NHL:ssä meneillään ”Roster Freeze” – siirtorumba valmis käynnistymään?

© Kuva: Getty Images

NHL:n Roster Freeze tarkoittaa sitä, että joulukuun 19. päivän ja 27. päivän välillä NHL-seurat eivät saa tehdä muutoksia pelaajarostereihinsa. Vapaasti suomennettuna kyse on siis pelaajarosterien jäädyttämisestä.

The Hockey News, toisin sanoen jääkiekkoraamattu, näkee, että NHL:ssä saattaa käynnistyä tiettyjen joukkueiden osalta siirtorumba, kun 27. päivä on ylitetty.

Luonnollisesti kyse on joukkueista, jotka ovat alisuorittaneet kuluvan kauden aikana. Tällaisia ovat esimerkiksi Arizona Coyotes, Colorado Avalanche, Detroit Red Wings, Tampa Bay Lightning ja Vancouver Canucks.

Arizona Coyotes:

Arizonan osalta potentiaalisimpina vaihtoehtoina vaihtokaupan kohteeksi pidetään kokenutta Martin Hanzalia ja nuorta Anthony Duclairia. Kaksikosta jälkimmäinen pelasi viime kaudella ensimmäisen täyden kautensa. Hänellä ja toisella Coyotesin lupauksella, Max Domilla, löytyivät keskinäiset kemiat välittömästi, minkä myötä myös jälki oli sen mukaista. Lopulta Duclair nakutti 81 runkosarjaotteluun tehot 20+24 ja viime kauden myötä häntä pidetään edelleen kovana lupauksena.

Hanzal puolestaan tarjoaa vaihtoehdon niille seuroille, jotka hakevat hieman kokeneempaa pelaajaa. Hän on tasapainoinen kahden suunnan sentteri, joka nakuttaa keskiarvolta kauteen 30-40 tehopistettä.

Molemmat pelaajat toisivat varmasti maukkaita vaihtokappaleita takaisin, mutta toisaalta kysymys kuuluu: kannattaako vahvasti tulevaisuuteen satsaavan Coyotesin lähteä kauppaamaan Duclairin kaltaista nuorukaista?

Colorado Avalanche:

Kaikkihan sen jo tietävät, että mikä on Colorado Avalanchen suurin yksittäinen tarve pelaajiston osalta – joukkue huutaa selkeää ykköspuolustajaa ja tämä tilanne on vallinnut jo pitkään.

Tällä hetkellä niitä ykköspuolustajia ei kuitenkaan kasva todellakaan joka oksalla, minkä ovat saaneet huomata NHL-seurat toisensa jälkeen. Käytännössä ottaen ne alakerran liiderit täytyy siis hankkia varaustilaisuuksien kautta ja sen myötä kasvattaa itse.

Toinen vaihtoehto on huippupelaajien kauppaaminen toiseen suuntaan ja yleinen uskomus denveriläisseuran suhteen on tässä kohtaa se, että joko supertähti Matt Duchene tai kapteeni Gabriel Landeskog lähtee muille maille. Molemmat toisivat takuuvarmasti sen uuden ykköspuolustajan lumivyörymaisemiin, joskin Duchene on kaksikosta arvokkaampi. Hän on myös se todennäköisempi lähtijä.

Detroit Red Wings:

Detroit Red Wings on selvinnyt 25 perättäisenä keväänä pudotuspeleihin ja joissain määrin on alkanut vaikuttaa siltä kuin tämä riittäisi entisessä autokaupungissa. Nykytilanne näyttää kuitenkin jo pudotuspelipaikan suhteen huolestuttavalta, mikä on tuonut seuran GM:nä toimivan Ken Hollandin toden teolla totuuden äärelle – pakka olisi räjäytettävä uusiksi ainakin jollain tasolla.

Se, että kenet Red Wings lähtisi tässä kohtaa kauppaamaan, on mysteeri, mutta käytännössä ottaen jokainen pelaaja on kaupan, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Tampa Bay Lightning:

Tampa Bay Lightning on ollut jo pidempään tukalassa tilanteessa palkkakaton kanssa ja kuin ihmeen kaupalla seuran GM:nä toimiva Steve Yzerman on onnistunut välttämään jokaisen häntä kohti tulleen luodin. Tämä ei tule kuitenkaan jatkumaan loputtomiin ja itse asiassa seurassa aletaan olla jo todella ison – tarkalleen ottaen kaksimetrisen – kysymyksen äärellä: mitä tehdä ykkösvahti Ben Bishopin kanssa?

Bishopin odotettiin päätyvän jo viime kesänä uusiin maisemiin ja mies itsekin luuli jo siirtyvänsä Calgary Flamesin veräjänvartijaksi. Näin ei kuitenkaan käynyt ja viimeistä sopimusvuottaan pelaava yhdysvaltalainen onkin ollut ei-niin-miellyttävässä tilanteessa. Se on näkynyt myös hänen otteissaan kaukalon puolella, mikä puolestaan on vahvistanut yhden asian – Andrei Vasilevskiy on valmis hänen suuriin saappaisiinsa.

Mitä todennäköisimmin Bishop tulee siis lähtemään vielä kuluvan kauden aikana, koska muutoin hän päätyisi todennäköisesti ilmaiseksi Vegas Golden Knightsiin. Lightning puolestaan tarvitsee, vahvistaakseen Stanley Cup -unelmiaan, Top 4 -puolustajan. Jotain siis tulee tapahtumaan, joskin Bishopin loukkaantuminen mutkistaa hieman asioita.

Vancouver Canucks:

Vancouver Canucks tarvitsisi täydellisen uudelleenrakennuksen, koska nykyrosterillaan se ei yksinkertaisesti tule menestymään. Kanadalaisseuran suunnalta on kuitenkin sanottu, että mitään dramaattista ei tule tapahtumaan niin pitkään kuin Daniel Sedin ja Henrik Sedin pelaavat seurassa. Toisin sanoen heitä ei tulla kauppaamaan ja joukkue käytännössä rakentuu edelleen heidän ympärilleen.

Sen sijaan jonkinasteisia menestysunelmia seuran sisällä elätellään nykymuodossaankin, vaikka usko Vancouverin ulkopuolella on loppunut jo aikapäiviä sitten. Canucksin GM:nä toimiva Jim Benning on nimittäin avoimesti kertonut havittelevansa 20 maalin laituria, joka tulisi vahvistamaan seuran kakkosketjua. Jotain siis Vancouverin suunnalla tulee lähes satavarmasti tapahtumaan, mutta mitä? Your guess is as good as mine.