Tohtori Brett Omalun löydökset vuonna 2002 johtivat lopulta siihen, että amerikkalaisen jalkapallon ammattilaissarja NFL joutui myöntämään aivotärähdysongelmansa, joka oli johtanut jopa sarjan entisten pelaajien kuolemiin.

Nyt Omalu on liittynyt mukaan entisten NHL-pelaajien vastaavaan taisteluun NHL:ää vastaan.

Uutinen ei ole varmastikaan mieluinen NHL:lle, mutta se saa syyttää Omalun mukaantulosta tietyssä mielessä vain itseään, sillä NHL:n kerrotaan viime viikolla palkanneen asiantuntijakseen Tohtori Rudy Castellanin, joka on kiistänyt Omalun löydökset ja koko CTE:n olemassaolon.

Castellanin palkkauksen myötä Omalun kerrotaan kirjoittaneen NHL:n oikeuteen haastaneiden ex-NHL-pelaajien asianajajalle 16 sivun mittaisen kirjeen. TSN tietää kertoa kirjeen yksityiskohdista enemmän. Omalu kertoo kirjeessä muun muassa seuraavaa.

– Urheilusarjat, jotka perustuvat jatkuviin koviin kontaktitilanteisiin, kuten amerikkalainen jalkapallo, nyrkkeily ja jääkiekko, ovat historian saatossa pyrkineet kiistämään tieteen suojellakseen brändiään ja sen taloudellista hyvinvointia.

– Toisin sanoen, he kieltävät totuuden ja tieteen suojellakseen tulonlähdettään.

Omalu kertookin, että perustelut, joita NHL nyt käyttää, perustuvat jo kauan sitten kumottuihin asioihin.

– NHL, ja heidän asiantuntijansa Tohtori Castellani, käyttävät samaa epäonnistunutta ja tieteellisesti todistamatonta juonta kuin New Yorkin osavaltion nyrkkeilykomissio, NFL sekä heidän eksperttinsä käyttivät monta vuotta sitten.

– He kieltävät sen, että jatkuvaan ja kovaan kontaktiin perustuvassa lajissa ei olisi aivovammariskiä. He katsovat asiaa sellaisesta perspektiivistä, joka on jo kauan sitten kumottu.

Mistä Omalu siis tunnetaan?

Omalu nousi otsikoihin tehtyään ruumiinavauksen Pittsburgh Steelersin entiselle tähtipelaaja Mike Websterille. Websteriä pidettiin seonneena miehenä, mutta Omalu näki tilanteessa jotain muuta. Niinpä hän päätti, laajasta vastustuksesta huolimatta, tutkia Websterin aivot.

Se paljasti merkittävän löydöksen: useiden aivotärähdysten, joita itse asiassa kutsutaan lääkärien keskuudessa aivovammoiksi, seurauksena Websterille oli kehittynyt nimellä CTE tunnettava sairaus.

Sairaus aiheuttaa ”pahojen proteenien” vallankaappauksen aivoissa ja sitä kautta potilas ikään kuin sekoaa. Kyse ei ole kuitenkaan mielisairaudesta.

Omalun löydökset pyrittiin NFL:n toimesta kiistämään pitkään, sillä ongelmana on se, että CTE:n olemassaolo voidaan todeta vasta ruumiinavauksessa, siis ihmisen kuoleman jälkeen.

Lopulta vastaava sairaus löydettiin kuitenkin usealta menehtyneeltä ex-pelaajalta ja sen tiimoilta julkaistun artikkelin myötä NFL joutui lopulta nöyrtymään tilanteen edessä.

Jokainen voi perehtyä aiheeseen esimerkiksi Concussion-elokuvan kautta, missä Omalua näyttelee Hollywood-tähti Will Smith.