NHL:n pitkä runkosarja on tullut päätökseen ja on tullut aika tarkkailla kauden aikana tapahtuneita sensaatiomaisia tarinoita.

Suomalaisittain kauden suurimpia tarinoita olivat varmasti Mikko Rantasen ällistyttävä alkukausi sekä Miro Heiskasen huima esiinmarssi Dallas Starsin puolustuksessa.

Myös Kasperi Kapasen nousua alempien ketjujen miehestä Toronto Maple Leafsin kärkiketjuihin oli mahtava seurata.

NHLSuomi.com päätti kasata viiden pelaajan listan NHL-kauden yllättävimmistä nousuista kirkkaimpiin parrasvaloihin. Valitettavasti listalta ei löydy tällä kertaa suomalaisia, vaikka Rantasen, Kapasen ja Heiskasen nimen laittaminen sinne ei olisi kaikkien aikojen suurin vääryys.

5. Alex DeBrincat, laitahyökkääjä, Chicago Blackhawks

(Getty Images)

DeBrincatin kehittyminen loistavan 52 tehopisteen tulokaskauden jälkeen oli odotettavissa, mutta tällä kaudella 41 maalin ampuminen surkeasti esiintyneessä Blackhawks-ryhmässä on temppu, joka ansaitsee huomionosoituksen.

Tuskin moni olisi ennen kauden alkua odottanut, että DeBrincat olisi runkosarjan päätyttyä koko NHL:n maalipörssin jaetulla kuudennella sijalla.

Nuori jenkkihyökkääjä paukutti 82 ottelussaan komeat 41 maalia sekä 76 tehopistettä. 21-vuotias taituri oli Blackhawksin sisäisen maalipörssin toinen sekä pistepörssin kolmas.

DeBrincatin tehovireestä vieläkin kunnioitettavan tekee se, että hän kylvi tuhoa eri ketjussa kuin 110 tehopistettä tällä kaudella mättänyt supertähti Patrick Kane.

4. Erik Gustafsson, puolustaja, Chicago Blackhawks

(Getty Images)

Vaikka Blackhawksin kausi meni pahasti penkin alle, löytyy joukkueesta useampiakin yksittäisiä onnistujia.

Puolustaja Erik Gustafsson antoi jo tulokaskaudellaan 2017-18 näyttöjä, että hän pystyy olemaan tehokas pelaaja NHL:ssä, sillä ruotsalainen keräsi 35 ottelussaan komeat tehot 5+11=16.

Se, että Gustafsson nousee toisella NHL-sesongillaan puolustajien maalipörssissä kolmen parhaan joukkoon sekä puolustajien pistepörssissä kuuden joukkoon, olisi kuulostanut ennen kauden alkua lähinnä utopialta.

Gustafsson teki kuitenkin odottamattoman nousemalla Blackhawksin ykköspakiksi ja kirjaamalla pelaamassaan 79 ottelussa häikäisevät tehopisteet 17+43=60.

Hyökkäyssuuntaan lahjakas ruotsalainen oli Blackhawksin puolustajien peliaikatilaston toisena heti Duncan Keithin jälkeen. Gustafssonin peliaika ottelua kohden oli tulokaskaudella vielä 18:33, mutta tällä kaudella peliaika nousi komeasti lukemaan 22:35.

3. Elias Lindholm, laitahyökkääjä, Calgary Flames

(Getty Images)

Ennen kauden alkua odotusarvo oli se, että isolla rahalla hankittu hyökkääjä James Neal olisi Flamesin Johnny Gaudreun ja Sean Monahanin johtaman ykkösketjusta puuttuva lenkki.

Toisin kuitenkin kävi, sillä Carolina Hurricanesista vaihtokaupassa saapunut hyökkääjä Elias Lindholm näytti heti kauden alussa ansaitsevansa paikan Flamesin supertähtien rinnalta. Ruotsalainen kirjasi nimittäin ensimmäiseen 16 otteluunsa vakuuttavat tehopisteet 9+9.

