Eurooppalaiset valmentajat ovat NHL:ssä melkoinen harvinaisuus. Koko sarjan historiassa NHL.ssä on nähty vain yksi suomalainen päävalmentaja, Alpo Suhonen. Hän valmensi Chicago Blackhawksia vuoden verran, ennen kuin joutui jäämään sivuun terveyshuolien vuoksi.

Seuraavaa suomalaisvalmentajaa on odotettu pitkään. Jukka Jalosen siirtymisellä Atlantin taakse on spekuloitu jo vuosia. Jalonen on kuitenkin ulkopuolinen, ja NHL:ssä ollaan hieman sisäänpäin lämpeäviä.

NHL-toimittaja Elliotte Friedman nosti blogissaan esiin yhden suomalaisvalmentajan, joka sen sijaan voisi onnistua siirtymään NHL:ään.

– Kun NHL avautuu uusille ideoille ja näkökulmille, pitäkää silmällä Olli Jokista. Hän haluaa valmentaa täällä ja on nyt Liiga-seura Jukurien penkin takana. He ovat jääneet pudotuspelien ulkopuolelle viidesti, mutta hän on saanut heidät kakkossijalle debyyttikaudellaan, Friedman kirjoittaa.

Jokinsen siirtyminen NHL-valmentajaksi olisi viime aikojen trendin mukaista. Muun muassa Martin St. Louis ja Andrew Brunette ovat entisiä pelaajia, jotka ovat siirtyneet päävalmentajiksi NHL:ään varsin ohuella kokemuksella.