Aloitan uuden kirjoitussarjan, jossa käsittelen NHL:n pelaajamarkkinoilla tapahtuvia käänteitä ja huhuja.

Listaan pelaajan ja mahdollisen kaupan – tai huhun ja sen lähteen – ja lopuksi annan siihen kommentin. Pitämällä asian yksinkertaisena pysyn ehkä itsekin kärryillä siitä, mitä kirjoitan.

Mielestäni hyvä määrä tällaisia pohdintoja olisi kolme per postaus ja päälle mahdollinen bonus, jos kirjoitettavaa vielä jää.

Mutta niin tässä sitä nyt tulee:

1. Jets on saanut kyselyjä Evander Kanesta (Lähde: TSN)

– Olen seurannut Evander Kanen NHL-uraa melko tarkkaan. Kun hänet varattiin Atlanta Thrashersiin, sanoi seuran toimitusjohtaja Don Waddell seuraavat sanat: ”Tässä on organisaation seuraava (Ilja) Kovaltshuk”. Se ei ollut mitenkään vähän sanottu, Kovaltshuk kun sattui olemaan Thrashersille kaikki kaikessa.

Kanesta on muovautunut maalintekijä ja todella hanakka laukoja. Kanen kaltaisia pelaajia ei ole helppoa löytää. Nyt näyttäisi siltä, että Kanen kohdalla ei ole helppoa löytää myöskään yhteistä säveltä. Onko Kane tässäkin suhteessa ”uusi Kovaltshuk”?

Toivottavasti ei. Winnipeg Jetsin päävalmentaja Claude Noel on saanut, osin aiheesta, kritiikkiä hänen pelitaktiikoista ja peluutuksesta. Kanen ja hänen välit eivät huhujen mukaan ole mitkään lämpimät.

Olisin Jets GM Kevin Cheveldayoffin kengissä ennemmin tarkastelemassa valmentajamarkkinoita kuin joukkueita, jotka mahdollisesti olisivat maksamassa Kanesta ylihintaa. Ilman ylihintaa Kane ei nimittäin liikahda minnekkään.

Kanen tämän hetkisen hinnan on huhuttu olevan kaksi top-6 roolin hyökkääjää, huippulupaus ja kärkivaraus.

Noel sai jo yhden nuorukaisen – Aleksander Burmistrovin – turhautumaan oloonsa Winnipegissä. Toivon mukaan Evander Kane ei ole seuraava. Muuten voi olla vähän vaikea houkutella esimerkiksi vapaita agentteja Jetsin riveihin, jos seuran jokainen ”tulevaisuuden toivo” sanoo valmennuksen olevan syvältä.

En missään nimessä lähtisi kauppaamaan Kanea nyt.

2. Islanders on aktiivisesti etsimässä maalivahtia/ovat kiinnostuneita Ryan Milleristä (Lähde: Ottawa Sun, New York Newsday)

– New York Islanders on päästänyt tällä kaudella eniten maaleja NHL:ssä. 93 kertaa on häkki heilahtanut Islandersin puolustuksen selän takana. Yhtä monta maalia ovat päästäneet myös Albertan ylpeydet Calgary Flames ja Edmonton Oilers.

Huhut kertovat ex-maalivahti Garth Snowin katsoneen kristallipalloaan ja huomanneen, että maalivahtihan tässä pitää hankkia.

Maalivahdin hankinnalle voi olla myös siksi tarvetta, että Jevgeni Nabokov on loukkaantunut ja hänen paluuaikataulunsa on hämärän peitossa.

Yksi huhujen kohteena oleva maalivahti on Ryan Miller. Ottawa Sun huhuili, että Snow olisi erittäin kiinnostunut hankkimaan Buffalo Sabresin ykkösvahdin.

Miller on ollut tällä kaudella hyvä. Ei maagisen hyvä, mutta hyvä. Parempi kuin Islandersin Nabokov.

Islandersin kannalta tosin on harmillista, että Millerin sopimuksessa on No-Move-Clause eli pykälä, joka estää Millerin kauppaamisen tai liikuttamisen minnekkään ilman pelaajan omaa suostumusta.

