Winnipeg Jetsin organisaatioon kuuluva suomalaismaalivahti Juho Olkinuora torjui aiemmin Denverin yliopiston maalilla kaksi kautta, kunnes eteen tuli mahdollisuuden yrittää ammattilaisuraa Pohjois-Amerikassa.

NHLSuomi.com -sivusto tapasi Olkinuoran Torontonssa pelatun AHL-ottelun yhteydessä.

Mikä sai sinut aikanaan lähtemään jenkkeihin yliopistoon?

– Ensimmäisen kerran lähdin 2007-2008 Salt Lake Cityyn tarkoituksena mennä vaihto-oppilaaksi ja pelata samalla lätkää. Jääkiekko ei ollut silloin vielä niin totista. Sillä reissulla oli puhetta muutamien yliopistovalmentajien kanssa, että se olisi hyvä reitti. Palasin kuitenkin Suomeen pariksi vuodeksi, mutten saanut urheilustipendiä.

Miten pääsit Denverin yliopistojoukkueeseen?

– Minua kehotettiin tulemaan tälle puolelle ja pelasin kauden 2010-11 USHL:ää, mutta se kausi meni aivan vihkoon ja mulle ei tarjottu stipendiä mistään. Sitten tuli eteen loukkaantuminen Denverin yliopissa molarille viime tipassa ja mulle ehdotettiin, että ”tulisit tänne”.

Minkälainen sarja USHL on?

– Se on juniorisarja ja mun mielestä se on kovempi A-junnusarja kuin Suomen A-SM.

Kuinka suuri yllätys oli kutsu Winnipeg Jetsiin?

– Koko vuoden aikana oli vähän juttua, että joukkueet olisivat olleet kiinnostuneita. Siinä oli myös se, että koska olin vapaa agentti, niin tarjouksen tullessa kannattaisi lähteä. Jos olisin jäänyt yliopistoon, eikä tarjouksia olisi tullut myöhemmin, niin sitten olisi kaduttanut.

Kuinka suuri hyppäys on ollut yliopistosarjasta AHL:ään?

– Aikamoinen. Illasta toiseen pitää olla parhaimmillaan. Nämä ovat ammattilaisia. Yliopistossa harmitti vähän itseäni, että kaikki eivät olleet niin tosissaan koko ajan. Täällä peli on totista totta, on kovia jengejä ja isoja kundeja. Taitotasolta ei ole välttämättä niin suuri.

Mitkä ovat kauden tavoitteet?

– Päätavoite on pysyä tässä jengissä. Meillä on tosi kova kilpailu. Minä ja Eddie Pasquale olemme sopimuksen alla ja lisäksi meillä on pätevä kundi ECHL:n puolella. Tavoite on treenata ja pelata niin hyvin, että osoittaa kuuluvansa tänne. Sitä, että koutsi osoittaa niin paljon luottoa, ettei ole menettänyt toivoa voittoon, kun minä olen maalissa..

Millä alueilla olet mielestäsi kehittynyt leirin ja alkukauden aikana?

– Olen enemmän hereillä joka kutiin ja teknisestä näkökulmasta mulla on takapuoli matalampana, että olisi koko ajan valmiina. Yliopistossa oli sellaista, että pystyi olemaan välillä suoralla selällä, jos ei näytä tulevan kutia. Täällä tulee kuti ihan mistä tahansa ja pitää olla koko ajan valmiina.

Joukkueen kotipaikka on New Foundlandin saarella ja sen myötä teillä tulee pitkiä pelireissuja ja paljon reissukilometrejä. Miltä kova matkustaminen tuntuu?

– Ihan hyvältä, sillä mä tykkään hotelleista, että ehkä olen outo lintu sen suhteen. Se on hyvä, että joka reissuun lennetään ensin Torontoon ja sitten lähdetään bussilla minne mennäänkään. Bussissa aika kuluu tässä liigassa, että siihen pitää tottua.

Opinnot ovat tällä hetkellä keskeytyneet. Missä vaiheessa olet suunnitellut niiden jatkamista?

– Saa nähdä jos ehtii ja on mieli opiskella pelaamisen ohella, niin totta kai jatkan. Mutta ei siinä niin kiire ole. Tämä nykyinen homma on vähän niin kuin työpaikka.