Colorado Avalanche -henkiset ihmiset tuskin haluavat muistella kautta 2016-17, jolloin seura kävi NHL:ssä oikeastaan niin syvällä kuin vain käydä voi. Joukkue oli kaukalossa yksi turistilauma, sillä kauden 82 peliä toivat vain 14 suoraa voittoa ja 48 pinnaa.

Sittemmin laulu on muuttunut. Sesongilla 2017-18 Colorado ylsi läntisessä konferenssissa kahdeksanneksi, mutta sitten pelit päättyivät pudotuspelien ykköskierrokselle.

Suunta oli kuitenkin totaalisen farssin jälkeen oikea, ja sitä samaa jatkui myös sesongilla 2018-19. Joukkue ylsi lännessä taas kahdeksanneksi, mutta pudotuspeleissä tie vei nyt jo toiselle kierroksella ja kahdeksan parhaan joukkoon.

Kuluvan kauden osalta Coloradosta voi jo varovasti puhua – varovasti siksi, ettei joukkueista ole saatu näyttöjä vielä kuin lyhyen harjoituskauden verran – vieläkin realistisempana menestyjäkandidaattina. Avs yllätti monet päätyen läntisessä konferenssissa peräti toiseksi päästen suoraan 16 parhaan kastiin.

– Sen takia, että pystymme laittamaan kaukaloon neljä hyvää ketjua, voimme pitää kiekkoa hallussa hyökkäysalueella, hankkia vastustajalle jäähyjä sekä luoda maalipaikkoja vaihdosta toiseen. Jos joku loukkaantuu, niin uusi kaveri tulee tilalle. Tiedämme, että meillä on kokoonpanon ulkopuolella jätkiä, jotka pystyvät pelaamaan tällä tasolla. Se on todella tärkeää, raahelainen Joonas Donskoi sanoi NHL:n suomenkielisten sivujen mukaan.

Kesän 2018 mestari Andre Burakovsky tietää, mitä voittaminen vaatii. Juuri näitä piirteitä Coloradosta löytyy.

– Mielestäni tässä joukkueessa on enemmän syvyyttä kuin siinä, jossa voitin Stanley Cupin. Stanley Cupin voittamiseen tarvitaan neljä ketjua, jotka voivat pelata vastustajan mitä ketjua vastaan tahansa. Meiltä sitä löytyy ilman muuta. Todistimme sen loukkaantumistemme aikana. Muut jätkät nousivat esiin ja jokainen pystyi pelaamaan kenen tahansa kanssa. Se on valtava etu meille pudotuspeleihin lähdettäessä, Washington Capitalsista Coloradoon siirtynyt Burakovsky näki.

– Sen takia, että pystymme laittamaan kaukaloon neljä hyvää ketjua, voimme pitää kiekkoa hallussa hyökkäysalueella, hankkia vastustajalle jäähyjä sekä luoda maalipaikkoja vaihdosta toiseen. Jos joku loukkaantuu, niin uusi kaveri tulee tilalle. Tiedämme, että meillä on kokoonpanon ulkopuolella jätkiä, jotka pystyvät pelaamaan tällä tasolla. Se on todella tärkeää, Donskoi säesti.

Mikko Rantanenkin uskoo omiinsa – NHL:n pohjamudista nousseeseen Avsiin.

– Kun kaikki ovat terveitä, niin meillä on neljä todella hyvää ketjua, kolme pakkiparia ja kaksi maalivahtia. Sitä tarvitaan, jos haluaa mennä pudotuspeleissä pitkälle.