PRAHA. Jaromír Jágr on jääkiekon elävä – ja yhä pelaajauraansa jatkava – legenda. Mutta yhdestä asiasta 52-vuotias Jágr on kiitollinen Suomen Aleksander Barkoville.

Tarina juontaa juurensa kauteen 2014-15, jonka Jágr aloitti New Jersey Devilsissä. 57 ottelua oli tuottanut vain 11+18=29 pistettä. Lopulta Jágr treidattiin Florida Panthersiin vastineeksi parista varausvuorosta.

– Olin onnekas, kun minut treidattiin New Jerseystä Floridaan. Ajattelin, että se olisi ehkä viimeinen kauteni, kun minut treidattiin. Pelasin sillä kaudella viimeiset 20 peliä Barkovin ja [Jonathan] Huberdeaun kanssa. Se toimi heti. He antoivat minulle kolme lisävuotta NHL:ssä! Jágr sanoi NHLSuomelle IIHF:n palkintojenjakoseremonian yhteydessä.

Jágr todella pelasi tuolla kaudella vielä 20 ottelua Floridassa, ja yhtäkkiä mies oli jälleen kuin uudestisyntynyt. Tshekkihyökkääjä pelasi lähes yhden pisteen ottelukeskiarvolla, kun hän merkkautti 20 peliin tehot 6+12=18.

Jágr ja Barkov pelasivat pari kautta yhdessä, kunnes Jágr siirtyi vielä Calgary Flamesiin.

Yhdessä asiassa Barkov ja Jágr ovat hyvin samanlaisia: kumpikaan ei ole noussut huipulle vahingossa. Barkov on haastatteluissa kehunut Jágrin näyttämää esimerkkiä, mutta samaa viestiä kuuluu myös toisin päin. Juuri työmoraali on se, mikä Jágrin mielestä on Barkovin salaisuus.

– Kun näin Barkovin, tiesin heti, että hänestä tulee todella hyvä. Hän oli jo hyvä, mutta sen lisäksi hän oli valmis tekemään kovasti töitä. Lahjakkuus ei tee kenestäkään erityistä, mutta hän oli todella kova tekemään töitä, Jágr sanoi.

– Olen onnellinen hänen puolestaan, koska hän tekee töitä ja on hän hyvä tyyppikin!

Barkov pääsee ensi talvena pelaamaan poikkeuksellista neljän maan maajoukkueturnausta, joka lopultakin mitellään parhailla mahdollisilla joukkueilla. Mukana ovat Suomi, Kanada, USA ja Ruotsi. Jágria ei tuntunut erityisemmin harmittavan, että Tshekkiä ei kutsuttu mukaan.

– Emme ole mukana, koska emme varmaankaan ansainneet sitä, tai meillä ei ole tarpeeksi pelaajia NHL:ssä. En näe siinä mitään ongelmaa. Siinä on motivaatiota meille.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS