Moni odottaa varmasti vesi kielellä, minkälaisen sopimuksen Vegas Golden Knightsin sensaatiohyökkääjä William Karlsson tulee saamaan.

Kyllä, Karlsson on vielä ilman sopimusta ja mikäli hän ei pääse Vegasin kanssa sopuun ennen 4. elokuuta, päätöksen hänen jatkostaan tekee välimieskäsittelijä.

25-vuotiaan hyökkääjän sopimus on varsin kinkkinen jo pelkästään sen takia, että hän pelasi niin käsittämättömän hyvän kauden. 43 maalin ja 35 syöttöpisteen runkosarjasta voisi äkkiseltään odottaa 5-8 vuoden mittaista, vuosipalkaltaan 6,5-8,0 miljoonan dollarin arvoista sopimusta. Mutta kun asia ei ole niin yksinkertainen.

Suurin kysymys, mitä GM George McPhee luultavasti parhaillaan pohtii: kykeneekö Karlsson uusimaan sensaatiomaisen vuotensa?

Nähtiinhän tuo jo viime kaudella, millaisiin suorituksiin Karlsson kykenee. Äärimmäisen hyvä liikkeinen ja alati vaarallinen ruotsalainen tuntui paikoin tekevän mitä itse haluaa. Tämän saman huomasi myös moni muu ja syksyllä hänet tullaan merkkaamaan entistä tarkemmin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hän olisi lihavampaa palkkapussia ansainnut. Päinvastoin sen hän tulee saamaan. Sen hän ansaitsee. Viime kaudella Karlsson kuittasi vain miljoonan (!), joka näyttää varsin marginaaliselta hänen tehoihinsa nähden. Nyt luvassa on usean sadan prosentin korotus, mutta kysymys kuuluu: kuinka pitkä ja pullea uusi pahvi tulee olemaan?

Vegasin kannalta ihanteellisin olisi lyhyt siltasopimus. Cap hitiltään ehkä noin 4,5-5,0 miljoonaa. Tällöin Karlsson voisi todistaa olevansa tätä ruhtinaallisesti arvokkaampi.

Karlssonin tapauksessa, tietenkin, nyt olisi oiva tilaisuus rahastaa. Ruotsalaisen ensimmäiset kolme NHL-kautta eivät vain valitettavasti näyttele riittävän hyvää osaa sen puolesta. Karlssonin on näytettävä, että hän kykenee toistamaan viime kauden suuruutensa. Eikä se tarkoita sitä, että taas pitäisi tällätä yli 40 maalia (ei siitä haittaakaan ole). Ennemminkin todistaa se, että hän on varma eliittipelaaja, jolle voi huoletta lyödä multimiljoonat kouraan.

Molemmat osapuolet haluavat varmasti välttää viimeiseen asti välimieskäsittelyn. Aikaa siihen vielä on, joten luultavasti ratkaisu tullaan näkemään ennen varsinaista kuulemispäivää.

Karlsson tuskin tyytyy lyhyeen sopimukseen. Golden Knights luultavasti karttaa maksimipitkää jatkoa. Jos ei karttaisi, sopimus olisi mitä ilmeisimmin jo syntynyt.

Molempien kannalta sopuratkaisu olisi tyytyä ehkä noin 4-5 vuoden jatkosopimukseen, joka takaisi Karlssonille arviolta 5-6 miljoonan taalan vuosiliksan. Tässä tapauksessa molemmat voittavat.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko