Pittsburgh Penguins on voittanut vuodesta 2009 lähtien kolme Stanley Cupin mestaruutta, joita yhdistää eritoten muutama pelaaja: Sidney Crosby ja Evgeni Malkin.

Molemmat miehistä ovat voittaneet urallaan esimerkiksi pudotuspelien parhaalle pelaajalle jaettavan Conn Smythen – Crosby kahdesti, viime ja tänä keväänä.

Crosby onkin toiminut uransa alusta lähtien Penguinsin keulahahmona ja johtajana, kun taasen Malkinin kohtalona on ollut toimia ”Robinina”. Siis eittämättä vaarallisena tekijänä, mutta silti suuressa sivuroolissa.

Eikä siitä käykään kiistäminen, etteikö Crosby olisi Malkinia parempi jääkiekkoilija, mutta tässä ei ole nyt kyse siitä. Tässä on kyse nimenomaan siitä, kuinka aliarvostettu pelaaja Malkin todellisuudessa on.

Nimittäin mies ei mahtunut mukaan edes NHL:n 100 parhaan pelaajan listaukseen, vaikka suhteutettuna mies on yksi liigan kaikkien aikojen parhaita pistemiehiä.

Kaikkien aikojen aliarvostetuin pelaaja?

Tilastoihin erikoistunut Hockey-Reference käyttää sivuillaan systeemiä, jolla se suhteuttaa eri aikakausien pelaajat järjestykseen tietyllä systeemillä, käyttäen apunaan pelaajien tehopisteitä.

Kyseisessä tilastossa esimerkiksi Wayne Gretzkyllä on ”ainoastaan” 2 475 pistettä, kun todellisuudessa hän iski niitä uransa aikana 2 875. Gordie Howen aikakausi on taasen saanut pisteisiinsä reilun noston, sillä siinä missä hän teki tehopisteitä todellisuudessa 1 850 tehopistettä, on hänellä niitä Hockey-Referencen listauksessa 2 190 kappaletta.

Nykyisen aikakauden pelaajista esimerkiksi Joe Thornton on tehnyt urallaan todellisuudessa 1 391 tehopistettä, kun listauksessa komeilee lukema 1 529. Ymmärtänette siis yskän?

Kyseinen tilastointi ei luonnollisestikaan ole täysin aukoton, mutta tällä hetkellä se on tilastonikkarien ja NHL-fanien paras lähde vertailla eri aikakausien pelaajia keskenään.

Mutta se Malkin.

Malkin on tehnyt peliuransa aikana 832 tehopistettä, kun taasen suhteutetussa tilastossa hänellä on niitä 928 kappaletta. Malkin on myöskin pelannut NHL-uransa aikana vasta 706 runkosarjaottelua, joten itse tehopistelukema ei kerro koko totuutta.

Nimittäin Malkinin suhteutettujen pisteiden keskiarvo on komea 1,31, jonka avulla hän sijoittuu NHL:n historian kuudenneksi tehokkaimmaksi pelaajaksi. Keskiarvoja katsoessa tilasto on muutoinkin todella mielenkiintoinen, sillä kärjessä ei olekaan Wayne Gretzky (1,66), vaan Mario Lemieux (1,68).

Sidney Crosby löytyy listan sijalta kolme (1,46), Peter Forsberg sijalta neljä (1,38) ja Bobby Orr sijalta viisi (1,34). Alexander Ovechkin on sen sijaan listan sijalla seitsemän, keskiarvolla 1,28.

Jokainen yllämainitusta pelaajasta on oman aikakautensa legenda, mutta Malkin ei mahtunut edes NHL:n historian 100 parhaan pelaajan joukkoon. Onkin siis todella aiheellista kysyä, että onko venäläistähti liigan kaikkien aikojen aliarvostetuin pelaaja?

Oma vastaukseni? Kyllä. Kyllä on.