Nykyisin 37-vuotias Stephen Peat ei ole pelannut jääkiekkoa sitten kauden 2010-11, joskin hänen ammattilaisuransa loppui jo selvästi aiemmin.

Peat tunnettiin NHL-kaukaloissa todellisena kovanaamana. Hän pelasi maailman kovimmassa kiekkoliigassa 130 runkosarjaottelua, teki niissä pisteet 8+2=10 ja otti siinä sivussa 234 jäähyminuuttia.

Kaiken kaikkiaan hän tappeli NHL:ssä käsittämättömät 42 kertaa. Näistä tappeluista 33 nähtiin varsinaisen runkosarjan aikana, joten hän tappeli keskimäärin joka neljännessä NHL-ottelussaan.

NHL:ssä ainoastaan Washington Capitalsia edustanut Peat pelasi viimeisen ammattilaisottelunsa kaudella 2006-07 AHL:ssä ja sen jälkeen hänet nähtiin kaukalossa kaudella 2010-11 jonkinasteisessa ikämiesten sarjassa.

Vaan nykyisin Peat nähdään lähinnä kaduilla. Hänen isänsä nimittäin kertoi poikansa traagisen tarinan, joka on vienyt Stephenin NHL-kaukaloista kaduille.

Walter-isän mukaan Stephen kärsii CTE:stä, siis aivorappeumasairaudesta, joka on seurausta useista päähän kohdistuneista iskuista. Kyseessä on siis se samainen sairaus, joka on alkanut riivata urheilumaailmaa viime vuosien aikana yhä enenevissä määrin.

Walter kertoo poikansa uran päättymisen jälkeen alkaneensa huomata muutoksia poikansa käyttäytymisessä. Yksi ongelmista olivat valtavat keskittymisvaikeudet, jotka olivat poikkeuksellisia miehelle, jolla riitti esimerkiksi malttia rakentaa moottoripyörän moottori omatoimisesti alusta loppuun saakka.

– Hänen mielenlaatunsa heikkeni, hän alkoi unohdella asioita ja hiljalleen päädyttiin siihen tilanteeseen, jossa olemme nyt: hän on kuin täysin eri ihminen.

Poltti perheensä talon, oli kaupungilla kävelemässä täysin veren peitossa

Stephenin unohtelu johti muun muassa siihen, että hän poltti perheensä talon, kun hän oli unohtanut puhalluslampun päälle vastatessaan puhelimeen.

Hän joutui tapahtuman johdosta vuoden mittaiseen ehdonalaiseen ja rikottuaan ehdonalaisehtojaan niin monta kertaa, hänet jouduttiin tuomitsemaan vankilaan. Lisäksi sittemmin hänen perheensä on joutunut hankkia hänelle lähestymiskiellon tämän väkivaltaisuuden vuoksi.

Walter kertookin Stephenin tilan pahentuneen vauhdilla ja nykyisin hän asuu kadulla sekä käyttää huumausaineita. Isä pelkääkin poikansa menehtyvän hyvin nopeasti nykymenolla.

[readmore from=”suomalaiset”]

Lähestymiskiellon vuoksi Walter ei juurikaan kuule pojastaan, ja aina kun hän kuulee, hänen sydämensä särkyy. Näin kävi erityisesti viime kerralla, kun hän sai puhelun vanhalta ystävältään.

– Hän kertoi kuulleensa Stephenin olleen kaupungilla kävelemässä ympäriinsä täysin veren peitossa ja housut nilkoissa. Siinä kohtaa ajattelin, että hänet on joko hakattu tai sitten hän on lähellä kuolemaa.

Walter kertookin avoimesti, että hän pelkää poikansa kuolevan, samalla tavalla kuin tapahtui niin ikään NHL:n kovanyrkkeihin kuuluneille Rick Rypienille ja Wade Belakille. Toisin sanoen isä pelkää poikansa riistävän henkensä, kuten hän on uhannut tehdäkin.