Kevään 2018 Stanley Cup -finaaleissa on ensimmäistä kertaa mestaruus katkolla, kun NHL:n tulokasjoukkue Vegas Golden Knights ja Washington Capitals ottavat yhteen viidennen kerran. Torstain ja perjantain välisenä yönä pelattavan ottelun lähtökohdat ovat selvät, sillä Vegas on pakkovoiton edessä, kun finaalisarja on lukemissa 3-1 Washingtonin eduksi.

Tanskan MM-kisoissa Leijona-miehistössä pelannut hyökkääjä Pekka Jormakka ei usko enää Vegasin mahdollisuuksiin.

– Ei sitä voi tietää, mutta kyllä minä luulen, että nyt ratkeaa. Ei Vegas tästä ainakaan enää mestariksi nouse, vaikka he ovat koko ajan yllättäneet kaikki, Jormakka sanoo NHLSuomi.comille.

Mikään suupala viides finaali ei Washingtonille kuitenkaan ole.

– Vegasin on helppo lähteä otteluun. Heillä ei ole mitään menetettävää ja heillä on kotipeli. Peli ei missään nimessä tule olemaan helppo Washingtonille. Vegas lyö kaiken likoon, koska kyseessä saattaa olla kauden viimeinen peli. Enää ei tarvi säästellä, Jokerit-hyökkääjä pohtii.

Jormakka on ollut urallaan samanlaisessa tilanteessa kuin Washington on nyt. Kaudella 2013-2014 Tapparassa pelannut Jormakka johti joukkueensa kanssa Liigassa finaalisarjaa 3-1 voitoin Kärppiä vastaan. Tuolloin Kärpät nousi takaa rinnalle ja ohi.

– Kyllä se alitajuntaan tulee, että jos tämä hoidetaan, pääsemme nostamaan pyttyä. Ajatus saattaa helposti karata siihen.

Viime pelissä neljä osumaa syöttänyt Washington-hyökkääjä Evgeny Kuznetsov ja seuralegenda Alexandr Ovetshkin ovat olleet tehoillaan joukkueen kantavia voimia. Kuznetsov johtaa pudotuspelien pistepörssiä tehoilla 12+19. Ovetshkinin tehot ovat myös komeat 14+12.

– He ovat olleet kovassa vedossa. Vegasin on pakko saada heidät kuriin, mikäli haluaa ottelun voittaa.

Kaksikon pysättäminen on kuitenkin lähes mahdoton tehtävä.

– He ovat niin hyviä pelaajia, että luovat maalipaikkoja itselleen väkisin.

Jormakka uskoo perinteiseen reseptiin, jolla Vegas voi voiton napata.

– Maalivahti Marc-Andre Fleuryn pitää pelata huippupeli ja joukkueen täytyy käyttää omat maalipaikkansa hyödyksi. Niitä ei kuitenkaan liikaa tule ja mielestäni Washingtonin kärkimiehet ovat parempia.

– Vegas on pärjännyt koko kauden sillä hyvällä joukkue- ja maalivahtipelillään. Washingtonin jätkät ovat ratkaisseet pelejä enemmän yksilötaidolla, Jormakka arvioi.

Stanley Cupin viides finaali on nähtävissä torstain ja perjantain välisenä yönä kello 03.00 Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplayssä.