NHL-kausi on siinä pisteessä, että runkosarjassa on alkamassa loppukiri ja sen viimeinen viikko alkaa maanantaina. Kun sesonki on jo pitkällä keväässä, on joukkueiden tilanteet suurimmaksi osaksi selvillä – toiset ovat varmistaneet jatkopaikat, kun sarjataulukon alapäästä löytyvät poppoot jäävät rannalle kevään peleistä.

Yksi jälkimmäiseen porukkaan kuuluva joukkue on Montreal Canadiens. Viime keväänä pudotuspelien avauskierrokselle asti yltänyt Habs keikkuu itäisessä konferenssissa 14:ntenä, yli 20 pinnan päässä viimeisestä jatkajan paikasta.

Mutta vaikka Montrealin kautta on jäljellä enää neljän ottelun verran, on peleissä New Jersey Devilsiä, Winnipeg Jetsiä, Detroit Red Wingsiä ja Toronto Maple Leafsia vastaan omanlaiset panoksensa.

Joukkueen päävalmentaja Claude Julien antoi Montreal Gazettelle painavia kommentteja siitä, mitä hän haluaa nähdä.

– Heidän on todistettava, että he ovat myös taistelijoita. Haluan nähdä luonteen. Ovatko he kavereita, jotka taistelevat loppuun asti.

Eli pelaajat taistelevat loppukaudesta lähinnä tulevista työpaikoista, eikä ilmeisesti tahallisesta häviämisestä ole puhettakaan. Habs voi vielä jäädä viimeiseksi, sillä jumbosija on kuuden pisteen päässä.

Tahallisessa häviämisessä on kyse siis siitä, että NHL:n varaustilaisuudessa parhaat mahdollisuudet ykkösvaraukseen saa jumboseura. Sarja tiedotti taannoin, että sarjataulukon 31. joukkue varaa ensimmäisenä 18 prosentin todennäköisyydellä. Viimeistä edellinen varaa 13,5 prosentilla ja sitä edellinen 11,5.

– Sinun on ehdottomasti taisteltava kavereiden kanssa ja jäällä, 30-vuotias pakki David Schlemko huomautti.