Toronto Maple Leafsin hyökkääjä Joffrey Lupul, joka on kärsinyt viime vuosina vakavista loukkaantumisista, nostatti eilen melkoisen mediamylläkän.

Kaikki lähti liikenteeseen siitä, kun Lupul postasi Instagram-tililleen itsestään kuvan, jossa hän oli laskettelemassa. Toki laskettelu on täysin normaalia, mutta se ei, mikäli pelaajalta on juuri evätty pelilupa, koska hän ei läpäissyt seuransa lääkärintarkastusta.

Eräs fani kysyikin Lupulilta Instagramissa, miten tämä voi olla lumilautailemassa, jos hän ei ole edes pelikunnossa ja siitä kaikki lähtikin liikenteeseen – Lupulin vastaus kuului: ”En läpäissyt testejä? He huijaavat, koska kaikki antavat heidän tehdä niin.”

Myöhemmin Lupul poisti viestinsä, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Samalla ilmoille nousi liuta kysymyksiä: Olisiko Lupul ollut jo viime kaudella pelikunnossa? Onko hän nyt pelikunnossa? Valehteleeko Maple Leafs?

Ainakin joukkuekaveri Nazem Kadrin vuoden takaiset kommentit, jotka hän siis antoi Maple Leafsin viime syksyn harjoitusleirillä, viittaisivat tähän.

– Minusta hän on valmis tositoimiin ja hän on melkoisen innoissaan tulevasta kaudesta, Kadri kertoi vuosi sitten The Athleticin mukaan.

Vaan välittömästi Kadrin kommenttien jälkeen Maple Leafs ilmoitti, ettei Lupul läpäissyt seuran kuntotestejä ja hänet asetettiin pitkäaikaistoipilaiden listalle (LTIR). Tämä puolestaan mahdollisti sen, ettei Lupulin 5,25 miljoonan dollarin cap hitiä laskettu palkkakattoa vastaan ja siten Maple Leafs sai laillisesti ylittää palkkakaton ylärajan.

Nyt kohun noustua Maple Leafs tuskin voi enää asettaa 34-vuotiasta hyökkääjäänsä LTIR-listalle, koska NHL saattaa sekaantua asiaan ja esimerkiksi vaatia täysin ulkopuolista lääkärintarkastusta.

– Me emme ole tilanteessa, jossa voisimme kommentoida asiaa nyt. Se saattaa muuttua, tai sitten ei, kun tiedämme asiasta enemmän, NHL:n varakomissaari Bill Daly kommentoi asiaa Darren Dregerille.

Miksi Lupul odotti näin pitkään? – Maple Leafs ongelmissa palkkakaton kanssa

Oikeastaan ainoa hämmentävä seikka Lupulin suunnalta on se, että mikäli hän on ollut koko ajan pelikunnossa, miksi hän ei ole itse lähtenyt hakemaan ulkopuoliselta lääkäriltä lausuntoa tilanteeseensa? Hänellä on nimittäin ollut kaikki oikeudet tehdä niin ja myös NHL:n pelaajayhdistys (NHLPA) olisi satavarmasti ollut valmis auttamaan asian kanssa.

Näin teki esimerkiksi viime keväänä Ottawa Senatorsin Clarke MacArthur, joskaan asiassa ei ollut minkäänlaista politikointia. Senators yksinkertaisesti näki vuosien varrella lukuisista aivotärähdyksistä kärsineen MacArthurin paluun olevan aivan liian kova riski, mutta pelaaja itse sai peliluvan toisaalta.

Kysymys siis kuuluu: miksi Lupul odotti tähän saakka, ennen kuin hän toi ongelmat esille?

Tällä hetkellä tosiasia on se, että kysymysmerkkejä on ilmassa paljon enemmän kuin vastauksia ja nähtäväksi jää, lakaistaanko tämä kaikki jollain tavalla kaikessa hiljaisuudessa maton alle vai saako tilanne uusia käänteitä. Tässä vaiheessa peliväline on todella voimakkaasti NHL:n päässä.

[readmore from=”suomalaiset”]

Mitä sitten tulee Maple Leafsin tilanteeseen, niin kaikki vaikuttaa nyt siltä, että Lupulia ei voi enää asettaa LTIR-listalle. Myöskään farmikomennus, johon Lupul itse tiettävästi olisi suostuvainen, ei juurikaan vaikuttaisi palkkatilanteeseen.

Niinpä Maple Leafs on ongelmissa palkkakaton kanssa.

Karu totuus onkin tällä hetkellä se, että tämän hetken tilanteen perusteella Maple Leafs ylittää palkkakaton ylärajan 4,579 miljoonalla dollarilla ja seuran on ratkaistava tämä ongelma ennemmin tai myöhemmin.

Ja ei, Lupulin kauppaaminen ei ole vaihtoehto, koska pelaajalle, joka ei ole pelannut yli vuoteen, ottajia ei yksinkertaisesti ole.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.