Kun Boston Bruinsin suomalaismaalivahti Tuukka Rask kärsi aivotärähdyksen toissa yön NHL-kierroksella ottelussa New York Rangersiä vastaan, tarkoitti se samalla melko koomista tilannetta uransa jo lopettaneelle Andrew Raycroftille.

Nykyään 38-vuotias ex-maalivahti kuuluu Bostonin ns. hätävara-apuihin eli maalivahteihin, jotka joukkue voi kutsua tuuraajaksi loukkaantumisten sattuessa varsinaisille maalivahdeilleen.

Kauden 2012-13 jälkeen oman uransa lopettanut, aikoinaan Tapparassakin työsulkukaudella piipahtanut ja kaudella 2003-04 NHL:n parhaana tulokkaana palkittu Raycroft asuu lähellä Bruinsin kotiareenaa, joten mies noudettiin Uber-kyydillä TD Gardeniin toisen erän alkajaisiksi.

Uransa päättämisen jälkeen vain neljästi jäällä käynyt Raycroft kertoi The Athleticille ”tärisseensä ensimmäiset 15 minuuttia erästä” avatessaan Bruinsin luukkua. Miehen onneksi Raskin Bostonin maalilla korvannut Jaroslav Halak pysyi sentään ehjänä ottelun loppuun saakka.

Raskilla ja Raycroftilla on aiempaakin yhteistä historiaa, sillä suomalaisen alunperin NHL:ään varannut Toronto Maple Leafs luopui Bruinsin historian parhaaksi maalivahdiksi nousseesta suomalaisesta reilut 12 vuotta sitten vaihdossa tuolloin uransa huipulla olleeseen Raycroftiin. Raycroftin ura hiipui kuitenkin pian tuon jälkeen ja siirtoa onkin sittemmin pidetty yhtenä Maple Leafsin historian surkeimmista pelaajakaupoista.

– Otan kaiken kunnian Tuukan menestyksestä itselleni, Raycroft naureskelee Raskin napattua juuri itselleen Bruinsin seurahistorian eniten runkosarjavoittoja torjuneen maalivahdin tittelin.