Ja taas nähdään ”jimmyveseyt” – Coloradolle raju takaisku, huippulupaus ei halua pelata seurassa?

© Kuva: Getty Images

Jimmy Vesey nousi viime kesänä otsikoihin, kun hän ei suostunut allekirjoittamaan sopimusta hänet varanneen Nashville Predatorsin kanssa.

Tennesseeläisseura oli käyttänyt Veseyhin kolmannen kierroksen varausvuoron vuoden 2012 NHL Draftissa. Se vuoro meni kuitenkin täysin hukkaan, sillä Predators jäi nuolemaan näppejään, kun Vesey päätti testata vapaat pelaajamarkkinat.

Lopulta hän päätyi New York Rangersin paitaan ja tietyssä mielessä hän niin sanotusti ampui itseään jalkaan, sillä manhattanilaisseuran kausi päättyi pudotuspelien toiselle kierrokselle, kun taas Predators eteni aina Stanley Cup -finaaleihin saakka.

Joku voisikin käyttää tähän kesään liittyen termiä ”déjà vu”, sillä aivan kuten Hobey Baker -palkinnon voittanut Vesey, myös päättyneellä kaudella samaisen pystin pokannut Will Butcher on päättänyt testata vapaat pelaajamarkkinat.

– Olemme informoineet Avalanchea päätöksestämme. Me arvostamme sitä, mitä Colorado on tehnyt, emmekä sulje sitä pois mahdollisena määränpäänä, Butcherin agenttian toimiva Brian Bartlett paljastaa BSN Denverille.

– Me kuitenkin koemme, että on olemassa muita mahdollisuuksia, jotka on syytä tutkia.

Butcherin pelaajaoikeudet kuuluvat Colorado Avalanchelle, mutta nyt denveriläisseuraa uhkaa vakavasti sama kohtalo kuin Predatorsia viime vuonna: on nimittäin äärimmäisen epätodennäköistä, että Butcher päätyisi enää tässä vaiheessa – testatessaan vapaat pelaajamarkkinat – valitsemaan osoitteekseen Coloradon.

Avalanche-organisaatiolle isku on luonnollisesti todella raju. Joukkue jäi viime kaudella valovuosien päähän pudotuspelipaikasta ja oli ylivoimaisesti koko NHL:n heikoin joukkue. Toisin sanoen se tarvitsisi kaikki mahdolliset avut ja nyt se menettää suurella todennäköisyydellä huippulupaavan pelaajan.

Kaikkein pahinta tässä tarinassa on se, että 22-vuotias Butcher on puolustaja. Avalanchen suurin ongelma on nimittäin ollut oman pään heikkous, joten tämä isku tulee suoraan vyön alle.

Hobey Baker -palkinto, jonka Butcher voitti siis päättyneellä kaudella ja Vesey sitä edeltävällä, ojennetaan vuosittain yliopistosarjan parhaalle pelaajalle.

Butcher, joka toimi viime kaudella suomalaishyökkääjä Henrik Borgströmin edustaman Denverin yliopiston kapteenina, naulasi menneen runkosarjan aikana puolustajan tontilta 43 runkosarjaotteluun tehot 7+30=37.

Toimittajan sana:

Luonnollisesti jokaisella pelaajalla on oikeus valita seuransa, mutta samalla se on täydellinen pyllistys koko NHL:n varausjärjestelmälle. Joku voisi nähdä sen myös samanlaisena ”kumarruksena” kaikille niille pelaajille, jotka hamuavat NHL-varausta, mutta eivät tule sitä koskaan saamaan.

Toisin sanoen Veseyltä ja Butcherilta olisi toivonut sitä, että he kunnioittavat seuraa, joka on uhrannut heihin yhden varausvuoroistaan. Avalanchen kohdalla se tarkoittaa viidennen kierroksen varausvuoroa, ja vaikka se ei olekaan sama asia kuin ykköskierroksen vuoro, satuttaa se seuraa siitä huolimatta.

Ylipäätään tilanteen voisi kärjistää siten, että Avalanche olisi voinut varata kenties NHL:ään pelaajan, joka jäi lopulta tyystin varaamatta. Ei välttämättä suoraan samalla varausvuorolla, mutta esimerkiksi viimeisellä varauskierroksella.

Lisäksi nämä pelaajat, jotka hylkäävät heidät varanneen seuran, saavat valitettavan paljon näkyvyyttä. Heinä- ja elokuu ovat NHL:n osalta todella hiljaisia kuukausia, joten mediat joutuvat nyhtämään ajoittain juttuja jopa puoliväkisin. Tästä syystä Veseyn ja Butcherin kaltaiset pelaajat saavat paljon näkyvyyttä ja harvemmin negatiivista sellaista.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!