Philadelphia Flyers – kausiennakko 2020-21: Tähtäimessä Stanley Cup – realismia vai silkkaa utopiaa?

© Kuva: Getty Images

Sisällysluettelo

KATSO MYÖS: 

Viime kausi

Philadelphia lähti kauteen hieman uudistunein ilmein. Sentteriosastolle värvättiin taitava Kevin Hayes, ja puolustukseenkin tuotiin ruutia Matt Niskasen ja Justin Braunin voimin.

Hankinnat olivat kaikin puolin välttämättömät: seuran top6-hyökkääjä Nolan Patrick kärsi pahoista päävaivoista, jonka lisäksi Flyersin puolustus oli edelliskaudella yksi sarjan surkeimmista. Joukkue päästi omiinsa hurjat 281 maalia, mikä oli päällisin syy jättämään Flyersin pudotuspelien ulkopuolelle.

Myös valmennukseen haettiin uusia tuulia Alain Vigneaultin muodossa. Kokenut päävalmentaja toi mukanaan apuvalmentajat Michel Therrienin ja Mike Yeon, jotka tekivät valmennuksesta entistä vakaamman.

Näiden värväysten pohjilta Flyers oli valmis tulevaan haasteeseen. Alun kasvukipujen jälkeen pennsylvanialaiset löysivät pelillisen tasapainonsa ja olivat jokaisella osa-alueella edellissesonkia parempia. Joukkue paransi kumpaakin erikoistilannepelaamistaan yli kolmella prosenttiyksiköllä, joiden lisäksi aggressiivinen pelitapa kantoi hedelmää myös maalien muodossa (2,94 -> 3,29).

Tiiviin viisikkopuolustuksen selvä ryhtiliike ja 21-vuotiaan maalivahti Carter Hartin läpimurto NHL:n ykkösvahtien kastiin olivat kuitenkin Flyers-kauden suurimmat kulminaatiopisteet. Philly päästi taakseen keskimäärin 2,77 maalia per ottelu, mikä oli valtava parannus vuoden takaisesta (3,41). Hart torjui valtaosan (43) joukkueensa otteluista ja pysäytti kiekkoja hyvällä 91,4 prosentin varmuudella. Nämä lukemat lupaavat hyvää myös seuran tulevaisuuden kannalta.

Philadelphia oli lopulta koko sarjan kuudenneksi paras joukkue voitettuaan 69 pelistään 41. Ennen runkosarjan keskeyttämistä joukkue siivitti itsensä hurjaan yhdeksän ottelun voittoputkeen (yhtä lukuun ottamatta kaikki varsinaisella peliajalla).

Tässä mielessä kauden keskeyttäminen tuli Flyersille pahaan aikaan. Vaikka oranssipaidat tiputtivatkin Montreal Canadiensin (voitot Phillylle 4-2) neljännesvälierissä, niin joukkue ei pystynyt esittämään ottelusarjassa parastaan. Philadelphia jäi kamppailupelaamisessa jälkeen, eikä kiekoista taisteleminen ollut sen parasta antia – toisin kuin runkosarjassa.

Tämä korostuikin jykevään kamppailu- ja puolustuspeliin tukeutuvaa New York Islandersia vastaan, joka pudotti Flyersin jatkosta sarjan ratkaisevassa seiskaottelussa numeroin 4-0. Etenkin Philadelphian sisäisen maalipörssin (24 osumaa) runkosarjassa voittanut Travis Konecny oli pleijareissa kuin varjo itsestään, eikä osunut tolppien väliin kertaakaan koko pudotuspelien aikana.

Philadelphia olikin lähinnä nuoren maalivahtinsa Hartin varassa, jonka 14 ottelun saldo oli komea 92,6% ja 2,23. Tulevalla sesongilla nyt jo 22 vuotta täyttänyt veräjänvahti on jälleen suuressa osassa, kun Flyers lähtee kirkastamaan viime kauden sijoitustaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Matt Niskanen (Lopettanut)
Puolustaja, 34 vuotta

Philadelphiaan vuosi sitten siirtynyt loistava yleispuolustaja ilmoitti hieman yllättäen päättävänsä uransa päättyneen kauden jälkeen. Runkosarjassa 33 tehopistettä (8+25) napsinut Niskanen jättää ison arven niin kiekolliseen kuin omankin alueen puolustuspeliin.

