Näkökulma: Tässä on seuraavien vuosien NHL:n TOP 3 -maalivahti – toisen heikkoudet taas tulleet viimein valoon

© Kuva: Getty Images

Philadelphia Flyersin ja Montreal Canadiensin välisessä ottelusarjassa on huikea maalivahtien kaksintaistelu. Vastaavaa on nähty viimeksi vuonna 2011, kun finaaleissa toisensa kohtasivat Tim Thomas ja Roberto Luongo. Tällä kertaa vastakkain ovat Carey Price ja Carter Hart.

Pricen meriitit ovat hyvin tiedossa. 33-vuotias maalivahti on urallaan kokenut, miltä tuntuu nousta koko pelipaikkansa ykköseksi sekä myös miltä tuntuu romahtaa sieltä NHL:n keskivertoa kehnompien vahtien joukkoon.

Hart on sen sijaan tuntemattomampi nimi. Kanadalainen on noussut Philadelphian ykkösvahdiksi vasta 22-vuotiaana ja tehnyt huimaa jälkeä. Runkosarjassa torjuntaprosentti oli kelvollinen 91,4. Pudotuspeleissä se on ollut huikea 94,9.

Hartilla on kaikki työkalut menestykseen. Tekniikka on kunnossa, pelityyli on ihailtavan rauhallinen ja hermot on tehty lujimmasta teräksestä. Seuraavien kausien aikana Hart tulee ansaitusti nousemaan NHL:n arvostetuimpien maalivahtien joukkoon. Hän on jo nyt miltei TOP 3 -tasoa.

Hartin peilikuva

St. Louis Bluesin maalivahti Jordan Binnington on kuin Hartin peilikuva. Hän murtautui NHL:ään huikeilla tilastoilla ja torjui heti joukkueensa Stanley Cup -mestariksi.

Asiantuntijat harvoin kuitenkaan listaavat Binningtonia edes NHL:n 20 parhaan maalivahdin joukkoon. Siihen on hyvä syy. Maalilla pelatessaan nuorukainen näyttää kaiken suhteen korkeintaan keskinkertaiselta.

Binningtonin onnistumisen syy on St. Louisin timanttinen puolustus. Tähtiluokan pakisto pakottaa laukaukset huonommille sektoreille ja siivoaa irtokiekot maalin edustalta.

Samaan tapaan Brian Elliott loisti Bluesin maalin suulla vuosikausia. Viimeisellä kaudella seurassa konkarin torjuntaprosentti oli runkosarjassa 93. Seuraavalla kaudella Calgaryssa lukema oli 91.

Nyt pudotuspeleissä St. Louisin puolustus ei ole ollut oma itsensä, ja sen seurauksena Binningtonin tilastotkin ovat romahtaneet. Neljässä pelissä hänen torjuntaprosenttinsa on 86,2. Edellisen ottelun Binnington joutuikin katsomaan penkiltä.

Ensi kaudella nähtäväksi jää, luottaako Blues häneen enää ykkösvahtina.

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!