Tuomo Ruudun edustama Carolina Hurricanes kohtasi viime yönä Toronto Maple Leafsin.

NHLSuomi.com tapasi Ruudun ennen Maple Leafs-kamppailua.

Kaudesta on lähes puolet takana. Minkälaisen arvosanan annat joukkueelle?

Mä antaisin ehkä seiskan. On ollut muutamia hyviä jaksoja ja muutamia huonoja jaksoja, mutta tasaisuutta ei ole löytynyt, vaan on menty ylös alas. Pelillisesti ollaan viime aikoina oltu parempia, vaikka olemme hävinneetkin pelejä.

Entä mikä arvosanan itsellesi?

Kenties kutosen, vähän alle joukkueen keskitason. Alkukausi ei ole ollut sellainen kuin itse olisin toivonut. On ollut hyviä pelejä putkeen, mutta en ole saanut tehoja. En ole löytänyt sitä tasaisuutta, jota olen itseltäni odottanut. Onneksi on vielä pelejä jäljellä, eikä kausi ole ohi, vaan vielä ehtii tekemään paljon.

Pelaat teidän ykkösnyrkissä, jonka sentteri Erik Staal johtaa joukkueen pistepörssissä ja toinen laituri Jeff Skinner on pistepörssin toisena. Mistä johtuu, että sinun pistetehtailu on jäänyt pienehköksi?

Kädet ovat vähän jäätyneet maalipaikoissa, välillä pitäisi olla ovelampi ja mennä kovempaa maalin eteen ja välillä pitäisi ottaa vähän rauhallisemmin. Pitäisi löytää hyvä balanssi siihen ja pelata enemmän vaistoilla, niin pisteitäkin tulee enemmän.

Johdat joukkueen taklaustilastoa. Selittääkö se osittain pisteiden vähyyttäsi siinä mielessä, että sinulla menee enemmän energiaa taklauksiin ja vähemmän aikaa pisteiden tekoon?

Ei oikeastaan. Olen huomannut, kun olen muutaman vuoden pelannut täällä ja hakenut sitä, mikä on oma paras olotila, milloin itseltä tulee parasta tehoa ja annan joukkueelle eniten, niin se tulee silloin kun olen fyysinen. Ja kiekollinenkin peli on silloin parempaa. Esimerkiksi minulla oli pisteiden valossa parhaalla kaudellani ylivoimaisesti eniten taklauksia urani aikana. Minulla on monesti enemmän maalipaikkoja, kun minulla on enemmän taklauksia. Siitä se ei jää kiinni.

Teillä on kahdeksasta viimeisestä pelistä – mukaan lukien rankkarit – vain yksi voitto. Mitä on mennyt pieleen joulukuussa?

Vaikka tossa on ollut tappioita niin jatkoajalla kuin tavallisella peliajalla, niin olemme mielestäni pelanneet parempaa jääkiekkoa kuin alkukaudesta. Muutamissa matseissa emme ole olleet ekassa erässä hereillä, vaan olemme tulleet takaa tasoisin ja hävitty jatkoajalla. Tai olemme tiukoissa paikoissa ”jäätyneet”, emmekä ole jaksaneet jauhaa omaa peliämme ja odottaa vastustajan virhettä, vaan olemme vähän höntyilleet ja vastustaja on tehnyt yksi-kaksi maalia pelin lopussa. Se on kova paikka hävitä, kun tuntuu, että olet ollut parempi matsissa.

Parin viime kauden ajalta tuttu tilanne, olette pari pistettä playoffpaikkaa perässä. Kuinka turhauttavaa on aina olla jahtaajan paikalla?

Kyllä se vähän turhauttaa. Me olemme tässä tilanteessa sen takia, koska silloin kun peli kulkee, emme pysty punomaan enemmän voittoja yhteen, emmekä saa luotua pientä karkumatkaa muihin. Jos onnistuisimme voittoputken luonnissa, meidän ei tarvitsisi koko ajan pelata pakkovoitto mielessä. Totta kai mieluummin olisi koko ajan kärjessä, mutta ainakin on panosta joka ottelussa.

Miten korjaatte tilanteen?

Se tulee perustumaan tasaisuuteen. Kun voitat muutaman ja jos vähääkään hengähdät ja häviät pari, niin ollaan taas samassa raossa. Pitää vain jatkaa ja voittaa vähän enemmän putkeen.

Kuinka paljon lähestyvät olympiavalinnat mietityttää sinua?

Totta kai mietityttävät. Se oli yksi tavoitteistani tälle kaudelle, että pääsee kamppailemaan kultamitaleista, koska niitä mahdollisuuksia ei usein tule, niin ilman muuta se on mielessä.

Kauden ensimmäinen ulkoilmapeli on nurkan takana ja Losissa pelataan ulkona tammikuun lopulla. Olisiko ulkoilmapelin järjestäminen mahdollista Carolinassa?

Jos se Losissa on mahdollista, niin varmasti myös Carolinassa. Se riippuu vähän, miten kelit osuu kohdalle. Esimerkiksi ennen joulua oli 25 astetta lämmintä, ja se olisi vähän hankalaa. Mutta välillä lämpötila on myös nollan pinnassa. Jos lämpötilat ovat liian korkeat, niin pelataan vaikka sitten rullalätkää.