Kommentti: Florida Panthers päivä päivältä pahemmin sekaisin – vain potkut voivat pelastaa

© Kuva: Getty Images

Florida Panthersin palapeli seattiin pahasti viime kesän aikana, kun noususuhdanteessa ollutta seuraa lähdettiin muokkaamaan raa’alla kädellä.

Toimistoväki lähti, pelaajia lähti, GM vaihtui ja lopulta myös päävalmentaja Gerard Gallant sai pikapotkut kuluvalla kaudella – siis potkut, joita esimerkiksi legendaarinen asiantuntija Don Cherry on kuvaillut sanoin ”typerimmät ikinä”.

Lopulta Gallantin potkujen jälkeen Panthersilla oli samanaikaisesti sama GM ja päävalmentaja, Tom Rowe. Kyseessä on juurikin se kaveri, joka orkestroi kesän muutokset ja lähti luottamaan joukkueen rakentamisessa sokeasti tilastomenetelmiin.

Jokainen vähääkään kirjoituksiani lukenut tietää, mikä on allekirjoittaneen suhtautuminen seurassa tehtyihin muutoksiin.

Torstaina NHL:n arvostetuimpiin toimittajiin lukeutuva Darren Dreger raportoi, että GM:n paikalta seuran presidentiksi ”ylennetty” Dale Tallon olisi palannut takaisin jokapäiväisten tehtävien pariin, toisin sanoen takaisin GM:ksi. Panthers-leirin reaktio kuvastaa entistä paremmin sitä sekasortoa, joka seurassa vallitsee.

– Mikään ei ole muuttunut. Tiedän kyllä uutisesta, mutta jokainen voi päättää, että uskooko kaikkea mitä Twitterissä kirjoitetaan tai ei, Rowe paalutti Winnipegissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa torstaina.

– Tiedän siis, mitä eilen raportoitiin. Sitä en tiedä, että mistä uutinen sai alkunsa. En tiedä, että oliko Dregerillä kaikki faktat ihan hallussa. Hän on loistava toimittaja, mutta olin yllättynyt lukiessani juttua.

Seuraavaksi seuran sisäinen lähde totesi floridalaisella Sun-Sentinelille, että on olemassa ”paljon klikkijournalismiin perustuvia feikkiuutisia, joita viljellään”.

Kollega Bob McKenzien käpy paloi – ”Me emme keksi juttuja”

Tom Rowe siis kiisti kaiken uutisoidun ja viimeinen niitti oli Panthersin ”sisäinen lähde”, joka hyökkäsi Dregeriä vastaan. TSN:n toimittaja Bob McKenzie sai tarpeekseen ja lähti puolustamaan samalla tavalla arvostettua Dregeriä.

– Dale Tallon on nyt paljon äänekkäämpi kuin hän oli aiemmin. Se, mitä Darren Dreger raportoi, piti täysin paikkansa. Me emme keksi juttuja, McKenzie puhisi TSN-radiossa.

– Dale puhuu muille GM:ille tavalla, jolla hän ei ole puhunut heille kuukausiin. Miten pitkään sitä kestää, jokaisen arvaus on yhtä hyvä kuin minun.

Se, että Tallon ottaa isompaa roolia on pelkästään hyvä asia. Floridalaisseurassa on nimittäin päällä sellainen sekasorto, ettei paremmasta väliä. Ja se sekasorto käynnistyi siitä hetkestä, kun Tallon päätettiin siirtää syrjään.

Mutta samalla se kertoo siitä, että Rowen ajatusmalli tilastomenetelmiin perustuvista ratkaisutavoista ei ole toiminut tippaakaan, mikä ei ole millään tavalla yllätys. Se kertookin kaiken oleellisen, että Rowe on nyt lähtenyt julkisesti selittelemään seuran käyttävän tilastomenetelmiä vain osana palapeliä.

– Me käytämme niitä (tilastomenetelmiä), mutta niin käyttävät muutkin. Olet hullu, mikäli et käytä. Se antaa sinulle tiettyä informaatiota, mutta se on vain osa palapeliä, ei koko juttu.

– Tiedän, että kaikki uskovat meidän käyttävän niitä 150-prosenttisesti jokaisessa päätöksessä ja jokaisessa ketjumuutoksessa, minkä teemme. Mutta me emme todellakaan toimi niin. Se on vain informaation lähde. Meidät on nyt yhdistetty pelkästään ”Moneyball” tai ”Moneyhockey” -tyyliin tehdä päätöksiä.

Voin kuitenkin kertoa, että nyt Rowe on hieman liian myöhäistä muutella omaa filosofiaansa tai ylipäätään lähteä perumaan puheita. Jo pelkästään Gallantin ilmi tulleet puheet siitä, että veitte joukkueesta menestykseen vaaditun tietynlaisen kovuuden ja kyseenalaistitte Gallantin päätökset, jotka perustuivat muuhun kuin tilastoihin, kertoo kaiken oleellisen.

Tällä hetkellä sinä, Tom Rowe, olet se syöpä, joka on tuhonnut jotain todella hienoa, mitä Panthersissa oli rakenteilla. Olet vienyt perustan siltä maltilliselta seuran rakentamiselta, jota Tallon siellä viljeli. Siltä, mikä johdatti pantteripaidat viime vuonna pudotuspeleihin ja sitä kautta askeleen lähemmäksi Stanley Cup -unelmaa.

Ainoa asia, mikä voi Panthersin pahasti uppoavan laivan vielä pelastaa, on Rowen potkiminen niin kauaksi Floridasta kuin mahdollista.