Jos Islanders saa houkuteltua Millerin saarelle, kannattaa hänet hankkia, mutta silti yksi neuvo GM Snowlle: älä anna koko seuran tulevaisuutta vaihtokaupassa UFA-maalivahtiin.

3. Maple Leafs aikeissa hankkia Dmitri Kulikovin (Lähde: CBC)

– CBC-kanava huhuili, että Toronto Maple Leafsin ja Florida Panthersin välillä käydään neuvotteluja venäläispuolustaja Dmitri Kulikovista. Kulikov on nuori puolustaja, joka on kuitenkin pelannut NHL:ssä jo 259 ottelua.

Kulikov oli varausvuotenaan yksi lupaavimmista puolustajista. Hänen NHL-urakin lähti käyntiin oikeilla askeleilla, kun venäläinen vakiinnutti heti paikkansa Panthersin takalinjoilla.

Nyt uran kehitys- ja tuloskäyrät näyttäisivät olevan kääntyneet laskuun ja Dale Tallon on alkanut kaupata Kulikovia.

Onko aika oikea hänen myymiselleen?

Puolustajilla kehitys vie kauemmin kuin hyökkääjillä. Kulikovilla on ikää 23 vuotta, se ei ole vielä kovin paljoa NHL-puolustajalle.

Panthers sai uuden omistajan tänä syksynä. Sen jälkeen onkin alkanut tapahtua seuran kohdalla, tai ainakin huhusektorilla. Tallonin on sanottu kauppaavaan suurin piirtein kaikki pelaajat, jos hinta on oikea.

Olikohan ”untouchable”-pelaajalista viiden pelaajan mittainen. Muun muassa Jonathan Huberdeau sekä Aleksander Barkov löytyvät siltä listalta.

Kulikov kuuluu pelaajiin, joista Tallon on valmis luopumaan.

Toronto Maple Leafs on päästänyt viimeiseen neljään peliin 19 maalia. Kulikov on siinä mielessä mielenkiintoinen pelaaja, että hän pystyy mahdollisesti auttamaan joukkuetta heti, mutta hän voi olla myös tulevaisuudessa kova luu NHL:ssä.

Jos olisin (lievistä) puolustusongelmista kärsivän NHL-seuran GM, olisin kiinnostunut Kulikovista. Ehdottomasti. Mielestäni venäläinen ei ole vielä menetetty lupaus. Oikea ympäristö, oikea valmennus, oikeat tavoitteet ja hän nousee tasolle, jolle hänellä on potentiaalia.

Kulikovin potentiaali on olla top-4 puolustaja NHL:ssä.

BONUS: Capitals mahdollisesti kauppaa Dmitri Orlovin (Lähde: Washington Post, The Fourth Period)

– Dmitri Orlovin nimi on noussut esiin kauppahuhuissa, sillä Washington Capitals on mahdollisesti kiinnostunut kauppaamaan hänet.

Yksi syy haluihin kaupata Orlov on se, että hänen sopimuksestaan löytyy pykälä, joka mahdollistaa puolustajalle siirron KHL:ään 1.1.2014, jos hän ei ole ollut tuohon päivämäärään mennessä 30 päivää NHL-kokoonpanossa.

Ei ihme, että George McPheen johtama orkesteri on kiinnostunut myymään nuoren venäläispakin.

Tuo sopimuspykälä on myös syy sille, miksi Capitals on kutsunut Orlovin toistuvasti ylös AHL:stä.

Lauantaina Orlov kutsuttiin jo kuudennen kerran tälle kaudelle AHL:stä NHL:ään. Hän on viettänyt Capitalsin kokoonpanossa nyt 21 päivää.

Orlov on pelannut ainoastaan yhdessä NHL-kamppailussa tällä kaudella.

Pelaajan agentti on vihjannut, että jos peliaikaa ei ala Capitalsissa tulla, on Orlov halukas siirtymään kesällä KHL:ään.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!