Kuukauden treidi: Philadelphia Flyers ulosti ongelmatapauksensa ja sai jättivastineen

© Kuva: Getty Images

Kuukauden treidi on kuukausittain ilmestyvä juttusarja, jossa tarkastellaan menneisyyden jättisiirtoja jälkiviisastellen. Vuosien päästä vastataan samaan kysymykseen, jota spekuloitiin jo siirron tapahduttua: ”Kumpi voitti?”

Kesällä 2011 Philadelphia Flyersin GM Paul Holmgren ei ollut tyytyväinen kahden johtavan pelaajansa Jeff Carterin ja Mike Richardsin käytökseen kaukalon ulkopuolella. Tämänkertaisessa Kuukauden treidissä käsitellään poikkeuksellisesti kaksi vaihtokauppaa, sillä Flyers kauppasi tähtensä samana päivänä kahteen eri joukkueeseen.

Columbus Blue Jackets

Jeff Carter

Columbus Blue Jackets yritti rakentaa menestystä Rick Nashin ympärille pitääkseen organisaation kasvot joukkueessa. 66 pistettä edelliskaudella iskenyt Carter oli kovan luokan hankinta ja oli samassa pistetahdissa myös uudessa joukkueessaan, mutta menestystä ei edelleen tullut. Nashistä jouduttiin luopumaan kauden 2011-12 päätteeksi, mutta Carterista luovuttiin jo kesken kauden.

39 ottelussa pisteet 15+10=25 nakuttanut sentteri sai lähteä Los Angeles Kingsiin, joka antoi vaihdossa Jack Johnsonin ja vuoden 2013 1. kierroksen varausvuoron.

Johnsoninkaan hankinta ei osunut ihan viimeisen päälle maaliin. Vuoden 2005 varaustilaisuuden kolmantena valittu puolustaja oli parhaimmillaan hyvä, mutta sinipaidassa ei koskaan loistava. 185-senttinen Johnson pelasi Blue Jacketsin paidassa 445 ottelua, kunnes heikohkon kauden 2017-18 jälkeen hän päätyi vapaana agenttina Pittsburgh Penguinsiin.

Varausvuoronsa Jarmo Kekäläinen käytti ensimmäisessä draftissaan NHL-toimitusjohtajana Marko Danoon. Slovakkihyökkääjä pelasi onnistuneella tulokaskaudella 35 ottelua tehoin 8+13=21.

Kuva: Getty Images

Sitten Dano saikin jo lähteä kesällä 2015 yhdessä Artem Anisimovin, Jeremy Morinin, Corey Troppin ja vuoden 2016 4. kierroksen varausvuoron kanssa Chicago Blackhawks -organisaatiioon vaihdossa Brandon Saadiin, Michael Paliottaan ja Alex Broadhurstiin. Danosta luopuminen osoittautui siinä mielessä hyvin ajoitetuksi, että 26-vuotiaana hän ei ole vieläkään edellä mainittua pistemäärää NHL:ssä rikkonut, ja pelaa nyt Tshekissä.

Broadhurstin nimi on suomalaisille jääkiekon seuraajille tutumpi Liigasta kuin NHL:stä. Hän vietti Blue Jackets -organisaatiossa neljä vuotta pelaten kaksi NHL-ottelua, kunnes Winnipeg Jets hankki jenkkisentterin tulevaisuuden korvausta vastaan, mikä tarkoittaa käytännössä myöhemmin määriteltävää vastapalvelusta. Nykyään 28-vuotias hyökkääjä pelaa toista kauttaan HIFK:n paidassa.

Paliotta oli treidin aikaan lupaavan oloinen jokerikortti. Blackhawksin kolmoskierroksen varaus oli ennen vaihtokauppaa juuri tullut yliopistosarja NCAA:sta ja pelannut yhden pelin NHL:ssä. Blue Jacketsissä NHL-kokemus tuplaantui ensimmäisen kauden aikana, mutta tulokassopimusta ei jatkettu ja 193-senttinen puolustaja siirtyi New York Rangers -organisaatioon. NHL:ssä häntä ei sittemmin nähty ja Paliotta lopetti uransa vuoteen 2020.

Jäljelle jää enää Saad, mutta ei ole syytä olla sad, sillä ketju kyllä jatkuu vielä. 22-vuotiaana sininuttuun siirtynyt röyhkeä laituri oli loistava lisä Blue Jacketsin riveihin eikä pettänyt odotuksia.

