Kiekkokynä: Ensimmäisen kierroksen topit ja flopit

NHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros on ohi. Kerrataan kierrosta katsastamalla ”topit ja flopit”:

Topit:

1. Toronto Maple Leafs ja New York Islanders

On ehkä hieman korniakin aloittaa kohokohtien listaus joukkueista, jotka putosivat jatkosta ensimmäisellä kierroksella. Mutta he tekivät sen saappaat jalassa. Jos vuosi sitten olisi joku sanonut, että Islanders pelaa täydelle Nassau Colisseumille pudotuspelejä ja vielä sillä hurmoksella millä pelasivat – olisi moni nauranut. Toronto on myös löytänyt uuden, iloisen vaihteen omaan peliinsä. Jatkoon pääsy kestomenestyjä Bostonia vastaan oli todella lähellä. Game 7:ssä tapahtui romahdus, mutta kevät antoi Torontolle hyvän pohjan rakentaa tulevaisuutta.

NHL tarvitsee Maple Leafsin menestystä ja Islandersin kaltaista tunnemyrskyn sytytystä. Huikeat tarinat molemmilla joukkueilla tänä keväänä.

2. San Jose Sharks ja Antti Niemi

4-0 sarjan vienti ei jätä mitään selitettävää. Se kertoo kaiken oleellisen siitä, kumpi joukkueista oli parempi ja ansaitsi mennä jatkoon sarjasta. Antti Niemi sai pudotuspelien aikaan tietää, että on ehdolla Vezina-palkinnon saajaksi, otteet Canucks-sarjassa olivat kuin Vezina-voittajalla. Niemi on löytänyt uuden vaihteen uralleen. Hän nauttii tällä hetkellä pelistään, itseluottamus on kohdillaan ja kiekko jää kiinni. Niemi pelaa elämänsä kevättä, vaikka yksi Cup-voittokin on jo taskussa.

3. Derick Brassard ja Henrik Lundqvist

New York Rangers eteni pudotuspelisarjastaan Washington Capitalsia vastaan jatkoon näiden kahden pelaajan johdolla. Viimeiset kaksi Conn Smythe-palkintoa on ojennettu maalivahdeille. Lundqvist on tällä hetkellä sellaisessa kunnossa, että voi viedä joukkueensa voitosta voittoon ja päättää kautensa vasta juhannuksen korvilla. Rangers oli sarjassa 3-2 tappiolla, häviön päässä kesälomasta, mitä tekee Lundqvist? Pelaa kaksi peräkkäistä nollapeliä. Hurja suoritus.

Kun Marian Gaborik kaupattiin Columbukseen, tuskin Rangers oletti saavansa paketissa yhden kevään sensaatioista. Sellainen Derick Brassardista on kuitenkin muodostumassa. Ei yhtään pudouspeliä ennen tätä sarjaa. Nyt ensimmäiset kaksi peliä ilman pisteitä, lopuissa viidessä pelissä niitä tuli yhdeksän. Rangers-Capitals sarjan paras kenttäpelaaja.

Flopit:

1. Minnesotan ykkösketju

Minnesota lähti viidessä pelissä lauluun Chicagoa vastaan. Mitä heidän ykkösketjunsa, Zach Parise – Mikko Koivu – Charlie Coyle, sai aikaan sarjassa? Käytännössä, ei mitään. Viiteen otteluun ketju keräsi yhteensä tehot 1+2 ja plus-minus lukemaksi -17. Joukkueen kapteeni, Koivu, ei tehnyt pisteen pistettä. Kauden tärkeimmissä peleissä. Jäähyaitiossa Koivu kuitenkin ehti istua joukkueen toiseksi eniten, heti Mike Ruppin jälkeen. Koivun otteita katsoessa voi vain arvailla, oliko hänellä jonkinlainen vamma. Pettymys ykkösketjun suoritus kokonaisuudessaan kuitenkin oli.

2. Corey Perry ja Marc-Andre Fleury

Nostan nämä kaksi yksittäistä pelaajaa nyt framille. Anaheim teki kalliin ja pitkän jatkosopimuksen Perryn kanssa. Mitä häneltä odotetaan? Tehoja, maaleja ja joukkueen kantamista. Mitä näistä Perry antoi Ducksille ensimmäisellä kierroksella? Ei mitään. Perry oli todellinen floppi Ducks-Red Wings sarjassa. 24 laukausta, ei maaleja, kaksi syöttöä, +/- 0 ja neljä jäähyminuuttia. Ei jäänyt paljoa jälkipolville kerrottavaa.

Marc-Andre Fleury on ollut nyt kaksi kevättä todella epävarma. Viime vuonna Philadelphia sarjassa tuntui menevän kaikki. Tänä vuonna Islandersia vastaan sama ääni kellossa. Menetti ykkösmaalivahdin paikan veteraanimaalivahti, Tomas Vokounille. Näyttää siltä, että Penguins ei enää menesty Fleuryn johdolla. Tätä asiaa varmasti mietitään Penguins-toimistossa kesällä.

3. Vancouver Canucks

Joukkue ei näyttänyt syttyvän ollenkaan tähän kevääseen. Kotiedun turvin sarjaan lähtenyt Canucks kesälomille 4-0 otteluvoitoin. Muutoksia organisaatiossa tulee varmasti. Ensimmäisenä katsotaan päävalmentaja Alain Vigneaultin ja toimitusjohtaja Mike Gillisin suuntaan. Veikkaan, että Vigneault on lähellä potkuja. Tuskin ovat Gillisilläkään kaukana.

Vuonna 2011 Canucks oli voiton päässä Stanley Cupin voitosta. Tuon mahdollisuuden jälkeen joukkue on voittanut yhden (1) ottelun pelaamistaan 11 pudotuspelikamppailusta. Noissa 11 ottelussa Canucks on tehnyt ainoastaan 18 maalia.

—-

Toinen kierros NHL:n pudotuspeleissä käynnistyy jo ensi yönä, kun Los Angeles ja San Jose sekä Pittsburgh ja Ottawa aloittavat sarjansa. Kaksi muuta paria ovat Chicago-Detroit ja Boston-NY Rangers.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!