Kiekkokynä: Varaustilaisuuden ennakointia osa 2

Kävin läpi toukokuun alussa varaustilaisuutta neljän ensimmäisen varauksen osalta. Jatkan nyt varaustilaisuuden läpikäyntiä. Seuraavassa kärkikymmenikön loput varaukset.

Sanottakoon ensin, että ”Mock Draftia” tehdessä, ja lukiessa, pitää ottaa huomioon seuraavat faktat:  a) Draft Combinessa (eli tilaisuudessa, jossa seurat testaavat pelaajien fyysisiä ominaisuuksia sekä haastattelevat heitä) voi tulla sellaisia tuloksia, että se vaikuttaa kaavailtuihin varauksiin, b) varaustilaisuuden aikana voi tapahtua kauppoja, jotka vaikuttavat varauksiin ja c) Memorial Cup-turnaus on yhä kesken, jossa pelaa monia tämän vuoden kärkivarauksiksi ennakoituja pelaajia.

Mutta se ei estä leikkimästä NHL-joukkueen toimitusjohtajia. Tässä varaustilaisuuden pelaajat vuoroilta 5-10:

5. Carolina Hurricanes – Darnell Nurse, Sault Ste. Marie Greyhounds, OHL

Isokokoinen Nurse nelinkertaisti tänä kautena pisteensä verrattuna hänen tulokaskauteensa. Oli Ryan Sproulin kanssa Greyhoundsin puolustuksen kulmakivet. Sproul siirtyy ensi kaudeksi (vähintään) AHL:ään pelaamaan, joka avaa Nurselle lisävastuuta puolustuksessa. Tappeli OHL:n All Stars pelissä Cutis Lazarin kanssa. Seuransa varakapteenina toimiva Nurse korjautti leikkauspöydällä olkapäänsä kauden jälkeen eikä täten osallistu combinessa fyysisiin kokeisiin.

Moni povaa Hurricanesin valitsevan hyökkääjän, mutta mielestäni Carolinalle Nurse olisi loistelias valinta. Tulevaisuuden puolustuksesta löytyisivät nimet Ryan Murphy, Justin Faulk,  Jamie McBain ja draftista lisänä tuleva Nurse. Nurse on varaustilaisuuden parhaita puolustavia puolustajia, jos ei paras. Hän omaa johtajan ominaisuudet. Nursen potentiaali on olla ykkösparin puolustava puolustaja NHL:ssä. Hänen pelityylinsä on sanottu omaavan piirteitä Dan Girardin ja Niklas Kronwallin vastaavista.

6. Calgary Flames – Sean Monahan, Ottawa 67, OHL

Calgaryn johtavat ”prospectit” ovat hyökkääjät Sven Bärtschi ja John Gaudreau, mutta uskon heidän varaavan hyökkääjän ensimmäisellä vuorollaan. Tähän suuntaan on puhunut myös seuran GM Jay Feaster. Uskon tuon hyökkääjän olevan Sean Monahan.

Jos Ottawan OHL-joukkueen kapteeni olisi syntynyt paria kuukautta aiemmin, olisi hän ollut varattavissa jo viime vuonna. Hän olisi saattanut olla viime vuoden draftissa top-5 varaus. Monahanin vahvuus keskushyökkääjänä on pelin luku ja hän valitsee usein syötön ennen laukausta. Monahan on yksi varaustilaisuuden taitavimmista mailankäsittelijöistä. Hän ei ehkä ole fyysisin pelaaja, mutta ei pelkää mennä ahtaisiin tilanteisiin. Luistelu kaipaa vielä vaihteen lisää.

Gaudreau-Monahan sentteripari kuulostaa kuitenkin hyvältä Calgaryn tulevaisuuden kannalta. Kenet tahansa Calgary varaakin ensimmäisellä kierroksella, on hän Calgaryn uudelleenrakennuksen tärkeimpiä palasia.

