Kiekkokynä: Varaustilaisuuden ennakointia osa 1

NHL:n Draft Lottery järjestettiin 29.4. Sen voitti runkosarjassa toiseksi viimeiseksi tullut Colorado Avalanche, joka täten vei ensimmäisen varausvuoron viimeiseksi sijoittuneen Florida Panthersin nenän edestä.

Neljä ensimmäistä vuoroa kuuluvat järjestyksessä seuraaville joukkueille: Colorado, Florida, Tampa Bay ja Nashville. Otetaan heidän vuoronsa ”mock draft”-tyyliseen arviointiin – eli veikataan minkä pelaajan mikin joukkue valitsee.

1. Colorado Avalanche – Seth Jones, Portland Winterhawks, WHL

Koko kauden ajan rankingejen kärkipaikoilla viihtynyt puolustaja, joka pelaa hyvin molempiin suuntiin. On modernin puolustajan malliesimerkki. Luistelu ja peliäly ensiluokkaista. Tulevaisuudessa potentiaali on pelata 30 minuuttia per peli NHL:ssä ja olla joukkueensa kapteenistossa. Täydellinen valinta Coloradolle – Jones sai kiekko oppinsa Denverissä ja Avalanche tarvitsee puolustukseensa enemmän kuin hyökkäykseensä lupaavan talentin. ”Franchise”-pelaaja Avalanchelle.

2. Florida Panthers – Nathan MacKinnon, Halifax Mooseheads, QMJHL

Vuosi sitten hänen uskottiin menevän ensimmäisenä koko draftissa, mutta Jonesin kokonaisvaltainen peli on vienyt MacKinnonilta kärkipaikan. Floridalle hän kuitenkin kelpaa toisella vuorolla. MacKinnon on hyökkäyspäässä yksi draftin vaarallisimmista pelaajista. Hän laukoo hyvin, hänen peliälynsä on erinomainen, eikä luistelussakaan ole valittamista. MacKinnon tuli QMJHL-liigaan samaa reittiä kuin Sidney Crosby. Miehillä on sama syntymäpaikka, Cole Harbour, ja he pelasivat samalle koululle, Shattuck St. Mary’s. Huberdeau-Mackinnon kärkiketjujen sentterikaksikkona ei kuulosta huonolta Floridan kannalta.

3. Tampa Bay Lightning – Jonathan Drouin, Halifax Mooseheads, QMJHL

Joitain huhuja on ollut, että Tampa varaisi Aleksander Barkovin draftissa, jos mies olisi vielä vapaana, mutta en usko heidän sivuuttavan Drouinia. Martin St. Louisin miettiessä eläkepäiviä seuraavan viiden vuoden sisällä, on Drouinista Tampalle hänen korvaajaksi. Silkkisen pehmeät kädet, loistava peliäly ja osaa rakentaa peliä erinomaisesti – näillä Drouinia kuvaillaan. Paljon Tampan numero 26:n kaltaisia piirteitä. Puolustuspäähän ehkä välillä hieman laiska. Voi hakea pitkää syöttöä, joka tekee hyökkääjien ja puolustajien välimatkan pitkäksi. Silti Drouin tekee ympärillä olevat pelaajat paremmaksi kuin mitä he muuten olisivat. Ei ollut vielä vuosi sitten kykyjenetsintätoimistojen listoilla 20:n kärjessä – nyt hänen sanotaan olevan varausvuoden paras hyökkäyspäässä. Lievien puolustusongelmien vuoksi ei ole yhtä täydellinen paketti kuin MacKinnon, mutta potenttiaali pisteiden- ja maalien teossa huikea. Esimerkiksi tällä kaudella MacKinnonin runkosarjapisteissä 76-prosentissa Drouin oli mukana, Drouinin pisteissä 61-prosentissa MacKinnon. Tätä selittää hieman MacKinnonin loukkaantuminen, mutta 76% on kova luku silti. Loistava korvaaja St. Louisille – Drouin muodostaisi vaarallisen parin Stamkosin kanssa moneksi vuodeksi Lightningille.

4. Nashville Predators – Aleksander Barkov, Tappara, SM-liiga

Nashvillen ”prospect pool” huutaa huipputaitavia hyökkääjiä. Filip Forsberg tuli jo kauppatakarajalla, mutta jatkoa tulee varaustilaisuudessa, josta joukkue ottaa Barkovin. KHL-pelaaja Valeri Nichuskin on todennäköisesti vielä vapaana, mutta Radulovin jättämien arpien myötä, en usko Nashville lähtevän varamaan venäläistä. Barkov tuo nimenomaan sitä taitoa Nashvillen tulevaisuuteen. Barkov on huikea pelinrakentajan ominaisuudessa. Hän näkee jään hyvin ja tekee oikean ratkaisun todella usein. Barkovin koko tuo myös plussaa kykyjenetsijöiden papereissa. Ehkä luistelussa suurin parannettava NHL:ää ajatellen. Kaksikko Barkov-Forsberg antaa Nashvillelle toivoa huomisesta.

Nämä siis puhtaita veikkailuja, miten varaustilaisuudessa varataan. Kuitenkin perustelut lukevat yllä, miksi uskon juuri heidän menevän näihin joukkueisiin. Varaustilaisuuden ennakointia jatkettanee myöhemmin ja lähempänä 30.6. järjestettävää varaustilaisuutta. Sen järjestää New Jersey Devils, joka päätti käyttää tämän vuoden vuoronsa.

Kovaltšuk-sopimusrikkomuksen vuoksi New Jerseylle määrättiin rangaistukseksi yhden ensimmäisen kierroksen vuoron mitätöinti vuosilta 2011, -12, -13 tai -14. Nyt seura siis käyttää -13 vuoron ja he ovat käyttäneet myös kahden edellisen vuoden vuoronsa. Tämä tarkoittaa sitä, että New Jerseyn vuoden -14 ensimmäisen kierroksen vuoro mitätöityy.

Ps. Tällä viikolla ovat alkaneet myös pudotuspelit. Tarkemmin niiden pariin palataan seuraavissa blogipostauksissa.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!