NHL:n läntisen konferenssin finaalit käynnistyvät sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa, kun Patrik Laineen tähdittämä Winnipeg Jets isännöi liigan tulokasjoukkue Vegas Golden Knightsia.

Winnipeg saavutti konferenssin finaalipaikan kaadettuaan Nashville Predatorsin ratkaisevassa seitsemännessä pelissä luvuin 5-1. Vegasin tie konferenssifinaaliin oli yhden ottelun verran kevyempi, kun San Jose Sharks taipui voitoin 4-2.

Helsingin IFK:ssa komean ja pitkän uran aikanaan luonut Mika Kortelainen korostaa, että joukkueiden välinen taisto on kahden yllättäjän kohtaaminen.

– Jetsillä on sellainen tietty luuserin leima. Ihmiset sanovat usein puheissaan, että ”Jets on Jets”. Nyt he ovat kuitenkin karistaneet sen. Eniten olen yllättynyt heidän maalivahdistaan (Connor Hellebuyck). En olisi uskonut, että hän pystyy pelaamaan noin hyvin.

Ex-hyökkääjä on ennakoinut pitkin kevättä, että Vegas tippuu aikaisin leikistä. Enää hän ei ajattele niin.

– Ei kukaan olisi uskonut, että he ovat edes pudotuspeleissä, ja nyt he pyyhkivät kovia vastustajia mennen tullen.

Kortelaisella on oma näkemyksensä siitä, miksi Vegas on päässyt yllättämään lähes kaikki.

– Kun ”hylkiöt” ja ”pois potkitut” pistetään yhteen nippuun, heillä on hirveä näyttämisen halu. Heidän sitoutumisestaan näkee, että se on selvästi korkeammalla tasolla kuin muilla joukkueilla. Myös maalivahti Marc-André Fleury on pelannut paremmin kuin koskaan. Hän on ollut aivan ilmiömäinen.

Vegas Golden Knightsin sitoutuminen on hurmannut entisen HIFK-kapteenin siinä määrin, että hän toivoo tulokasjoukkueen korjaavan koko potin.

– Toivon, että he voittavat koko paskan. Heidän ongelmansa alkavat vasta ensi kaudella. Kaikkien pelaajien markkina-arvo on noussut siinä määrin, että heitä on vaikea pitää, Kortelainen arvioi.

NHL:ää aktiivisesti seuraavan Kortelaisen veikkaus on, että Vegas jatkaa Stanley Cup -finaaleihin pitkän kaavan kautta.

– Winnipeg tulee hööki päällä, mutta Vegas ei siitä hätkähdä. He hyökkäävät vastaan hiton hyvin. NHL:ssä kotiedut eivät merkkaa läheskään niin paljoa kuin kotoisessa Liigassa. Vegas menee jatkoon voitoin 4-3.

Winnipegin suomalaistähti Patrik Laine on tykittänyt pudotuspeleissä tehot 3+7. Innokkaimmat ovat odottaneet tamperelaiselta jopa nähtyä enemmän, mutta Kortelainen haluaa pitää odotukset maltillisina.

– Odotan häneltä samanlaista tekemistä jatkossakin. Ehkä pari maalia enemmän, mutta ei se kokonaispeli miksikään muutu hetkessä. Voiko noin nuorelta vaatia tuon enempää? Kortelainen kysyy arvostusta huokuen.

NHL:n läntisen konferenssin ensimmäinen finaali Winnipeg Jets – Vegas Golden Knights pelataan lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa kello 02.00. Ottelua voi seurata suorana Viasat Jääkiekko -kanavalla tai Viaplayssä.