NHL:n maine sen pelaajien aivotärähdysten suhteen on todella heikko. Tämän suhteen liiga on mennyt oikeaan suuntaan, kun se on ottanut käyttöön neutraalit aivotärähdystarkkailijat.

Heidän tehtävänään on seurata otteluita kaukalon laidalta ja tarkkailla pelaajien mahdollisia aivotärähdyksiä. Kyseisillä henkilöillä on myös oikeus vetää pelaajat pelistä sivuun tarkempien tutkimusten ajaksi.

Kuitenkin esimerkiksi viime keväänä nähtiin kyseenalaiseen valoon joutunut tilanne, kun Penguinsin tähtipelaaja Sidney Crosby rysähti pää edellä laitaan. Vain päiviä ennen tätä Crosby oli kärsinyt aivotärähdyksen.

Tämän jälkeen selvisi, että aivotärähdystarkkailijalla ei ollut oikeutta vetää Crosbya pois ottelusta siitä syystä, että hän törmäsi tilanteesta jään sijasta laitaan.

Petrattavaa siis on, se on selvä asia. Aivotärähdysten ja aivovammojen suhteen on saatettu nyt kuitenkin ottaa valtava edistysaskel, sillä kontaktilajien yksi kiistelyimmistä aivovammoista, tauti nimeltä ”CTE” (Chronic traumatic encephalopathy), on noussut jälleen otsikoihin.

Taudissa on kuitenkin ongelmana, että sen voi havaita vasta kuoleman jälkeen. Entisiä NHL-pelaajia, joilla on todettu CTE, ovat muun muassa Derek Boogaard sekä Rick Martin. Epäselviä tapauksia on monia, kuten Rick Rypien, Wade Belak ja Steve Montandor.

Nyt Bostonin yliopisto on kuitenkin kertonut mahdollisesta lääketieteellisestä läpimurrosta, jonka avulla CTE:n pystyisi havaitsemaan myös elävältä ihmiseltä. Boston University halusi kuitenkin korostaa, että tutkimukset ovat yhä kesken. Voit lukea tutkimuksen tästä linkistä.

Rick Westhead

@rwesthead
Breaking: Boston University researchers say they have developed a method that may help diagnose CTE in living patients.

Jos tutkimus pitäisi loppujen lopuksi paikkansa, olisi se NHL:n kannalta valtaisa takaisku. Viime helmikuussa nimittäin selvisi, että liiga olisi palkannut riveihinsä aivovammoihin erikoistuneen lääkärin, Rudy Castellanin, joka kuitenkin kieltää CTE:n olemassa olon.

Pelaajien kannalle on liittynyt sen sijaan lääkäri Bennet Omalu, joka on henkilökohtaisesti tutkinut entisten huippu-urheilijoiden aivoja. Hän suoritti vuonna 2002 tutkimuksen edesmenneelle NFL-pelaaja Mike Websterille, jolta Omalu löysi CTE:n. Tämä oli ensimmäinen tapaus NFL:ssä. Hän julkaisi löydöstään tutkimuksensa vuonna 2005.

Bostonin yliopiston löydökset, jos ne siis pitävät paikkansa, tulevat olemaan NHL:lle todella suuri takaisku, sillä liiga on haastettu viime vuosien aikana useasti entisten pelaajien toimesta oikeuteen, jotka kokevat, että NHL ei ole hoitanut sen pelaajien päävammoja tarpeeksi laadukkaasti.

Omalu on muun muassa kirjoittanut 16-sivuisen kirjeen pelaajien edustamalle lakimiehelle, minkä jälkeen tämä on toimitettu Minneapolisin oikeuslaitokselle.

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.