Saad pelasi ohiolaisjoukkueen paidassa kahden kauden ajan keräten 160 ottelussa tehot 55+41=96. Kesällä 2017 Kekäläinen lähetti Saadin paluupostissa Blackhawksiin Anton Forsbergin ja vuoden 2018 5. kierroksen varausvuoron kanssa saadakseen vuoden 2017 6. kierroksen varausvuoron, Tyler Motten ja Artemi Panarinin.

Kuva: Getty Images

Motte on työteliäs hyökkääjä, mutta yliopistouran lupailema tehokkuus oli jäänyt jonnekin matkan varrelle. NHL:ssä 21-vuotiaalle hyökkääjälle kertyi 33 ottelua tehoin 4+3=7, AHL:ssä 43 peliä ja pisteet 10+6=16. Blue Jacketsissä NHL:n ja AHL:n väliä ravannut Motte ei viihtynyt edes kokonaista kautta, vaan keväällä 2018 hän siirtyi Vancouver Canucksiin yhdessä Jussi Jokisen kanssa vaihdossa Thomas Vanekiin.

Vanek teki hyvää jälkeä, mutta umpeutuvan sopimuksen jatkosta ei päästy sopuun. Koko kauden aikana 80 ottelussa tehot 24+32=56 ja Blue Jacketsissä 19 ottelussa 15 pistettä nakuttanut itävaltalainen teki yksivuotisen kolmen miljoonan dollarin sopimuksen Detroit Red Wingsin kanssa.

Panarinin tarina onkin varmasti monella tuoreessa muistissa. Viimeistään Columbuksessa venäläistähti osoitti pystyvänsä olemaan johtava pelaaja ja pelasi kaksi kautta hivenen yli piste per peli -tahdilla. Toisella kaudellaan Blue Jacketsin poikkeuksellisesti toiselle playoff-kierrokselle vienyt kiekkotaituri testasi vapaiden agenttien markkinat yhdessä maanmiehensä Sergei Bobrovskin kanssa ja päätyi jättipalkalla New York Rangersiin.

Niin, se varausvuoro. Kekäläinen varasi numerolla 170 Jonathan Davidssonin. Helmikuussa 2019 edukseen SHL-lainallaan esiintynyt ruotsalaishyökkääjä liitettiin osaksi jättitreidiä. Davidsson, Vitali Abramov ja vuoden 2019 1. kierroksen varausvuoro siirtyivät Ottawa Senators -organisaation haltuun, kun taas Blue Jackets sai Julius Bergmanin ja Matt Duchenen.

Duchenen taru Ohion osavaltiossa jäi lyhyeksi. Piste per peli -tahdilla pelatut kymmenen playoff-ottelua eivät riittäneet pyyhkimään mielestä odotukset pettänyttä runkosarjaa, jonka aikana entinen Colorado Avalanche -tähti teki uudessa joukkueessaan 23 ottelussa tehot 4+8=12. Vapaana agenttina Duchene päätyi Nashville Predatorsin paitaan.

Bergmanin ura Blue Jackets -organisaatiossa hakee vertaistaan. Ruotsalaispuolustaja treidattiin kolme päivää edellisen vaihtokauppansa jälkeen New York Rangersiin. San Jose Sharksin aikanaan 2. kierroksella varaaman tukholmalaisen lisäksi piti luopua vuoden 2019 4. ja 7. kierroksen varausvuoroista saadakseen Adam McQuaidin.

Boston Bruins -paidasta valtaosalle NHL:n seuraajista tuttu McQuaid oli 2,75 miljoonan palkallaan ylihintainen. Sopimus umpeutui kyseiseen kauteen ja 14 peliä Blue Jacketsissä jäivät isokokoisen pakin ammattilaisuran viimeisiksi otteluiksi.

Blue Jacketsin saavuttama hyöty: Vaikutus kahdeksan NHL-kautta, joiden aikana Blue Jackets pääsi neljästi pudotuspeleihin ja voitti yhden playoff-sarjan. Runkosarjaotteluita treidistä saaduilla pelaajilla kertyi Blue Jacketsissä 931 kappaletta.

Treidin ulkopuolelta lisätyt palaset: Artem Anisimov, Corey Tropp, Jeremy Morin, vuoden 2016 4. kierroksen varausvuoro, Anton Forsberg, vuoden 2018 5. kierroksen varausvuoro, Jussi Jokinen, Vitali Abramov, vuoden 2019 1., 4. ja 7. kierroksen varausvuorot

Los Angeles Kings

Mike Richards
Rob Bordsonin oikeudet

Rob Bordsonin oikeuksia ei koskaan käytetty sopimuksen tekemiseen. Jenkkihyökkääjä teki välttävän AHL-uran ennen siirtoaan Eurooppaan. HPK:ssakin piipahtanut 33-vuotias hyökkääjä edustaa nykyään Norjan pääsarjan Stavanger Oilersia.

