St. Louis Bluesin alamäki koitui lopulta seuran päävalmentajana pitkään toimineen Ken Hitchcockin kohtaloksi.

Bluesin GM:nä toimivalle Doug Armstrongille Hitchcockin irtisanominen oli todella kova pala nieltäväksi. Hän oli pettynyt sekä itseensä että pelaajistoonsa.

– Me emme häviä otteluita kunniakkaasti ja nyt Ken maksaa sen hinnan kaikkien meidän virheiden vuoksi, alkaen minusta. Minä olen kuitenkin joukkueen manageri ja kasasin tämän joukkueen, Armstrong kiehuu SB Nationin mukaan.

Ennen kaikkea Armstrong teki kuitenkin selväksi, että miten pettynyt hän on Bluesin pelaajiin ja siihen työetiikan puutteeseen, mihin hän on kiinnittänyt huomiota. Se tuli esille, kun hän vertasi Bluesia MLB-seura St. Louis Cardinalsiin, jota pidetään St. Louisissa erinomaisena esimerkkinä voittamiselle.

– Cardinalsille ei ole yksityisurakoitsijoita. Ja, kun heillä on, niistä hankkiudutaan eroon, Armstrong paalutti puolestaan St. Louis Game Timen Twitter-tilillä.

– Kun puhun yksityisurakoitsijoista, puhun 50-50-tilanteista, joissa me huijaamme väärässä paikassa – puolustuspään kustannuksella ja hyvät joukkueet tekevät päinvastoin.

Joukkueen kulttuuri muuttui…

Armstrong joutui tekemään viime kesänä raskaita päätöksiä ja yksi niistä oli eittämättä se, kun hän päätti luopua seuran pitkäaikaisesta kapteenista David Backesista, joka päätyi vapaiden pelaajamarkkinoiden kautta Boston Bruinsiin.

Backesin lähdön myötä Blues tarvitsi uuden kapteenin ja sellaiseksi nimettiin luonnollisena jatkumona tähtipuolustaja Alex Pietrangelo, joka oli jo vuosien ajan seurannut Backesin, joka on hänen hyvä ystävä, johtamistapoja vierestä.

Ensimmäinen vuosi on kuitenkin selkeästi osoittautunut haasteelliseksi Pietrangelolle kapteenin roolissa ja Backesin puuttuminen on näkynyt ikävästi. Asiaa ei helpottanut myöskään kokeneiden Troy Brouwerin ja Brian Elliottin lähdöt.

– Kulttuurimme muuttui hieman ja meidän täytyy nyt löytää uudelleen se sama kulttuuri, Armstrong paaluttaa.

– Me teimme raskaita päätöksiä kesällä, minkä odotimme vievän meitä eri suuntaan. Luulin tämän olevan osittainen uudelleenrakennusvuosi; tavallaan leikkausten vuosi.

Toimittajan sana:

Ja ehkä juuri tämä onkin ollut ongelma myös pukukopissa. Blues on nimittäin avoimesti tavoitellut Stanley Cupia myös kuluvan kauden osalta, mutta samaan aikaan joukkuetta on uudistettu melkoisen rajulla kädellä.

Bluesin kannalta on kuitenkin erittäin tärkeää, että Armstrong näkee myös olevansa itse ongelman ytimessä.

Sitä kautta hän lähteekin varmasti eri tavalla kohti ensi kesää, jolloin sopimukset ovat katkolla Patrik Berglundilla, Scottie Upshallilla, Nail Yakupovilla, Colton Paraykolla ja Kevin Shattenkirkilla. Heistä Parayko jatkaa satavarmasti Blues-paidassa, mutta koko muu nelikko lähtenee ja heistä Shattenkirk todennäköisesti jo ennen kauden päättymistä.