7. Edmonton Oilers – Nikita Zadorov, London Knights, OHL

Moskovassa syntynyt Zadorov siirtyi täksi kaudeksi pelaamaan OHL:ään. 196 senttinen ja yli 100 kiloinen Zadorov on yksi varaustilaisuuden iso kokoisimpia pelaajia. Hän on järkelemäinen, oman alueensa siivoava puolustaja. Pelasi alkukaudesta Olli Määtän pakkiparina. London hankki kuitenkin OHL:n takarajalla Sudbury Wolvesin varakapteenin, Justin Seftonin. Zadorov on pelannut hänen parinaan.

Zadorov ei osaa englantia kovin sujuvasti, mutta hänellä sanotaan silti olevan tarvittavat taidot ottaa joukkue johtoonsa. Kun miettii Edmontonin pelaajistoa, niin tulevaisuuden kannalta hyökkäys alkaa olla kunnossa, Justin Schultz on puolustuksen tulevaisuuden kiekollinen johtaja – kun tuohon pakettiin lisätään kookas, stay-at-home puolustaja, Zadorovin toimesta – alkaa Oilersin tulevaisuus näyttämään paperilla valoisalta.

8. Buffalo Sabres – Elias Lindholm, Brynäs, Elitserien

Brynäsin sisäisen pistepörssin kolmanneksi sijoittunut Lindholm on parhaita Euroopan sarjoista tulevia pelaajia tämän vuoden varaustilaisuudessa. Lindholm on hyvin paljon Aleksander Barkovin kaltainen. Hän lukee peliä hyvin, antaa oivaltavia syöttöjä, mutta osaa pelata hyvin myös omaan päähän. Lindholm voi hyvinkin olla urallaan monta kertaa spekulaatioissa mukana, kun valitaan NHL:n parhaan puolustavan hyökkääjän palkinnon saajaa. 18-vuotiaaksi Lindholm pelaa todella kokonaisvaltaista peliä. Elitserienissä hänen aloitusprosenttinsa tällä kaudella oli yli 58 – se on todella hyvin, kun vastassa on varttuneita pelimiehiä.

Lindholm on saanut osakseen vertailuja Peter Forsbergiin, se kertokoon sen, minkä tasoisesta pelimiehestä on kyse. Hänen serkkunsa Calle Järnkrok oli Brynäsin tämän kauden tehokkain pelaaja. Hän on Detroitin varauksia. Lindholmin isän, Mikael Lindholmin, puolestaan varasi aikoinaan Los Angeles Kings. Buffalossa on jo lupaavia hyökkääjiä Mikhail Grigorenkon, Joel Armian, Johan Larssonin sekä Zemgus Girgensonsin toimesta. Eikä Cody Hodgsonkaan ole iällä pilattu. En usko kuitenkaan, että Buffalo ohittaa Lindholmia, jos hän on vapaana. Niin kokonaisvaltainen pelaaja hän on.

9. New Jersey Devils – Valeri Nichushkin, Dynamo Moscow, KHL

Nichushkinin on arvioitu olevan yksi drafin parhaimmista pelaajista, mutta nyt ”se kuuluisa” KHL-kortti astuu esiin. Ei olisi ihme, jos Nichushkin valahtaisi vielä yhdeksättä vuoroakin pitemälle varaustilaisuudessa, mutta uskon Devilsillä olevan sen verran pokkaa, että he varaavat venäläisen. Nichushkinin sopimus Venäjällä jatkuu aina kauden 2014-15 loppuun asti. Sitä ennen häntä on vaikea kuvitella tulevan NHL:ään, mutta hän on riskin arvoinen. Isokokoinen hyökkääjä, joka on draftin parhaimpia luistelijoita. Nichushkin muistuttaa pelityyliltään hyvin paljon Rick Nashia. Hän ei pelkää mennä tilanteisiin ja menee mielummin maalille kuin kulmaan. Todella hyvä pelikäsitys, yhdistettynä taitaviin käsiin. Seuraava tähti venäläisten tähtihyökkääjien tehtaasta. High risk – high reward valinta.

