Vegas Golden Knightsin ja Arizona Coyotesin keskiviikkoinen vaihtokauppa on nostattanut kulmakarvoja NHL-piireissä.

Coyotes lähetti kaupassa jämäpuolustaja Dysin Mayon Vegasin kirkkaisiin valoihin. Vastikkeena kojootit sai viidennen kierroksen varausvuoron (2023) sekä Shea Weberin mittavan sopimuksen.

NHL:n entinen supertähtipuolustaja Weber on ollut polvivamman takia sivussa kaukaloista kaudesta 2020-21 lähtien. Kanadalaislegenda tuskin pelaa enää peliäkään NHL:ssä.

Weberin 7,857 miljoonan dollarin caphitillä varustettu sopimus on voimassa vielä kesään 2026 saakka. Varsinaista palkkaa Weberin sopimuksessa on maksettavana enää yhteensä alle neljä miljoonaa dollaria.

Molemmat joukkueet hyötyvät kaupassa

Eilisessä vaihtokaupassa tapahtui isomman ja pienemmän joukkueen välinen ”symbioosi”.

Golden Knights vapauttaa vaihtokaupan avulla palkkakattoonsa lisää tilaa tulevalle kesälle, jolloin pitkäaikaisesti loukkaantuneiden listalla (LTIR) olleen Weberin sopimus olisi muutoin vaikuttanut täysin voimin seuran palkkakattoon. Golden Knightsin on nyt myös helpompi vahvistaa joukkuettaan pelaajalla, jonka sopimus kattaa ensi kauden.

Coyotes puolestaan pääsee Weberin sopimuksen avulla NHL:n asettaman palkkalattian yli. Coyotesin listoilta löytyi jo ennestään loukkaantuneena olevat veteraanihyökkääjät Andrew Ladd ja Bryan Little. Kolmikon palkat vievät yhteenlaskettuna (18,6 miljoonaa dollaria) jopa 26 prosentin osuuden Coyotesin tämän kauden palkkakatosta.

NHL:n pitkäaikaiset tähdet dumpataan aavikolle

Arizonasta on tullut NHL:n entisten tähtipelaajien kaatopaikka.

Legendaariset kiekkotähdet kuten Pavel Datsjuk, Marian Hossa ja Chris Pronger joutuivat uriensa ehtoopuolella NHL:n palkkakattoa kiertelevien ja porsaanreikiä etsivien GM:ien pelinappuloiksi. Koko kolmikko joutui tahtomattaan päättämään uransa Coyotesin riveissä.

Weber on nyt uusin NHL:n (tuleva) alumnipelaaja, jota heitellään menemään kuin vanhoja sukkia. Weberin kohdalla kauppaaminen palkkakattoon liittyvien syiden takia ei ollut miehen uran ensimmäinen – eikä välttämättä viimeinen. Montreal Canadiens heivasi viime kesäkuussa kanadalaiskonkarin sopimuksen Golden Knightsille vaihdossa hyökkääjä Jevgeni Dadonoviin.

On hyvin mahdollista, että Coyotes päätyy kauppaamaan Weberin sopimuksen tulevana kesänä jollekin NHL:n huippuseuralle, jonka pyrkimyksenä on laittaa Weber LTIR-listalle ja venyttää tämän avulla palkkakaton ylärajaa korkeammalle.

Muutos tarvitaan pian – mallia NBA:sta?

Gettyimages: Supertähti Kevin Durant kaupattiin NBA:n siirtorajalla Phoenix Sunsin riveihin.

Sanomattakin selvää, että NHL:n on pistettävä stoppi GM:ien aloittamalle häikäilemättömälle palkkakaton kiertämiselle ja entisten huippupelaajien kierrättämiselle.

Yksi simppeli ratkaisu olisi kieltää loukkaantuneena olevan tai NHL:stä epävirallisesti eläköityneen pelaajan kauppaaminen.

Toinen vaihtoehto olisi tarjota NHL-seuroille mahdollisuus ylittää palkkakatto reiluja keinoja käyttäen. Esimerkiksi koripallosarja NBA:ssa käytetään ”pehmeää” palkkakattoa, joka mahdollistaa palkkakaton ylittämisen tiettyjen ehtojen (mm. Bird-oikeus) täyttyessä.

NBA:ssa 27 joukkuetta 30:sta ylittää tällä kaudella sarjaan määritellyn 123,7 miljoonan dollarin palkkakaton. Joustavan palkkakattonsa ansiosta NBA:ssa (huippu)pelaajien kauppaaminen on äärettömän paljon helpompaa kuin NHL:ssä, jossa lähes kaikkien GM:ien kädet on kahlittu.

Ehkä NHL:n muutosta pelkäävien päättäjien olisi aika seurata hurjassa nousussa olevaa naapurisarjaansa ja harkita uuden toimintamallin toteuttamista.