Kuva: Getty Images

Derek Grant (Anaheim Ducks)
Keskushyökkääjä, 30 vuotta

Kesken viime kauden Anaheimista Philadelphiaan kaupattu hyökkääjä palaa takaisin ankkapaitaan lyhyen Flyers-visiittinsä jälkeen. Romuluinen syvyyspelaaja oli pudotuspeleissä varsin näkymätön, eikä hänelle löytynyt enää minkäänlaista käyttöä.

 

Kuva: Getty Images

Tyler Pitlick (Arizona Coyotes)
Keskushyökkääjä, 29 vuotta

Niskasen tapaan vain viime kauden oranssipaitoja edustanut kanadalainen toi joukkueeseen hyvää rosoisuutta ja onnistui kiekollisestikin varsin kelvollisesti. Runkosarjassa tehot 8+12 takonut kovaluinen taklaaja sai pudotuspeleissä hieman enemmän vastuuta, mutta jäi silti hieman varjojen maille. Tämä jätti miehen vapaaksi agentiksi ja niinpä matka jatkui kahden vuoden pahvilla Arizonaan.

Kuva: Getty Images

Mikhail Vorobyev (Salavat Julaev Ufa)
Keskushyökkääjä, 23 vuotta

190-senttinen venäläinen ei kyennyt kahdessa vuodessa lunastamaan häneen kohdistuneita odotuksia. Viime kaudella 20 NHL-ottelussa tehoin 1+2 esiintynyt Vorobyev pelasikin suurimman osan kaudestaan farmissa, mikä riitti lopulta takaisin Venäjään palanneelle hyökkääjälle.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Erik Gustafsson (Calgary Flames)
Puolustaja, 28 vuotta

Kaudella 2018-19 rakettimaisen läpimurron NHL:ään tehoin 17+43=60 tehnyt ruotsalainen oli viime kaudella hyvä, muttei lähelläkään sitä tasoa kuin huippuvuotenaan. Tämä johti lopulta miehen kauppaamiseen vaivaista kolmannen kierroksen varausvuoroa vastaan. Gustafsson pelasi Calgaryssä lopulta 17 ottelua tekemättä maalin maaliakaan. Syöttöpisteitä kertyi seitsemän kipaletta.

Vasen käsi alhaalla ampuva Gustafsson tiedetään loistavana kiekollisena puolustajana, joka pystyy tehokkaaseen ylivoima-operointiin. Vuoden ja kolmen miljoonan dollarin sopimuksen tehneellä puolustajalla on nyt paljon todistettavanaan. Onnistuessaan suuri vahvistus Flyersille.

Suomalaiset

Ei suomalaisia

Valmennus – Alain Vigneault

Kuva: Getty Images

Mitä enemmän pystyt tuomaan kiekkoja hyökkäysalueelle roiskimatta sitä päätyyn, sitä parempia tekopaikkoja pystyt luomaan. Loogista.

Vigneaultin saapuminen Philadelphiaan oli ehkä parasta, mitä GM Chuck Fletcher pystyi offseasonilla tuomaan pennsylvanialaispöytään. Flyersilla oli aikaisemmilla kausilla suuria ongelmia päästä peliin mukaan otteluiden ensimmäisillä erillä. Aggressiivisesta pelifilosofiastaan tunnettu Vigneault, 59, ratkaisi tämän ongelman pakottamalla joukkueen dump-and-chase –tyyliseen roiskintapelaamiseen.

Tämän tarkoituksena ei ollut vain luoda painetta vastustajan puolustajille, vaan samalla myös herättää joukkue niin mentaalisesti kuin fyysisestikin. Pelien edetessä vastustajat varautuivat Philadelphian paineistukseen, mikä loi tilaa keskialueelle ja avasi sitä myöten kontrolloituja nousuja hyökkäysalueelle. Tämä teki Flyersista ennalta arvaamattomamman ja sen takia todella vaikean vastuksen pelata vastaan.

