Nykyinen Toronto Maple Leafsin supertähti ja NHL:n kesän 2016 ykkösvaraus Auston Matthews lähti täysi-ikäisyyden kynnyksellä kaudeksi 2015-16 Sveitsin NLA-sarjaan kerätäkseen kokemusta miesten peleistä ennen NHL-uransa alkua.

Nuorukaisen silloiset pelikaveri muistelivat Matthewsin NLA-visiittiä The Athleticin teettämässä artikkelissa.

– Se oli brutaalia! Kukaan ei pystynyt edes kuvittelemaan, kuinka hyvä tämä 17-vuotias poika saattaisi olla, Roger Karrer muistelee.

– Hän näytti meille temppuja, joita emme olleet koskaan aiemmin nähneet. Se tekniikka yhdistettynä ilmaveiveihin! muisteli Patrik Bärtschi.

– Kiekko saattoi kimmota hänen jalkoihinsa, polviinsa, mihin tahansa. Mutta hänellä oli koko ajan totaalinen kontrolli pelivälineeseen. Hän tuli tilanteesta ulos aina kiekon kanssa. Usein ajattelit vain ”vau, olipa hän jälleen onnekas”. Jossain kohtaa sinun oli pakko myöntää, ettei sillä ollut tekemistä onnen kanssa, Reto Schappi muistelee.

Matthewsin visiitti käkikellomaan ZSC Lionsin riveissä oli lopulta varsin onnistunut. Vanhempiensa kanssa Sveitsiin saapunut nykyinen NHL-miljonääri takoi NLA:ssa pelaamissaan 36 ottelussa hurjat tehot 24+22=46.