NHL Suomen pudotuspeliennakot 2017: St. Louis Blues vs. Nashville Predators

© Kuva: Getty Images
Ti klo 19:30 Dortmund-Bayern

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

St. Louis Bluesin ja Nashville Predatorsin välinen ottelusarja tuli kaikille vähintäänkin jonkinasteisena yllätyksenä, sillä molemmat joukkueet lähtivät ennakkoon altavastaajina omiin ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjoihinsa.

Kuten pudotuspelien ensimmäinen kierros jo osoitti, nähdään St. Louis Bluesin ja Nashville Predatorsin välisessä sarjassa kaksi erittäin voimakkaasti puolustustekemiseensä pelaamisensa perustavaa joukkuetta.

Avauskierroksella Minnesota Wildin kesälomalle lähettänyt Blues ei pelannut todellakaan ensimmäisessä viidessä kevään tosipelissään mitään kaunista jääkiekkoa. Se pelasi ennen kaikkea kuitenkin omiin vahvuuksiinsa perustuvaa pudotuspelikiekkoa tehden Wildin pelaajien työskentelystä kaukalossa äärimmäisen ikävää. Nuottipaidat eivät annakaan mitään ilmaiseksi ja erittäin vahvan sekä romuluisen puolustusosaston, jossa operoivat Alex Pietrangelon, Joel Edmundsonin, Colton Paraykon ja Jay Bouwmeesterin kaltaiset nimet, lisäksi joukkueelta löytyy riittävästi myös hyökkäyspään osaamista.

Vladimir Tarasenko onkin eittämättä Bluesin hyökkäyspään terävin syömäase ja hän sai maalihanansa auki kreivin aikaan, viimeisessä Wild-ottelussa. Vladimir Sobotkan saapuminen seuraan kesken kauden on tuonut melkoisen määrän kahden suunnan osaamista Blues-joukkueeseen ja Paul Stastnyn sekä Jori Lehterän paluut kokoonpanot olivat vakuuttavat.

Vaikka Bluesin ja Predatorsin pelaaminen perustuukin vahvasti saman asian ympärille, ovat joukkueet melko erilaiset. Tennesseeläisten ehdoton vahvuus on nimittäin erittäin liikkuva puolustusosasto. Se kääntää peliä todella nopeasti, pystyy kontrolloimaan omaa aluettaan erinomaisesti ja ennen kaikkea pelin avaaminen syöttämällä tai hyvää jalkaa käyttäen on kaiken ytimessä. Predatorsin alakertaa johtaa Roman Josin ja PK Subbanin kaltaiset tähdet. Kun siihen lisätään Ryan Ellisin ja Mattias Ekholmin nimet, on päävalmentaja Peter Laviolettellä käsissään ehkä koko NHL:n vaarallisin ja monipuolisin puolustusosasto.

Predators teki Chicago Blackhawksin kaatamalla itsestään yhden kuluvan kevään pudotuspelien suurimmista ennakkosuosikeista. Siltä löytyy nimittäin nykyisin oiva määrä taitoa myös hyökkäyspäästä ja se on juuri se pelin osa-alue, joka erottaa nykyisen joukkueen aiemmista vuosista. Nuori Ryan Johansen johtaa joukkueensa hyökkäyspäätä kuin kokeneempikin veteraani ja maalintekovoimaa löytyy esimerkiksi ruotsalaisakselilta Filip Forsberg & Viktor Arvidsson. Joukkueen hyökkäyspää on myös erittäin hyvä ja tehoja irtoaa alemmistakin kentällisistä, kuten vaikkapa Colton Sissons osoitti Blackhawks-sarjan aikana.

Isossa osassa tässä sarjassa tulevat olemaan myös maalivahdit. Vastakkain ovat nimittäin tällä hetkellä torjuntatilastojen, ja peliesitystensä, perusteella ehkä kaksi pudotuspelikevään kuuminta maalivahtia.

