissa hän on iskenyt 136 maalia ja yhteensä 390 tehopistettä.

Nielsenin jälkeen NHL-kaukaloihin Tanskasta ovat ponnistaneet muun muassa Nikolaj Ehlers, Oliver Björkstand sekä maalivahti Frederik Andersen.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.