Rasmus Ristolainen ja Artturi Lehkonen ovat NHL Draftin kuumimmat suomalaisnimet Aleksander Barkovin jälkeen. Ristolainen on saanut monenlaisia arvioita osakseen. Osa arvioi hänen menevän kymmenen ensimmäisen joukossa, osa arvioi hänet 20:n ”huonommalle puolelle”.

Ristolainen omaa yhden draftin kovimmista laukauksista. Se on hänen ase. Hän on suurikokoinen, mutta niin ovat kaikki tämän vuoden kärki puolustajalupaukset. Se näyttää olevan yksi tämän vuoden trendeistä. TSN:n Craig Button sanoi, että Ristolainen olisi valmis NHL:ään jo ensi kaudeksi. Uskon hänen kuitenkin vielä pelaavan yhden kauden TPS:n riveissä.

Lehkonen on saanut osakseen arvioita ensimmäisen kierroksen lopun ja toisen kierroksen alun paikkeilta. Hän on pienikokoinen, mutta taitava. Eikä Lehkonen luovuta koskaan. Jos pitää joku NHL-pelaaja sanoa, ketä Lehkonen muistuttaa, sanoisin Mike Cammallerin. Lehkonen voi olla tulevaisuudessa kova tekijä NHL-joukkueen ylivoimassa.

Ristolaisen scouttaustoimistoilta saamat rankingsijat olivat seuraavat:

ISS: 11, TSN/Bob McKenzie: 8, TSN/Craig Button: 25, The Hockey News: 22, McKeen’s: 21, Corey Pronman: 8, CSS/Euro: 4. Arvioiden keskiarvo (poislukien CSS): 15,83.

Suomalaispuolustajan lopullinen varausnumero lienee vuorojen 10-15 välillä. Dallasilla voi olla kiinnostusta 10. vuorolla varata Ristolainen, mutta itse heidän varaavan hyökkääjän kuten Hunter Shinkaruk tai Alexander Wennberg. Sijoilla 12. ja 13. varaavat Phoenix ja Winnipeg varaavat suht varmasti hyökkääjän. Sen sijaan heitä ennen 11. vuorolla varaava Philadelphia voi olla joukkue, joka Ristolaisen huutaa.

Flyers on tiettävästi varaamassa puolustajaa. Ristolainen on tuossa tilanteessa ehkä paras varattavissa oleva puolustaja. Seth Jones ja Darnell Nurse ainakin ovat mennett tuohon vuoroon mennessä. Joten oma arvioni on, että Ristolainen menee 11. vuorolla Philadelphiaan.

Lehkosen scouttaustoimistoilta saamat rankingsijat olivat seuraavat:

ISS: 46, TSN/Bob McKenzie: 43, TSN/Craig Button: 23, The Hockey News: 36, McKeen’s: 39, Corey Pronman: 24, CSS/Euro: 9. Arvioiden keskiarvo (poislukien CSS): 35,17.

Lehkonen on siis pelaaja, joka voi mennä jo ensimmäisellä kierroksella, mutta toisaalta ei olisi ihme, jos hänet varattaisiin vasta toisella kierroksella. En pitäisi yllättävänä, jos Florida Panthers varaisi Lehkosen heti 31. vuorolla. Varsinkin jos he ensimmäisellä kierroksella varaavat puolustaja Jonesin. Lehkonen on varmasti yksi koko draftin parhaita mailankäsittelijöitä ja harhauttajia. Jos Dale Tallon kumppaneineen poistuisisivat New Jerseystä taskussa oikeudet Jonesiin ja Lehkoseen, ei draft heiltä ainkaan huonosti olisi mennyt.

Toisaalta Lehkonen kokonsa vuoksi voi tippua draftissa toisellakin kierroksella hieman kauemmas. Puolen välin paikkeilla Jarmo Kekäläisen Columbuksella on vuoro (44. vuoro) varata. Ehkä Kekäläinen varaa Lehkosen? En tiedä. Columbus tullee käyttämään vähintään kaksi heidän kolmesta ensimmäisen kierroksen vuoroistaan hyökkääjään, ehkä jopa kaikki kolme, joten toisella kierroksella Kekäläinen voi katsoa jo puolustajan (kuten Shea Theodore) suuntaan.

48. vuorolla varaa Detroit Red Wings, joka voi poimia Lehkosen. Hän on todella sen oloinen pelaaja, johon Detroit voisi iskeä. En olisi ollenkaan yllättynyt, jos Lehkonen lopulta todella olisi Detroitin varattavissa ja Detroitin varaama pelaaja sunnuntaina.

Eli omat arviot Ristolaisen ja Lehkosen lopullisista varausnumeroista ovat 11 ja 48. Ristolainen Philadelphia Flyersiin ja Lehkonen Detroit Red Wingsiin.

Huomenna julki top-30 Draft Ranking. Alla Ristolaisen haastattelu Combinessa.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!