Lindholmia ei tunnettu Hurricanesissa kovana pistelinkona, sillä miehen aikaisempi piste-ennätys oli vain 45. Flamesissa kuitenkin kaikki palaset loksahtivat kohdalleen ja 24-vuotiaan hyökkääjän lopullisena saldona oli komeat ennätyspinnat 27+51=78.

Lindholmia arvioidessa ei kuitenkaan kannata liikaa tuijotella tehopisteisiin, vaikka niitäkin ykkösketjun mieheltä odotetaan. Ruotsalaisesta on nimittäin kehittynyt lyhyessä ajassa yksi NHL:n parhaista puolustavista laitahyökkääjistä.

Lindholm on jopa nostettu monissa kaavailuissa potentiaaliseksi NHL:n parhaalle puolustavalle hyökkääjälle jaettavan Selke-palkinnon ehdokkaaksi.

2. Robin Lehner/Thomas Greiss, maalivahti, New York Islanders

(Getty Images)

New York Islandersin maalivahtikaksikko Lehner/Greiss teki tällä kaudella tempun, johon varmasti NHL-piireissä ei olisi uskottu kauden 2017-18 päätyttyä.

Islanders oli viime kauden päätteeksi NHL:n eniten maaleja päästänyt joukkue, kun runkosarjan aikana omissa soi huimat 296 kertaa. Kaudella 2018-19 kurssi muuttui kuitenkin uskomattomalla tavalla, sillä Greissin ja Lehnerin takana verkot heiluivat vain 196 kertaa, joka oli ylivoimaisesti vähiten kaikista NHL-seuroista.

Lehner ja Greiss pokkasivat lopulta William M. Jennings -palkinnon, joka on kunnianosoitus runkosarjassa vähiten maaleja päästäneelle maalivahdille tai maalivahtiparille.

Islanders-vahdit dominoivat maalivahtitilastoja, sillä Lehnerin torjuntaprosentti 93 oli koko NHL:n toiseksi paras, kun taas Greiss oli sarjan viidenneksi paras lukemallaan 92,7.

Miesten kehitys on ollut melkoista, sillä Lehner torjui viime kaudella Sabresin maalilla vaatimattomalla 90,8 prosentilla. Greiss taas pisti vielä paremmaksi, koska hänen viime kauden torjuntaprosenttinsa Islandersin maalilla oli karmea 89,2.

1. Mark Giordano, puolustaja, Calgary Flames

(Getty Images)

Vaikka Giordano on kuulunut jo vuosia NHL:n puolustajien eliittiin, on hänen kautensa 35-vuotiaana pelaajana täysin käsittämätön ja kaiken huomion arvoinen.

Giordano onnistui kirjaamaan 78 ottelussaan huimat tehopisteet 17+57=74, jolla irtoaa sarjan puolustajien pistepörssin toinen sija Brent Burnsin jälkeen.

Erityisesti puolustustaidoistaan tunnetun kanadalaisen tehokkuus yllätti varmasti monet, sillä hän on tehnyt viimeisellä kolmella kaudellaan 38, 39 ja 56 tehopistettä. 56 oli myös miehen aikaisempi piste-ennätys.

Giordanon sensaatiomainen runkosarja 2018-19 jää historiankirjoihin, sillä hänestä tuli NHL:n kaikkien aikojen neljäs puolustaja, joka onnistui rikkomaan 70 pisteen rajan yli 35-vuotiaana.

Ei ole yhtään ihme, että läntisen konferenssin voittaneen joukkueen ykköspakkia ja kapteenia pidetään tällä hetkellä yhtenä kovimpana suosikkina NHL:n parhaalle puolustajalle jaettavaan James Norris -palkintoon.

Kunniamaininnat: Jordan Binnington, Max Domi, Thomas Chabot, Andreas Athanasiou, Brayden Point, Darcy Kuemper, Morgan Reilly.

Teksti: Lauri Saastamoinen

Twitter: LauriSaasta