Pekka Rinne Predatorsin maalilla hyydytti täysin Blackhawksin tähdet, pelaten neljään otteluun peräti kaksi nollapeliä. Hän on myös todella iso apu puolustusosastolle, joukkueensa purkaessa painetta omalta alueeltaan, huiman harppauksen ottaneen mailapelaamisensa ansiosta.

Jake Allen, joka on selvästikin runkosarjassa nähdyn romahduksen jälkeen, imenyt kaiken mahdollisen opin maalivahtilegenda Martin Brodeurilta, puolestaan söi lähes yksin Wildin viimeistelykyvyn pois. Hän oli työllistetympi Wild-sarjassa kuin Rinne omassaan ja samaan rumbaan hänen tulee varautua myös nyt, sillä Predators hallitsi ajoittain jopa todella selvästi pelejään Blackhawksia vastaan, laittaen vastustajan maalivahdin melkoisten iltarupemien kohteeksi.

Millaiset ovat lähtökohdat ottelusarjaan?

Bluesin on kyettävä pitämään tässä ottelusarjassa kotiedustaan kiinni, keinolla millä hyvänsä. Se on nimittäin ennakkoon altavastaaja tähän sarjaan, vaikkakin nämä kaksi toisensa kohtaavaa joukkuetta pudottivat jatkostaan nimenomaan Läntisen konferenssin ykkösen ja kakkosen.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat toisensa viisi kertaa. Näistä otteluista kolme pelattiin Bluesin kotiluolassa ja tästä huolimatta Predators vei keskinäiset kohtaamiset nimiinsä voitoin 3-2. Kotiedun omaavan missourilaisseuran näkökulmasta huolestuttava seikka onkin se, ettei Predatorsin tarvitse tehdä kuin yksi ryöstö sarjan aikana ja jo se saattaa kääntää pysyvästi kelkan tennesseeläisten suuntaan, etenkin, jos se voitto ryöstö tapahtuu kahden ensimmäisen kohtaamisen aikana.

Pelottavaa on myös se, että Predatorsia ei juurikaan ”kiinnostanut” Blackhawks-sarjassa, pelasiko se kotonaan vai vieraissa. Joukkueen voittoprosentti on nimittäin puhdas sata ja enemmän tai vähemmän se perusti Blackhawksin pudottamisen juuri uskomattomin vahvaan alkuun sekä kahteen perättäiseen vierasvoittoon. Suomalaisvahti Pekka Rinne takasi joukkueelleen erinomaisen alun sarjalle ja siitä eteenpäin pelaajat hoitivat loput.

Ketkä pelaajat kannattaa ottaa seurantaan?

Blues:

Mikäli Vladimir Tarasenko löytää oman ”god modensa”, on hän pelaaja, joka kykenee ratkaisemaan omilla henkilökohtaisilla suorituksillaan kokonaisia otteluita ja parhaimmillaan vaikuttamaan todella suuresti kokonaisen ottelusarjan kulkuun. Äärimmäisen napakasta laukauksestaan tunnettu venäläislaituri oli vielä Minnesota Wildia vastaan hieman unten mailla, mutta kuten todettua, löysi hän maalijyvänsä täydelliseen aikaan. Ei olisikaan mikään ihme, mikäli Predatorsin valmennusjohto sovittaisi ainakin jonkinasteista päällystakkia Tarasenkon suuntaan.

Puolustuksessa johtohahmona toimii luonnollisesti kapteeni Alex Pietrangelo, joka on yksi NHL:n parhaista puolustajista. Tässä kohtaa haluamme kuitenkin nostaa esille nuoren kaksikon, jotka kulkevat nimillä Colton Parayko ja Joel Edmundson.

