Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF tiedottaa, että Venäjä ja Valko-Venäjä eivät ole mukana IIHF:n alaisissa tapahtumissa kaudella 2023-24. Päätös koskee kaikkia ikäluokkia.

IIHF:n palkkaama ulkopuolinen taho arvioi Venäjän ja Valko-Venäjän palauttamisen riskit ja tulivat siihen tulokseen, ettei maiden kanssa ole vielä turvallista jatkaa yhteistyötä.

Venäjä aloitti helmikuussa 2022 itsevaltaisen presidenttinsä Vladimir Putinin johdolla brutaalin hyökkäyssodan Ukrainassa. Valko-Venäjän itsevaltainen hallitsija Aljaksandr Lukašenka on tukenut Venäjän hirmutoimia.

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat olleet ulkona kaikista IIHF:n alaisista tapahtumista sodan alkamisen jälkeen. Erityisesti Pohjoismaiden ja Baltian maiden jääkiekkoliitot ovat olleet jyrkästi Venäjän palauttamista vastaan.

Venäjä mukana World Cupissa?

IIHF:n päätös ei koske NHL:n vuodelle 2024 suunnittelemaa maajoukkueiden World Cup -arvoturnausta. NHL ei ole vielä tehnyt ratkaisua Venäjän suhteen.

NHL:n apulaiskomissaari Bill Daly valitsi viime syksynä IIHF:n kanssa eriävän linjan vihjailemalla venäläispelaajien mahdollisesta osallistumisesta. NHL:n komissaarin Gary Bettman paljasti Suomessa pidetyn NHL-tapahtuman yhteydessä puntaroivansa vielä tilannetta pelaajayhdistyksen (NHLPA) kanssa.

The IIHF Council has made the decision to move forward with the 2023/2024 IIHF Championship season without Russian and Belarusian teams.

More: iihf.com/en/news/42650/…