San Jose Sharksin Brent Burns on tällä hetkellä täysin omassa elementissään, mitä tulee etenkin muihin NHL-puolustajiin. Mies on pelannut tällä kaudella 49 ottelua, joissa hän on kerännyt tililleen uskomattomat 21 maalia ja yhteensä 51 tehopistettä.

Burns on puolustajalle käsittämättömässä 35 maalin tahdissa. Aktiivipelaajista tehollisesti kovimman kauden puolustajista on pelannut Ottawa Senatorsin Erik Karlsson, joka iski kaudella 2015-16 82 otteluun 16 maalia ja yhteensä 82 tehopistettä.

Maaleissa Burns on siis painellut jo ohi, ja jos tahti säilyy samana, tulee Karlssonin piste-ennätys menemään samalla uusiksi. Tällä hetkellä vaikuttaakin siis vahvasti siltä, että Burnsille tullaan ojentamaan kauden päätteeksi parhaalle puolustajalle annettava Norris Trophy, mutta ansaitsisiko mies vielä enemmän?

”Poikkeuksellinen kausi”

Tähän liittyen Burnsin kokenut joukkuekaveri Joe Thornton antoikin medialle painavia kommentteja puolustaja hyvyydestä. Thornton on vakaasti sitä mieltä, että Burns on tällä hetkellä maailman paras jääkiekkoilija.

– Se on vain karu totuus, näin minä uskon. Tarkoitan sitä, että näen tämän kaverin joka päivä. Se tapa miten hän pelaa ja miten paljon hän pelaa, on jotakin sellaista, mitä en ole ennen häneltä nähnyt. Hän on tällä hetkellä paras pelaaja, mitä jääkiekossa on, Thornton uhosi medialle Sharksin Twitter-tilin mukaan.

Sharksin päävalmentajana toimiva Peter DeBoer komppasi Thorntonia, mutta hiukan maltillisemmin.

– Hän on dominoivin pelaaja molemmissa päädyissä, jota olen koskaan valmentanut. Hänen puolustuspelaamisensa on aliarvostettua, ja ihmiset tietävät, miten arvokas hän on meille vastustajan kenttäpäädyssä. Hänellä on meneillään poikkeuksellinen kausi, DeBoer kertoi.

Lajinsa paras?

Burnsin loistava kausi on nostanut hänet myös samalla mukaan Hart Trophy keskusteluihin. Pysti jaetaan vuosittain NHL:n arvokkaimmalle pelaajalle, joten jo pelkkä nosto keskusteluihin on puolustajalta äärimmäisen kova temppu.

Edellisen kerran Hart on mennyt puolustajalle kaudella 1999-2000, kun Chris Pronger pokkasi pystin itselleen. Tätä hetkeä saatiinkin odotella tovi, sillä ennen tätä Hart jaettiin puolustajalle sesongin 1971-72 päätteeksi, kun Bobby Orr sai palkinnon itselleen.

Kaikki eivät kuitenkaan luonnollisesti ole sitä mieltä, että kaukaloita tällä kaudella dominoinut Burns olisi vieläkään Hartin arvoinen pelaaja.

– Hän on selvä voittaja Norrisia ajatellen. Mutta mielestäni Hart kuuluisi mennä tällä hetkellä Connor McDavidille. Minun kolme parasta vaihtoehtoa ovat juuri nyt McDavid, ja perässä sitten Burns ja Sidney Crosby, TSN:n ja NBC:n kiekkoanalyytikko Ray Ferraro uumoili.