Näkökulma: Kasperi Kapasen jatkosopimus on täysi munaus – mallia voidaan katsoa jälleen Ruotsista

© Kuva: Getty Images

No niinhän siinä taas kävi, että suomalaista höynäytettiin NHL:n sopimusneuvotteluissa oikein kunnolla. Jokainen voi omalla tahollaan vilkaista ympäri NHL:ää, ja nopeasti käy selväksi, että suomalaiset ovat kansallisuutena selvästi alipalkattuja. Maalivahdit ovat iloinen poikkeus.

Suomalaisten aliarvostus todennäköisesti saa jatkoa tänä kesänä Sebastian Ahon, Mikko Rantasen ja Patrik Laineen kanssa. Kasperi Kapasen jatkosopimuksessa annettiin jo mollivoittoiset alkutahdit.

Kapasen tuore jatkosopimus Toronto Maple Leafsin kanssa on kestoltaan kolme vuotta ja vuosipalkaltaan 3,2 miljoonaa dollaria. Samalla seuran ruotsalaishyökkääjä Andreas Johnsson kirjoitti neljän vuoden sopimuksen 3,4 miljoonan vuosipalkalla.

Palkkaa ei tässä sopimuksessa kannata liikaa tuijottaa. Oli selvää, että Kapanen joutuu ottamaan pientä alennusta, mikäli haluaa jatkaa uraansa Torontossa, jolla ei meinaa saldo riittää. On toki yllättävää, että yksiulotteisempi Johnsson sai enemmän palkkaa, mutta pidempi sopimus on tähän todennäköinen selitys.

Sen sijaan Johnssonin sopimus pyyhkii Kapasen vastaavalla lattiaa vuosissa. Suomalaishyökkääjän kontrakti kestää kolme kautta, jonka jälkeen hän on edelleen rajoitettu vapaa-agentti. Sopimuksen umpeuduttuakaan palkkapäivä tuskin koittaa kolmen vuoden päästäkään, kun hän on edelleen kahlittu palkkakaton kanssa tuskailevaan Torontoon. Johnssonin on sen sijaan vapaa kilpailuttamaan hintansa vapailla markkinoilla sopimuksen päätyttyä, sillä hänestä tulee juuri sopivasti vapaa-agentti.

Tuntuu siltä kuin Kapasen sopimuksen neuvotellut agentti ei olisi ollenkaan kartalla NHL-sopimusten käytännöistä. Yksi vuosi lisää olisi tuonut todennäköisesti jo nyt hieman isomman palkan, minkä lisäksi Kapanen olisi saanut seuraavasta sopimuksestaan paljon kovempi palkkaisemman.

Kapasen agenttitoimisto ei olekaan yllätys. Samoilta listoilta löytyy muun muassa Teuvo Teräväinen sekä joukko muita halvan sopimuksen rustanneita suomalaisia.

Yllättäen ruotsalaisia NHL-pelaajia asiakkaina ei ole.

Lue myös: Tässä on Kasperi Kapasen sopimuksen suurin heikkous – kaksi asiaa muodostavat katastrofiyhtälön

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!