Pelaajauransa tähän kevääseen lopettanut Shawn Thornton tunnettiin pitkään koko NHL:n kovimpana tappelijana.

Kun Thornton pudotti hanskansa, sillä ei ollut mitään merkitystä, kuka oli vastapuolella. Kanadalaispeluri oli täysin omaa luokkaansa oleva raskassarjalainen, joka selkeästi nautti tappelemisesta.

Tuon nautinnon näki Thorntonin eleistä ja ilmeistä sekä siitä, miten hän tappelun päätyttyä kunnioitti jokaista kiistakumppaniaan. Harvemmin tappelun jälkeen nähtiin mitään suunsoittoa, ainakaan Thorntonin toimesta, vaan hän useimmiten osoitti tavalla tai toisella kunnioitustaan toiselle osapuolelle.

Kun lasketaan yhteen kaikki NHL:n harjoitus-, runkosarja- ja pudotuspeliottelut, kertyi tälle valtaosan urastaan Boston Bruinsissa viettäneelle hyökkääjälle käsittämättömät 169 tappelua. Kun siihen lisätään myös AHL:n puolella käydyt taistot, antoi hän nyrkkiensä puhua ammattilaisena yhteensä 254 kertaa.

NHL:n osalta kaikkein villein kausi oli 2009-2010, kun Thornton otti ilman hanskoja kaverista mittaa peräti 23 kertaa, siis harjoituskausi mukaan lukien.

Kruununa kaksi Stanley Cupia

Nyt nyrkkitappelujen aika on, ainakin toivottavasti, kuitenkin ohitse, sillä Thornton päätti pelaajauransa tähän kevääseen ja hän siirtyy Florida Panthersin bisnespuolen varapresidentiksi. Floridalaisseura kertoi nimityksestään torstaina.

– Tämä on erittäin kunniakas päivä minulle ja olen innoissani saadessani aloittaa seuraavan kappaleen jääkiekkourallani. NHL-seuran bisnespuoli on aina kiehtonut minua, Thornton hehkuttaa Sun-Sentinelin haastattelussa.

– Minulla on ollut etuoikeus päästä työskentelemään ensiluokkaisten ihmisten, johtajien ja organisaatioiden parissa. Odotankin innolla, että pääsen soveltamaan joitain näitä oppimiani asioita uudessa työtehtävässäni.

Thorntonin peliura käsitti upeat 705 runkosarjaottelua NHL:n puolella ja 605 AHL:ssä. NHL:ssä hänelle kirjattiin tehot 42+60 ja 1 103 jäähyminuuttia, kun taas farmin puolella vastaavat lukemat olivat 61+100 ja 2 478.

Hän vietti siis ammattilaisurastaan yhteensä 59,7 vuorokautta jäähyaitiossa. Toki tappeluiden ja peli-/ottelurangaistusten vuoksi hän ei suoranaisesti istunut kahta kuukautta jäähyboksissa, mutta jäähyminuutteja kertyi sen verran.

– Nautin siitä ajatuksesta, ettei minun tarvitse enää koskaan saada nyrkistä naamaani, koko loppuelämäni aikana.

Thorntonin ehdottomasti kirkkaimmat saavutukset olivat Anaheimissa (2007) ja Bostonissa (2011) voitetut Stanley Cupit. Hänelle kertyikin NHL:ssä 105 pudotuspeliottelua, tehoin 1+6.

NHL-fanin koti: KAIKKI PLEIJAREISTA.