NHL on haastettu oikeuteen kuolemantuottamuksesta. Haasteen takana on Paul Montador, jonka poika, entinen NHL-kiekkoilija Steve Montador kuoli 15. helmikuuta vuonna 2015.

Haasteen mukaan Montador kärsi pitkällä NHL-urallaan 11 aivotärähdystä, joista neljä tapahtui 12 viikon aikana vuonna 2012. Hän pelasi 571 NHL-ottelu ja edusti Calgary Flamesia, Florida Panthersia, Anaheim Ducksia, Buffalo Sabresia ja Chicago Blackhawksia.

NHL kieltää vastuunsa kuolemaan liittyen tiukasti. Liiga kertoo Montadorin kärsineen kokaiinirippuvuudesta ja hänen käyttäneen myös ekstaasia kaudella 2003-04.

– Steve Montadorilla oli ongelmia alkoholin ja huumeiden kanssa, ennen kuin hän pelasi ensimmäistä NHL-peliään ja suostui riskeihin sen jälkeen, kun häntä useasti varoitettiin joukkueiden lääkäreiden ja huoltajien toimesta pitkäaikaisista vaaroista useisiin aivotärähdyksiin liittyen, NHL vastaa.

– Elämänsä aikana Montador kärsi päihteiden väärinkäytöstä, masennuksesta, ahdistuksesta, uniongelmista ja hyväksikäyttävistä ihmissuhteista. Vaikka häntä varoitettiin toistuvasti mahdollisista päävammojen pitkäaikaisista riskeistä, Montador jatkoi NHL:ssä pelaamista vielä vuosia.

NHL kertoi myös Montadorin kärsineen aivotärähdyksistä juniorivuosinaan sekä uransa viimeisellä kaudella KHL:ssä.

– Yhtäkään näistä loukkaantumisista ei voida mitenkään laittaa NHL:ssä pelaamisen seuraukseksi.

Montador oli kuollessaan vain 35-vuotias. Hänen kuolinsyynsä oli kroonisen traumaattisen enkefalopatia. Kyseessä on aivoja rappauttava sairaus, jota on tavattu päävammoja kärsineillä ihmisillä ja pääosin vasta heidän kuolemansa jälkeen. Sen oireita ovat itsetuhoiset ajatukset, muistiongelmat ja päänsäryt.