Vastaavasti puolustusuuntaan pelatessaan Philadelphia pyrki pakottamaan vastustajat päätykiekkoihin. Joukkue onnistuikin tässä mainiosti saaden pelivälineen usein myös itselleen. Puolustajat saivat kaivaa rauhassa kiekkoja kulmista samalla kun omat hyökkääjät antoivat takana tukensa.

Yhtälö oli lopulta varsin simppeli: Flyers pyrki saamaan vastustajat pelaamaan heidän omaa peliään onnistuen siinä kiitettävin arvosanoin. Joukkueen runko on tarpeeksi taitava ja syvä tämänkaltaisen pelin luomiseen. Rosteri ei ole kärsinyt syksyn aikana suuria muutoksia, joten tämä edesauttaa pelitavan kehittämistä myös alkavan kauden aikana.

Tärkein pelaaja – Claude Giroux

Kuva: Getty Images

Tämän kategorian voisi omistaa yksinoikeudella seuran tähtihyökkääjä Sean Couturierille. Hän on kokonaisvaltaisesti Flyersin ylivoimaisesti paras pelaaja.

Syy, miksi Giroux säilyttää edelleen paikkansa joukkueensa tärkeimpänä pelaajana, johtuu yksinkertaisesti hänen viime kauden huonoudestaan. Tehot 21+32=53 saattavat olla kova sana jollekin läpimurron tehneelle huippulupaukselle, mutta eivät todellakaan sitä mitä Girouxin kaltaiselta kaiken nähneeltä megatähdeltä voisi odottaa. Puhumattakaan hänen surkeasta pudotuspelivisiitistään, jossa Giroux latoi 16 peliin vain yhden maalin ja seitsemän syöttöpistettä.

Spekuloida voi vaikka kuinka, joten ehkä Vigneaultin aggressiivinen pelisysteemi ei ollut Girouxille omiaan. Taiturimainen kanadalaishyökkääjä rakastaa pysyä kiekossa, niin ehkä siitä luopuminen päätyihin söi hänen parhaita avujaan.

Nyt 32-vuotiaalta veteraanilta odotetaan joka tapauksessa paljon enemmän. Hänen syttymisensä on elintärkeää Flyersin menestyshaaveiden kannalta. Tynkäkausi rajussa Itäisessä divisioonassa ei jätä lepsuiluun juurikaan varaa.

Kiinnostavin tulokas – Morgan Frost

Kuva: Getty Images

Juonikkaalla peliälyllä varustettu 21-vuotias keskushyökkääjä pääsi viime kaudella maistamaan 20 ottelua maailman parasta kiekkosarjaa.

Frost sai sauman todistaa kykynsä itsensä Claude Giroux’n ja Travis Konecnyn viereltä, muttei oikeen missään vaiheessa istunut muottiin. Tehot 2+5 napsinut kesän 2017 ykköskierroksen varaus (#27) pelasikin suurimman osan kaudestaan farmissa tehden 41 peliin 13 maalia ja 16 syöttöpistettä.

Nyt kun nuorukainen on saanut ensimmäisen tuntumansa miesten peleihin, voi häneltä tulevalla kaudella jo jotain odottaakin. Frost saaneekin sauman kolmosketjun keskeltä, josta matka voi tulevaisuudessa kurota ylemmäksikin. Tarvitsee vielä lisää lihaa luidensa ympärille kamppaillakseen paremmin irtokiekoista.

Arvio

Sija: Itäisen divisioonan 4.

Flyersin kannalta erinomainen uutinen on se, että sen runko on säilynyt lähes identtisenä viime kauteen peilaten. Niskasen lähtö aiheuttaa vatsan väänteitä, mutta toisaalta Gustafsson tuo oman mausteensa puolustuspeliin.