Pinnallisesti tarkasteltuna Richardsin hankintaa voidaan tarkastella hutina ja Kingsiä ylivoimaisena häviäjänä tässä sopassa. 5,75 miljoonan dollarin palkkaa nauttinut sentteri pelasi neljän vuoden Kings-uransa aikana 257 NHL-ottelua tehoin 46+87=133, kunnes hänen sopimuksensa irtisanottiin.

Ensivaikutelma hämää, sillä Richards oli ylihintaisuudestaan huolimatta vuosien 2012 ja 2014 Stanley Cup -mestarin runkopelaaja. Kings toki maksaa sopimuksen purkamisesta sakkoa aina vuoteen 2032 asti.

Kingsin saavuttama hyöty: Vaikutus neljä NHL-kautta, joiden aikana Kings oli kolmesti pudotuspeleissä, voitti kymmenen playoff-sarjaa ja voitti kaksi Stanley Cupia. Runkosarjan otteluita treidin vastineella kertyi 257 kappaletta.

Ketjun ulkopuolelta lisätyt palaset: –

Philadelphia Flyers

Jakub Voracek
Vuoden 2011 1. kierroksen varausvuoro
Vuoden 2011 3. kierroksen varausvuoro

Brayden Schenn
Wayne Simmonds
Vuoden 2012 2. kierroksen varausvuoro

Sitten on aika kaivaa popcornit esille ja ottaa mukava asento. Flyers sai näistä treideistä vastinetta kerrakseen.

Aloitetaan vuoden 2011 3. kierroksen varausvuorolla. Silloinen Flyers-GM Paul Holmgren varasi tällä vuorolla Nick Cousinsin.

Kolmannelle kierrokselle Cousins oli hyvä valinta. Parisen (ei Zachin) vuotta AHL:ää tahkottuaan työteliäs sentteri murtautui NHL-kokoonpanoon.

Ensimmäisen kokonaisen NHL-kautensa jälkeen kesällä 2017 Cousinsia kutsui Arizona Coyotes. Kanadalaishyökkääjän lisäksi Coyotes-organisaatioon päätyivät Merrick Madsenin oikeudet. Flyers sai Brendan Warrenin oikeudet ja vuoden 2018 5. kierroksen varausvuoron.

Warren oltiin varattu kolmannella kierroksella vuonna 2015, mutta ura oli laskusuhdanteessa. Käyrä osoitti aina vain jyrkemmin alaspäin ja yliopistouran loputtua yhdysvaltalaishyökkääjälle ei tehty edes NHL-sopimusta, vaan hän joutui tyytymään ECHL:ään. Nyt Warren tekee uutta nousua, sillä viime kauden AHL-laina oli onnistunut ja täksi kaudeksi hän sai AHL-sopimuksen.

Vuonna 2018 viimeisiä kuukausiaan Flyersin toimitusjohtajana toiminut Ron Hextall valitsi viidennen kierroksen varausvuorollaan Wyatt Wylien. Wylie on edelleen samassa organisaatiossa, pelasi juuri ensimmäisen kautensa ammattilaisena AHL:ssä ja kovalla työllä jonkinlainen tulevaisuus NHL:ssä vaikuttaa mahdolliselta.

Kuva: Getty Images

Matkustetaan ajassa taaksepäin vuoden 2012 varaustilaisuuden toiselle kierrokselle, jolloin Holmgren valitsi treidistä saadullaan varausvuorollaan Anthony Stolarzin. Vuonna 2012 varattavana oli huippuvahteja vilisevä ikäluokka, sillä samana vuonna NHL:ään varattiin muun muassa Andrei Vasilevski, Matt Murray, Chris Driedger, Joonas Korpisalo, Malcolm Subban, Frederik Andersen, Connor Hellebuyck ja Linus Ullmark.

Stolarz kalpenee näille herroille, mutta ei ollut täysin huti hänkään. Kakkoskierroksen puolivälissä valittu yhdysvaltalainen oli tehnyt räjähdysmäisen nousun hyvin matalista juniorisarjoista ja pääsi junioriurallaan aina OHL-mestaruuteen ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin asti.

Ammattilaisuralla kehitys otti välillä jopa takapakkia, mutta kaudella 2018-19 Stolarz pelasi jo pääosin NHL:ssä. Samalla kaudella hänet myös treidattiin Edmonton Oilersiin.

Vaihtokaupassa Flyers sai Cam Talbotin. Sylkykupiksi Oilersissa joutunut, nykyään hyvällä tasolla torjuva kanadalaisvahti olisi voinut olla ryöstö, mutta paluu huipulle ei tapahtunut Philadephiassa. Neljä ottelua noin 88 prosentin torjuntavarmuudella ei vakuuttanut ja Talbot päätyi vapaana agenttina Calgary Flamesiin.

Kun nyt päästiin vauhtiin, niin käsitellään viimeinenkin varausvuoro. Vuoden 2011 ykköskierroksen varausvuoro oli numero 8, ja sillä Flyers sai riveihinsä Sean Couturierin.

Varaus oli jättipotti. Couturier tekee kaiken yhdelle miehelle mahdollisen jäällä. Hän hoitaa puolustuspään kunnialla, on isona pelaajana hyödyllinen maalineduspelaaja ja kantaa tulosvastuuta tasaisen varmasti. Viimeiset neljä kautta noin 75 pisteen kausitahdissa ollut 28-vuotias kanadalainen pelaa edelleen Flyersin riveissä ja on tehnyt 693 ottelun NHL-urallaan tehot 174+271=445.

Wayne Simmondsista tuli pennsylvanialaisjoukkueelle pätevä voimahyökkääjä pitkäksi aikaa. Kuuden kauden aikana totuttu noin 30 osuman maalimäärä kauteen ei enää toteutunut kahtena seuraavana kautena ja etenkin Flyers-uran viimeiseksi jääneellä kaudella joukkueen varakapteenin noin neljän miljoonan cap hit muodostui enemmän ja enemmän riippakiveksi, mikä kirvoitti seurajohdolta ratkaisun.

Kuva: Getty Images

Simmondsin uudeksi seuraksi valikoitui vuoden 2019 helmikuussa Nashville Predators, joka antoi Flyersille Ryan Hartmanin ja vuoden 2020 4. kierroksen varausvuoron.

Hartman pelasi oranssivalkoisissa 19 ottelua tehoin 2+4=6, mutta jatkosopimusta ei herunut. Dallas Stars oli halukas hankkimaan hänen oikeutensa vaihdossa Tyler Pitlickiin. Seuraavan kauden joukkueeksi valikoitui tästä huolimatta Minnesota Wild.

Pitlick pelasi täysin odotusten mukaisesti. Yhdysvaltalainen puolustavan roolin hyökkääjä pelasi 63 ottelua tehoin 8+12=20. Umpeutuvaa sopimusta ei jatkettu ja Pitlick päätyi vapaana agenttina Arizona Coyotesiin.

Varausvuorosta tuli kauppatavaraa, kun se kaupattiin 27-vuotiaan AHL-hyökkääjä Kyle Criscuolon kanssa Anaheim Ducksiin. Paluupostissa Flyers sai Derek Grantin.

Grantiä ei ennakoitu joukkueen sisäisen pistepörssin kärkisijoille, mutta pudotuspelit olivat seurajohdolle pettymys. 15 ottelussa pisteitä kertyi vain lukemin 0+2=2 ja playoff-pelien lisäksi vain seitsemän runkosarjamatsia Flyers-paidassa pelannut työjuhta teki kesällä vapaana agenttina uuden sopimuksen Ducksin kanssa.

Kuva: Getty Images

Ainoa Blue Jacketsiltä Flyersille toimitettu pelaaja oli Jakub Voracek. Hänestä olikin sitten iloa uudelle joukkueelleen vuosikausiksi. Tehokkuudessa oli vaihtelua piste per peli – ja noin 50 pisteen kausitahdin välillä, mutta kokonaisuudessaan 727 ottelua ja pistesaldo 177+427=604 eivät philadelphialaisille valitukselle aihetta.

Tästä huolimatta Voracek oli jatkuvasti siirtohuhujen kohteena, ja  ja viime kesänä tapahtui. Kymmenen vuotta edellisen treidinsä jälkeen tshekkiläinen palasi Blue Jacketsiin vaihtokaupassa Cam Atkinsoniin.

Atkinsonin otteita Flyers-paidassa on nähty vasta yhden ottelun verran. Ennen treidiä koko NHL-uransa Columbuksessa viettänyt pienikokoinen hyökkääjä sai viime kaudella aikaan 56 ottelussa tehot 15+19=34.

