Tampa Bay Lightning on voittanut seurahistoriansa aikana toistaiseksi kertaalleen Stanley Cupin.

Tämä tapahtui kaudella 2003-04, kun Lightning kaatoi tiukassa finaalisarjassa yllättäjäjoukkue Calgary Flamesin, jonka maalilla torjui kenties kaikkien aikojen suomalaisvahti Miikka Kiprusoff.

Tuolloin seuran kirkkaimpina tähtinä häärivät ”kolme amigoa”, kuten Vincent Lecavalier, Martin St. Louis ja Brad Richards itseään tituleerasivat.

Valitettavasti he eivät kuitenkaan päässeet puolustamaan mestaruuttaan seuraavalla kaudella. NHL nimittäin meni työsulkuun kaudeksi 2004-05 ja sekä pelaajat että fanit joutuivat olla yli vuoden päivät ilman NHL-kiekkoa.

– Esimerkiksi Chicago ja Pittsburgh ovat päässeet voittamaan ja puolustamaan mestaruuttaan… Me emme saaneet koskaan sitä mahdollisuutta. Olihan se siis pettymyksellistä, mutta kai siinä oli kyse huonosta ajoituksesta, Lecavalier pohti The Athleticille.

”Kuka olisi voinut tietää, että tulossa oli 39 miljoonan dollarin palkkakatto?”

Tampa Bay Lightningia tuo työsulku satutti kenties kaikkein pahimmin. Kaikki olivat nimittäin varmoja, että NHL:ssä oli käynnistymässä uusi dynastia, mutta sitten tuli palkkakatto ja floridalaisseura joutui hajottaa mestaruusnippunsa.

– Se meni 100-prosenttisesti näin. Bisnespuoli ikään kuin muutti Tampan. Meillä oli jotain hyvää meneillään, mutta palkkakaton tullessa se (yläraja) oli todella alhainen.

Myös Richards allekirjoittaa hyvän ystävänsä ja entisen joukkuekaverinsa näkemykset täysin.

– Olihan se pettymys, ettemme pystyneet pitämään joukkuetta kasassa ja rakentamaan sen varaan. Mutta miten kukaan olisi voinut tietää, että tulossa oli 39 miljoonan dollarin palkkakatto? Sen jälkeen meillä ei enää koskaan oikeastaan ollut sitä samaa ydinporukkaa kasassa.

– Se olisi ollut hienoa. Palaset alkoivat hajoilla aika nopeasti.

Kyseisestä kolmikosta Richards pääsi vielä kertaalleen juhlimaan Stanley Cupia, mutta sen sijaan Lecavalierille ja St. Louisille vuosi 2004 jäi ainoaksi mestaruusvuodeksi. Lecavalierilla onkin ollut selittelemistä omille pojilleen, miksi mestaruuksia on vain yksi.

[readmore from=”suomalaiset”]

– He eivät ymmärrä, miksi en voittanut mestaruutta joka vuosi. Olen sanonut heille: ”Se on vaikeaa voittaa! Jos voitat kerran, se on aika hyvin.”

– Mutta he eivät ymmärrä sitä. Heidän mielestään sen olisi pitänyt tapahtua joka vuosi, Lecavalier naureskelee.

Yhden asian pojat tulevat kuitenkin ymmärtämään: Lecavalierin pelinumero 4 tullaan jäädyttämään helmikuussa ja hänen nimensä nousee Lightningin seurahistorian toisena pelaajana Amalie Arenan kattoon, kenenkäs muunkaan kuin St. Louisin rinnalle.

– Uskon, että se on jotain sellaista, jonka he tulevat muistamaan, ja se tekee siitä erityislaatuista.

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.