Jos Giroux ja Shayne Gostisbehere sekä pudotuspeleissä flopannut Konecny palaavat tasolleen, ja viime kaudella tulikasteensa saaneet Joel Farabee ja Frost nostavat leveleitään, on Philadelphialla mahdollisuus hätyytellä jopa Itäisen divisioonan kärkisijoja. Myös Nolan Patrickin, joka missasi päänsärkyjensä takia koko edellissesongin, odotetaan palaavan askiin jossain kohtaa kautta. Patrickin lisäksi syövästä parantunut Oskar Lindblom on täydessä pelikunnossa, joten taustalla tuikkii useampikin selviytymistarina.

Mikäli kaikki palaset loksahtavat kohdalleen, on Flyersilla kaikki eväät taistella jopa siitä kirkkaimmasta. Tämä vaatii isoja tekoja, joista ensimmäinen on selviytyminen omasta ”kuoleman lohkosta”. Sen läpäistyään vain taivas on rajana. Pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi totaalinen fiasko.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Claude Giroux Sean Couturier Jakub Voracek
Joel Farabee Kevin Hayes Travis Konecny
Oskar Lindblom Morgan Frost Nicolas Aubé-Kubel
James van Riemsdyk Scott Laughton Michael Raffl

 

Puolustajaparit:

Ivan Provorov Philippe Myers
Travis Sanheim Erik Gustafsson
Shane Gostisbehere Justin Braun


Maalivahdit:

Carter Hart
Brian Elliott

Kokoonpanolista

# PelaajaPPIkäCap Hit
37kanadaBrian ElliottMV9.4.19851,500,000$
67valko-venajaKirill Ustimenko (SOIR)MV29.1.1999825,833$
79kanadaCarter HartMV13.4.1998730,833$
34yhdysvallatAlex Lyon (taxi)MV9.12.1992700,000$
9venajaIvan Provorov (A)VP13.1.19976,750,000$
53yhdysvallatShayne GostisbehereVP20.4.19934,500,000$
6kanadaTravis SanheimVP29.3.19963,250,000$
56ruotsiErik GustafssonVP/OP14.3.19923,000,000$
5kanadaPhilippe MyersOP25.1.19972,550,000$
61yhdysvallatJustin BraunOP10.2.19871,800,000$
8ruotsiRobert HäggVP8.2.19951,600,000$
59kanadaMark FriedmanOP25.12.1995725,000$
55kanadaSamuel Morin (taxi)VP12.7.1995700,000$
39yhdysvallatNate Prosser (taxi)OP7.5.1986700,000$
28kanadaClaude Giroux (C)VH/KH/OH12.1.19888,275,000$
93tshekkiJakub Voracek (A)OH/VH15.8.19898,250,000$
13yhdysvallatKevin Hayes (A)KH8.3.19927,142,857$
25yhdysvallatJames van RiemsdykVH4.5.19897,000,000$
11kanadaTravis KonecnyOH/VH11.3.19975,500,000$
14kanadaSean Couturier (A)KH7.12.19924,333,333$
23ruotsiOskar LindblomVH15.8.19963,000,000$
21kanadaScott LaughtonVH/KH30.5.19942,300,000$
12itavaltaMichael RafflVH/OH1.12.19881,600,000$
62kanadaNicolas Aubé-KubelOH10.5.19961,075,000$
86yhdysvallatJoel FarabeeVH/OH25.2.2000925,000$
58yhdysvallatTanner Laczynski (SOIR)KH1.6.1997925,000$
57kanadaWade Allison (SOIR)OH14.10.1997925,000$
19kanadaNolan PatrickKH/OL19.9.1998874,125$
48kanadaMorgan FrostKH14.5.1999863,333$
76kanadaIsaac Ratcliffe (SOIR)VH15.2.1999780,833$
81kanadaCarsen Twarynski (taxi)VH24.11.1997775,833$
10kanadaAndy Andreoff (taxi)KH/VL17.5.1991750,000$
82kanadaConnor Bunnaman (taxi)KH16.4.1998736,666$

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko

Kertoimet ottelullePhiladelphia Flyers - Buffalo Sabres19.01.2021