Näkökulma: New York Islanders kiinnitti suomalaisvahdin – suuria kysymysmerkkejä kuitenkin ilmassa!

© Kuva: Getty Images

TVA Sportsin toimittaja Renaud Lavoie twiittasi lauantaina, että New York Islanders on raapustanut kahden vuoden mittaisen kahdensuunnan sopimuksen suomalaisvahti Christopher Gibsonin kanssa.

Kaudella 2018-19 Gibson kuittaa NHL:n puolella 650 000 dollarin vuositienestit, farmissa 225 000. Toisella sopimusvuodella tulot nousevat puolestaan 700 000 (250 000) taalaan.

25-vuotias Karkkilasta kotoisin oleva veräjänvahti pääsi menneellä kaudella pelaamaan kahdeksan NHL-ottelua, joissa miehen torjuntaprosentti oli 90,8. Päästettyjen maalien keskiarvo oli sen sijaan 3,65. Farmissa Gibson torjui 37 ottelua 90,6 prosentin varmuudella.

Molempien osapuolten kannalta kyseessä on niin sanottu win-win -sopimus. Gibsonilta löytyy edelleen potentiaalia nousta vakituiseksi NHL-torjujaksi, eikä Islanders pahemmin köyhdy miehen tuoreesta sopimuksesta.

Fakta on kuitenkin se, ettei Gibson ole vielä täysin valmis erittäin vaativaan NHL-vahdin pestiin – saatika edes täysipäiväiseksi kakkosmaalivahdiksi. Mies esitti viime kaudella ajoittain loisto-otteita, mutta seuraava päivä saattoikin mennä täysin penkin alle.

Islandersin sopimuslistoilla on nykyään vain yksi NHL-mitat täyttävä maalivahti – Thomas Greiss, jonka cap hitiltään 3,33 miljoonan arvoista sopimusta on vielä kaksi vuotta jäljellä. Saksalainen ei ole kuitenkaan mikään sateentekijä, jonka viime kausi osoitti enemmän kuin hyvin. Mies torjui ainoastaan 27 ottelua torjuntaprosentilla 89,2.

Kuluneella kaudella ykkösvahdin viittaa kantoi Slovakiasta kotoisin oleva Jaroslav Halak, joka kurkkii sunnuntaina vapaiden markkinoiden ikkunasta. Newyorkilaisseura tuskin allekirjoittaa jatkosopimusta 32-vuotiaan veräjänvahdin kanssa. Niinpä katseet tulee kohdistaa vapaisiin agentteihin, joista parhaat palat on jo napsittu pois.

Carter Hutton, Jonathan Bernier ja Cam Ward ovat lähellä allekirjoittaa sopimuksen muiden NHL-seurojen kanssa. Jäljellä ovat vaihtoehdot (potentiaalisimmat) ovat näin ollen Kari Lehtonen, Petr Mrazek ja Robin Lehner – mahdollisesti myös Anton Khudobin. Nämäkin herrat herättävät suuria kysymysmerkkejä, mutta low risk, high reward -tyylinen sopimus voi olla tässä vaiheessa hyväkin vaihtoehto.

Nykyisellä maalivahtitandemilla Islandersin reppu tulee nimittäin helisemään samalla tavalla kuin viime kaudella.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!