Kaksikosta Parayko omaa tällä hetkellä yhden jääkiekkomaailman hirvittävimmistä lyöntilaukauksista, ja mikäli Blues kykenee hyödyntämään tämän vielä aiempaa paremmin, on Rinteenkin kaltaisella maalivahdilla suuria vaikeuksia pysäyttää tämän 23-vuotiaan puolustajan tykit. Ylipäätään 35 tehopistettä NHL-uransa toisella kaudellaan runkosarjaan täräyttänyt kanadalaisjätti on katsomisen arvoinen pelaaja, sillä hän on moderni nykyajan puolustaja, joka liikkuu isosta koostaan huolimatta hyvin ja laittaa vastustajan maksamaan kovaa hintaa fyysisyydellään.

Edmundson on puolestaan hyvin samankaltainen puolustaja kuin Parayko, mutta hän on yksinkertaisesti hieman puolustavampi puolustaja. Niin ikään 23-vuotias nuorukainen pelaa äärimmäisen kypsää ja fiksua jääkiekkoa, eikä hänen nähdä kovinkaan usein tekevän virheitä kiekollisena tai kiekottomana. Myös hän on isokokoinen puolustaja, joka tukee erinomaisesti Bluesin päävalmentajana toimivan Mike Yeon näkemystä puolustusvoittoisesta jääkiekosta.

Predators:

Roman Josi saattaa olla tällä hetkellä koko NHL:n paras ja monipuolisin puolustaja. Hän on ollut jo viime kausina yksi NHL:n parhaista kiekollisen pelaamisen moottoreista, mutta kuluvalla kaudella hän on petrannut roimasti myös oman pään tekemistään. Tätä jatkuvasti pää ylhäällä operoivaa Predators-tähteä kannattaakin seurata todella tarkalla silmällä, sillä hän on kaiken lisäksi äärimmäisen näyttävä pelaaja.

PK Subban on puolestaan Predatorsin pelaajistosta se, jolla on huima määrä potentiaalia parantaa pelaamistaan. Montreal Canadiensista yhdessä viime vuosien puhuttavimmista vaihtokaupoista keltapaitoihin siirtynyt kanadalainen oli erittäin hyvä ja näkyvä pelaaja jo Blackhawks-sarjassa; hän teki ennen kaikkea pienet asiat oikein ja osakseen vältteli turhia riskinottoja muistaen satavarmasti, mihin ne pahimmillaan johtivat Montrealissa. Kun vahvan peruspelaamisen ja huiman taitotason välinen yhtälö saadaan lopulliseen muottiinsa, tulee Subban näyttelemään todella suurta roolia kevään aikana, mahdollisesti jo ottelusarjassa Bluesia vastaan.

Tässä kohtaa ei missään nimessä sovi unohtaa myöskään Rinnettä. Hänen pelaaminen on tällä hetkellä juuri niin eleetöntä, ja samaan aikaan niin nopeaa, kuin se huippumaalivahdilla tuleekin olla, eikä häntä ole syyttä nimitetty tämän hetken maailman parhaaksi maalivahdiksi.

Ennen kaikkea 34-vuotiaan suomalaismuurin kohdalla huomio kannattaa kiinnittää – eleettömän pelaamisen lisäksi – hänen mailankäsittelytaitoon, jota hehkutimme jo aiemmin. Se nimittäin tekee hänestä tällä hetkellä joukkueelleen sellaisen liberon, jota esimerkiksi Brodeur oli New Jersey Devilsille omina pelivuosinaan.

Miten ottelusarjassa käy?

Nashville Predatorsin pelaaminen on tällä hetkellä niin käsittämättömän korkealla tasolla, että mikäli se kykenee jatkamaan samalla tavalla kuin Chicago Blackhawks -sarjassa, tulee se olemaan tässä ottelusarjassa ja jopa koko pudotuspelikevään osalta todella vaikea pysäytettävä. Joukkue pelaa modernia jääkiekkoa, joka on istunut uomiinsa kreivin aikaan, ja tällä hetkellä Predatorsin tekemisestä on vaikea löytää oikeastaan mitään selkeitä heikkouksia.

Blues tulee olemaan ihmeissään Predatorsin vauhdikkaiden pelinkääntöjen ja ennen kaikkea äärimmäisen tiiviin viisikkopuolustuksen kanssa. Avausottelu antaa isosti suuntaa tälle sarjalle ja siinä on nuottipaitojen sauma yllättää. On kuitenkin erittäin vaikea nähdä, että Blues etenisi tästä parista jatkoon, joten laitetaan tennesseeläiset konferenssifinaaleihin voitoin 4-1.

Pudotuspelit 2017

Tehokkaimmat pelaajat:

Predators:

 1. Ryan Johansen, 1+5=6
 2. Filip Forsberg, 2+3=5
 3. Viktor Arvidsson, 2+2=4
 4. Ryan Ellis, 1+3=4
 5. Roman Josi, 2+1=3

Blues:

 1. Jaden Schwartz, 2+3=5
 2. Alexander Steen, 2+2=4
 3. Vladimir Sobotka, 1+2=3
 4. Vladimir Tarasenko, 1+2=3
 5. Patrik Berglund, 0+3=3

Maalivahdit:

Predators:

 1. Pekka Rinne (4-0-0 | 97,60 % | 0.70 PM K.A. | 2 NP)

Blues:

 1. Jake Allen (4-1-0 | 95,60 % | 1.47 PM K.A. | 0 NP)

Tehotilasto:

Predators:

 1. Viktor Arvidsson, +8
 2. Filip Forsberg, +7
 3. Ryan Johansen, +7
 4. Ryan Ellis, +5
 5. Roman Josi, +5

Blues:

 1. Joel Edmundson, +6
 2. Colton Parayko, +4
 3. Jori Lehterä, +4
 4. Vladimir Sobotka, +3
 5. Patrik Berglund, +2

Erikoistilanteet:

Predators:

YV: 12,50 %
AV: 77,80 %

Blues:

YV: 6,70 %
AV: 83,30 %

Koti-/vierastilastot:

Predators:

Koti: 2-0-0
Vieras: 2-0-0

Blues:

Koti: 1-1-0
Vieras: 3-0-0

Keskinäiset ottelut 2016-17

Tulokset:

11.11.2016   Nashville Predators – St. Louis Blues   3 – 1 (0-1, 1-0, 2-0)
20.11.2016   St. Louis Blues – Nashville Predators   3 – 1 (0-0, 1-1, 2-0)
14.12.2016   Nashville Predators – St. Louis Blues   6 – 3 (0-2, 2-1, 4-0)
31.12.2016   St. Louis Blues – Nashville Predators   0 – 4 (0-0, 0-3, 0-1)
02.04.2017   St. Louis Blues – Nashville Predators   4 – 1 (1-1, 2-0, 1-0)

Tehokkaimmat pelaajat:

Predators:

 1. Filip Forsberg, 2+3=5
 2. Mike Ribeiro, 2+3=5
 3. Mike Fisher, 2+2=4
 4. Ryan Johansen, 2+2=4
 5. Colin Wilson 1+3=4

Blues:

 1. Vladimir Tarasenko, 2+3=5
 2. David Perron, 2+2=4
 3. Jaden Schwartz, 1+2=3
 4. Kyle Brodziak, 1+1=2
 5. Joel Edmundson, 1+1=2

Maalivahdit:

Predators:

 1. Juuse Saros (1-1-0 | 92,00 % | 2.00 PM K.A. | 1 NP)
 2. Pekka Rinne (2-1-0 | 91,56 % | 2.38 PM K.A. | 0 NP)

Blues:

 1. Jake Allen (2-2-0 | 91,22 % | 2.85 PM K.A. | 0 NP)
 2. Carter Hutton (0-1-0 | 89,19 % | 3.09 PM K.A. | 0 NP)
NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.
Ti klo 19:30 Dortmund-Bayern

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS