New York Islandersin suojaamispäätökset laajennusdraftin alla saivat ensisilmäyksellä raaputtamaan päätä. Vastoin kaikkia ennakointeja Matt Martin ja Cal Clutterbuck suojattiin, kun taas Jordan Eberle, Josh Bailey ja joidenkin papereissa Eberlen sijaan suojattava Kieffer Bellows jäivät kaikki vapaaksi.

Isoa kuvaa tarkastellen päätöksellä on logiikka. Martin ja Clutterbuck ovat osa nelosketjua, joka on monen asiantuntijan mielestä paras roolissaan NHL:ssä.

Kumpaakaan ei kukaan täysijärkinen GM heidän ylihintaisilla palkoillaan valitsisi. Joku isopalkkainen pelaaja Islesin olisi kuitenkin hyvä menettää vallitsevan palkkakattotilanteen takia.

Runkopelaajista ensi kaudelle kiinnittämättä ovat jääneet Anthony Beauvillier, Casey Cizikas, Ilja Sorokin, Kyle Palmieri ja Adam Pelech. Palkkakatossa ollessa reilut 12 miljoonaa dollaria tilaa ei kaikille edellä mainituista pelaajista saa mitenkään sopimusta tulevalle kaudelle kyseisellä summalla. Ilman huojennusta palkkakattoon sopimuksen saisivat vain Pelech, Sorokin ja Beauvillier, mikä tekisi sekin tiukkaa.

Tämän takia tarvitaan houkutuslintuja, jotka on korvattavissa. Bellowsin jättämistä vapaaksi 3.5 miljoonan dollarin sopimuksella kiekkoilevan Clutterbuckin sijaan tämä ei selitä, mutta Baileyn tai Eberlen menettäminen olisi nyt puhtaaksi bisneksen kannalta hyvä asia. Fanien suosikiksi nousseen Baileyn päätyminen Krakeniin vaatisi todennäköisesti pientä palautumista Islandersin kannattajilta.