Muodostaisi New Jerseyssä aikanaan todellisen pelotteen maanmiehensä, Ilya Kovalchukin, kanssa. Uskon, että Nichushkin kehittyisi todelliseksi eliittipelaajaksi juuri Kovalchukin siipien alla. Kovalchuk siirtyessään Atlantasta New Jersey:in on oppinut joukkuepelaamisen tärkeyden ja johdatti viime kaudella joukkueensa Stanley Cup-finaaleihin asti. Tällä kaudella Kovalchukin kärsittyä vammoista, sai New Jersey ”hyvitykseksi” korkean varausvuoron kesän varaustilaisuuteen. Devilsin isännöimässä draftissa joukkue huutaa ensimmäisellä kierroksella viimeisen kerran kahteen vuoteen (jos eivät tee kauppoja asian muuttamiseksi), kun seuran ensi kesän varausvuoro mitätöityy joukkueen kohdalta Kovalchukin sopimuksessa tehdyn rikkeen rangaistuksena.

Nichushkin on kotoisin Tsheljabinskistä ja pelasi kaupungin joukkueen, Traktorin, mukana aina viime kauteen asti. Ensi kaudeksi hän siirtyy KHL-finaaleissa Traktoria vastaan pelanneeseen Moskovan Dynamoon.

10. Dallas Stars – Hunter Shinkaruk, Medicine Hat Tigers, WHL

Uuden Dallas Stars toimtusjohtajan Jim Nillin ensimmäisen varauksen seuran johtajana uskon kohdistuvan Medicine Hat Tigersin laitahyökkääjään, Hunter Shinkarukiin. Hän on maalintekijä. Hänellä on maalin nälkää. Viime vuonna Dallas varasi keskushyökkäjä Radek Faksan, nyt hänen laidalleen olisi tarjolla pelaaja, jonka lapsuuden suosikkiseura Dallas oli. Numeronsa, 9, Shinkaruk on valinnut Mike Modanoa kunnioittaakseen.

Kaudella 2011-12 Shinkaruk iski 49 maalia. Sen arvioitiin olevan suurilta osin silloisen ketjukaverin, Emerson Etemin, ansiota. Shinkaruk on kuitenkin osoittanut epäilijöille, että hän pystyy pelaamaan ja tekemään maaleja ilman Etemiäkin. Tällä kaudella verkko heilahti Shinkarukin toimesta 37 kertaa.

Hänen peliään verrataan Jeff Skinnerin pelityyliin. Shinkaruk ei ole Skinnerin tasoinen luistelija, mutta hän on pelaajatyypiltään pelaaja, joka ei luovuta ja yrittää löytää kiekon mentävän aukon jokaisesta mahdollisesta tilanteesta. Shinkaruk on WHL-joukkueensa kapteeni, joten hän kyllä osaa pelata koko sydämestään hänet varaavalle joukkueelle.

Shinkaruk on asettanut tavoitteekseen pelata NHL:ssä jo ensi kaudella. Se on uskalias tavoite, mutta hän tietää mihin pystyy. Shinkarukin on kuvailtu olevan todella tietoinen omista rajoistaan ja olevan tasapainoinen, realistinen nuori pelaaja.

Dallas omaa viisi varausvuoroa ensimmäisen 68:n vuoron aikana. Ensimmäiseksi varaukseksi Nillin Dallas-aikakautena Shinkaruk olisi hyvä haku.

—-

Tässä kertauksena vielä ”mock draftini” kärkikymmenikkö:

1. Colorado Avalanche – Seth Jones
2. Florida Panthers – Nathan MacKinnon
3. Tampa Bay Lightning – Jonathan Drouin
4. Nashville Predators – Aleksander Barkov
5. Carolina Hurricanes – Darnell Nurse
6. Calgary Flames – Sean Monahan
7. Edmonton Oilers – Nikita Zadorov
8. Buffalo Sabres – Elias Lindholm
9. New Jersey Devils – Valeri Nichushkin
10. Dallas Stars – Hunter Shinkaruk

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!