Kohti NHL:ää marssivan suomalaishyökkääjä Kasper Björqkvistin fysiikkavalmennuksesta vuodesta 2015 lähtien vastannut Yunus Barisik kertoi Iltalehdelle ”muskelimiehen” kropasta. Björkqvist on ollut juuri kehonsa takia otsikoissa viime aikoina paljon, ja fysiikkaluotsin mukaan suomalaisen voimatasot riittävät NHL:ään.

Yhteistyön alussa ei näin ollut.

– Kape oli kokonaisuutena keskitasoa parempi, mutta ei hän ei erottunut voimallaan. Hänelle ei oltu koskaan kerrottu, että jääkiekkoilijan on turvallista nostaa isoja painoja. Aloitimme tosi maltillisesti ja hioimme tekniikat kuntoon, jotta sitten myöhemmin pystyttiin turvallisesti tekemään vahvaa ja räjähtävää pelaajaa.

– Nyt pitää miettiä, paljonko lisäkiloista tulisi hyötyä loukkaantumisriskiin verrattuna. Hyödyttääkö lähteä jahtaamaan vielä isompia rautoja, siirtyykö se enää luisteluun tai muuhun toimintaan jäällä, fysiikkavalmentaja kertoi.

Makeaa ei pidä vetää mahan täydeltä.

– Olisi varmasti ihan kiva olla lööpeissä, jos lähdettäisiin tekemään Kapesta Suomen vahvinta kiekkoilijaa, mutta mieluummin vähän pienemmät tulokset, kroppa ehjänä ja muutama miltsi uralta taskuun.

Nuorten maailmanmestari Björkqvist taitaa tietää itsekin arvot.

– Minä kuulen usein treenaamiltani pelaajilta, että paljon on sellaisia kavereita, joilla olisi rahkeet aina jopa NHL:ään asti, mutta duunia ei viitsitä tehdä. Moni sitten lopettaa B- tai A-junnuissa, Barisik sanoi.

– Kapella ei tätä ongelmaa ole. Ennemmin pitää sanoa, että otetaan välillä vähän iisimmin, kun hän haluaisi koko ajan tehdä enemmän.

Suomalainen pelannee ensi kaudella AHL:n puolella Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin paidassa. Se on suomalaisen kesällä 2016 kakkoskierroksella varanneen Pittsbugrh Penguinsin farmijoukkue.