Brayden Schenn oli Kingsin viidentenä varaama lupaus, joka treidin aikaan oli kerennyt pelata vasta 16 ottelua ammattilaistasolla. Flyersilla oli 20-vuotiaan juniorinsa kanssa malttia ja kahden kauden jälkeen kanadalaissentteri oli jo pesunkestävä kakkoskorin hyökkääjä NHL-tasolla.

Schenn pelasi Flyersissa kauteen 2016-17 asti piste-ennätyksenään 59 pisteen kausi kaudelta 2015-16. Kesällä 2017 matka jatkui St. Louis Bluesiin. Hextall neuvotteli itselleen Jori Lehterän sekä vuoden 2017 ja 2018 1. kierroksen varausvuorot.

Kuva: Getty Images

Lehterän NHL-ura oli laskusuhdanteessa jo ennen Flyersiin siirtymistä, mutta Philadelphiassa tuli pohjakosketus. 11 pistettä 89 ottelussa, AHL-komennus ja kokaiinikohu johdattelivat KHL:ssä sekä NHL-tulokaskaudellaan Vladimir Tarasenkon kanssa hyvän kemian löytäneen hyökkääjän takaisin KHL:ään.

Vuonna 2017 Flyers varasi numerolla 27 Morgan Frostin. Varausta seuranneet OHL-kaudet ja 125 ottelussa nakutetut tehot 79+142=221 povasivat liki varmaa huipputason NHL-tulevaisuutta. Ammattilaisuran avauskaudella Frost sai tililleen 20 peliä NHL:ssä tehoin 2+5=7, minkä jälkeen on ollut vielä hiljaisempaa. Viime kaudella vyölle kertyi vain kaksi lisäottelua isoissa valoissa ja tämä kausi on 22-vuotiaan sentterin osalta alkanut AHL:stä.

Flyersilla oli Schenn-diilistä ykköskierroksen varaus myös seuraavalle vuodelle. Tällä kertaa Hextall pääsi varaamaan numerolla 14, jolla hän huusi Joel Farabeen nimen.

Tämä valinta näyttää menneen täysin nappiin. Farabee teki tulokaskaudellaan 52 ottelussa tehot 8+13=21 ja vastasi toisen kauden kiroukseen 55 ottelun pistelukemin 20+18=38. Tulokassopimusta on vielä tämä kausi jäljellä, mutta kuudesta seuraavasta on jo sovittu viiden miljoonan keskimääräisen vuosipalkan jatkodiilillä.

Flyersin saavuttama hyöty: Treidin vaikutus jatkuu edelleen. Kymmenen tähänastisen kauden aikana Flyers on päässyt viidesti pudotuspeleihin ja voittanut kaksi playoff-sarjaa. Muiden joukkueiden sijaan kahdesta treidistä saadun vastineen yhteenlaskettujen runkosarjaotteluiden määrä on kirjoitushetkellä 2866 kappaletta.

Ketjun ulkopuolelta lisätyt palaset: Merrick Madsenin oikeudet ja Kyle Criscuolo

Kuka voitti?

Vaikka Flyersin saaman vastineen puolittaisi tai sitä vertailtaisiin muiden osapuolten yhteensä saavuttamaan hyötyyn, ei muilla ole sanansijaa. Ottelumäärä on puolitettunakin enemmän kuin Blue Jacketsin ja Kingsin yhteenlaskettu määrä ja Flyersilla on vielä Couturier, Atkinson, Farabee ja Frost, joista voi olla iloa vielä pitkäksi aikaa.

Kingsin menestys joukkueena treidin jälkeen on vakuuttavaa, mutta Richardsin vaikutus siihen ei yksinään ole niin merkittävä, että mestaruudet kompensoisivat jättimäisen eron pelaajien ja otteluiden määrässä. Blue Jackets on yrittänyt todella kovaa tehdä joukkueesta voittavaa, mutta on päätynyt tässäkin ketjussa ojasta allikkoon.

Hämmentävää on se, että Flyers on selvinnyt myyjän roolissa niin isolla prosentilla voittajana. Jotain mätää joukkueessa on, että se ei näistä siirroista huolimatta ole saavuttanut mainittavaa menestystä, mutta tämä treidiketju on vain ja ainoastaan auttanut seuraa oikeaan suuntaan.

LUE MYÖS: Nyt se tapahtui! Carolinassa koottiin täysin suomalainen ketju – Jesperi Kotkaniemelle unelmatontti

LUE MYÖS: Kylmät kävi! Leo Komaroville karu kohtalo NHL:ssä

LUE MYÖS: NHL-toimittaja paljasti: Nikita Kutsherovista karu tieto julki – kausi vaarassa?