Torstai oli todella raskas päivä Kasperi Kapaselle, sillä Toronto Maple Leafsin leirimiehistö jaettiin kahtia ja suomalaisen kohtalo oli karu.

Toisessa joukossa pelaajat valmistautuivat NHL-kauteen, toisessa taas AHL:n raskaaseen bussimatkusteluun. Valitettavasti Kapanen lukeutui tähän jälkimmäisenä mainittuun joukkioon, joten 21-vuotiaalla nuorukaisella on siis edessään jälleen yksi farmikomennus.

Tuo komennus on ollut odotettavissa huolimatta siitä, että viime kaudella hän ratkaisi maalillaan Maple Leafsille pudotuspelipaikan ja iski joukkueensa pudotuspelikevään tärkeimmän osuman Washington Capitals -sarjassa. Kapasen ei nimittäin farmiin lähtiessään tarvitse läpäistä waiver-listaa, kun taas monien muiden suorien ”kilpailijoiden” tarvitsisi.

Paluu takaisin AHL:ään on satavarmasti järkyttävä pettymys Kapaselle, sillä hän yksinkertaisesti on NHL-tason pelaaja, mutta kärsii nyt Maple Leafsin käsittämättömän kovasta hyökkäysarsenaalista ja tulokassopimuksestaan.

Kapasen kohtalona onkin tyytyä katselemaan, kun muut hänen ikätoverinsa valloittavat NHL-kaukaloita ja ex-NHL-tähti Sami Kapanen tiedostaakin Sportsnetin haastattelussa poikansa pettymyksen. Hän tietää myös Kasperin vertaavan itseään nimenomaan näihin ikätovereihinsa.

– Se on minusta täysin luonnollista. Nuoret pelaajat vertaavat itseään jatkuvasti samanikäisiin pelaajiin ja ikään kuin miettivät ”Ok, hän pelaa tuolla – miksi minä en täällä?” ja se saattaa saada palettisi sekaisin, minkä seurauksena saatat menettää keskittymisesi.

Isän ura voimavarana ja esimerkkinä: ”Yritän olla kuin hän”

Isänä, entisenä pelaajana ja nykyisenä valmentajana Sami Kapanen pystyy tarkastella tilannetta monelta eri näkökantilta, mutta kaiken kaikkiaan hänellä on hyvin selkeä viesti pojalleen.

– Sinun täytyy vain löytää tiesi kokoonpanoon. Monesti päädyt (alkuun) alempiin kentällisiin. Pelaat kahden suunnan peliä ja aloitat työmyyränä. Toivon mukaan myös alivoimalla tulee vastuuta ja sitä kautta tarjoutuu mahdollisuus voittaa valmennusjohto puolelleen sekä vakuuttaa heidät, että pystyt pelaamaan puolustusta vaativissa tilanteissa.

Nykyisin KalPan päävalmentajana toimiva vanhempi Kapanen tietää, mistä hän puhuu, sillä hän oli 22-vuotias saadessaan oman mahdollisuutensa NHL:ssä – siis vuoden verran poikaansa vanhempi.

– Kaikkein vaikeinta nuorille pelaajille on pysyä kärsivällisenä, koska he haluavat näyttää koko maailmalle, mihin he pystyvät. He haluavat tehdä maaleja, he haluavat tehdä pisteitä ja tehdä nimeä itselleen.

– Täytyy ymmärtää, että suuri osa näistä nuorukaisista on kasvanut pisteitä tehtaillen, kantaen joukkuettaan ja pelaten kaikenlaisissa hyökkäyspään tilanteissa. Heihin on myös nojattu, kun on pitänyt tehdä ottelun voittomaali tai luoda tilanteita.

[readmore from=”suomalaiset”]

– Sitten tulet NHL:ään ja kohtaat pelaajia, jotka ovat pelanneet siellä vuosien ajan. Pelaajia, joilla on kaikki samat työkalut, mutta he ovat todennäköisimmin fyysisesti valmiimpia.

Kasperille se kaikkein tärkein henkilö tällä hetkellä on satavarmasti oma isä, sillä Sami jäi varaamatta peräti neljässä perättäisessä NHL:n varaustilaisuudessa ennen kuin hänen kohdallaan tärppäsi. Lopulta varaus tuli kevään 1995 MM-kullan jälkeen ja poika tietääkin, mitä hänen isänsä on joutunut käydä lävitse.

– Minulla on ollut omat ylä- ja alamäkeni. Mutta, kun katson isäni uraa ja sitä, miten hän nousi NHL:ään, minun (mäet) eivät ole mitään siihen verrattuna. Yritän siis vain haastaa itseni joka päivä ja olla ikään kuin hän, Kasperi totesi aiemmin tällä viikolla toimittajille.

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.