Notre Damen yliopiston professori ja urheiluun erikoistunut taloustieteilijä Richard Sheehan tarjosi maanantaina painavan puheenvuoron koronaviruspandemian vaikutuksesta Yhdysvaltojen suurimpiin urheilusarjoihin.

Sheehan ei näe mitään keinoa siihen, että NBA, MLB tai NHL voisivat jatkaa kausiaan ensi kesänä.

– ”Numeromiehenä” kerron tämän: esimerkiksi NBA:ssä on 30 joukkuetta, joissa on 15 pelaajaa per joukkue. Sanotaan, että toimintaa jatkaisi 450 pelaajaa ja toiset 450 ihmistä, jotka ovat otteluissa tuomareina, kuvaajina, valmentajana tai muissa tehtävissä. Kun lähes tuhat ihmistä osallistuu jatkuvasti otteluihin, niin noista tuhannesta ihmisestä 450 kuuluu planeetan urheilullisimpiin yksilöihin. He voivat selvitä tästä ja pelata koronaviruksesta huolimatta. Kun he ovat pelanneet kahden viikon ajan, niin heillä jokaisella voi olla tartunta jo – ainakin odotukseni on se, että suurin osa heistä sairastuisi. Se ei olisi kuitenkaan ongelma, koska he ovat sellaista ikäryhmää, joiden kuolevaisuus on todella lähellä nollaa, Sheehan avasi The Athletic -sivuston haastattelussa.

– Toiset 450-500 ihmistä eivät kuitenkaan kuulu tähän urheilulliseen ja terveeseen kategoriaan. Näistä 500:stä ihmisestä ainakin viisi kuolee, kun huomio koronaviruksen yhden prosentin kuolevaisuusprosentin, professori jatkoi.

Sheehan näkee, että NHL:ssä tai muussakaan isossa sarjassa ei voida pelata pitkään aikaan yleisön edessä.

– En usko, että voimme järjestää julkisia otteluita kahteen vuoteen. Taidat sanoa ”vau”? Kyllä, mutta kysy itseltäsi: milloin rokote koronavirukseen on oikein valmis? Areenoita ei vaan voi avata faneille. Se on yksinkertaista, hyvin yksinkertaista. Näin ei voi tehdä edes elokuussa tai syyskuussa, koska meillä ei ole rokotetta. Ilman rokotetta kohtaamme saman ongelman vain uudestaan, Sheehan avasi.