NHL:ssä todistettiin sunnuntain vastaisena yönä merkillisiä hetkiä, kun Edmonton Oilersin tolppien väliin luisteli Chicago Blackhawks -pelin päätöserässä Matt Berlin.

Kyseessä on kanadalainen, reilut viikko sitten 25 vuotta täyttänyt maalivahti, joka on pelannut kaudesta 2019-20 alkaen kotimaansa USports-sarjaa University of Alberta -nimisessä joukkueessa. Sarja on miesten korkein yliopistokiekon taso, ja tällä kaudella kumilätkät ovat tarttuneet 89,2 prosentin tarkkuudella.

NHL:ssä prosentit näyttävät täyttä sataa. Pelaaja tuli maalille reilut kaksi minuuttia ennen loppua Edmontonin johdettua 7-3. Niihin lukemiin peli myös päättyi.

Jack Campbell oli Edmontonin aloittava vahti, Stuart Skinner ei ollut mukana lainkaan sairauden takia. Konkari Mike Smith on ollut sivussa peleistä loukkaantumisen takia.

Uusi nimi sai saumansa NHL:stä Connor McDavidin aloitteesta. Hän oli ehdottanut tällaista luotsi Jay Woodcroftin mukaan.

– Koko päivä oli pyöritystä, mutta loppu päivälle oli uskomaton. Aiemmin olin tekemässä läksyjä ja sykkeeni kasvoi, pelaaja sanoi NHL:n nettisivuilla.

– Kaikki toivottivat tervetulleeksi – pelaajat, henkilökunta, kaikki. Ja NHL-debyytti oli uskomaton hetki, jota en unohda koskaan elämässäni, Berlin hehkutti.

Pelaajalle oli infottu, että hän menee maaliin ensimmäisen alle kolme minuuttia ennen loppua tulevan vihellyksen kohdalla.

– Luulin, että minulle vitsailtiin siitä, että kolmen minuutin paikkeilla olen valmis jäälle. Tein parit venytysliikkeet, hengitin syvään. Sydämeni hakkasi.

Maalille luisteltua pelaaja sai suosionosoitukset myös yleisöltä. Chicagon Caleb Jonesin kudin torjumisen jälkeen tuli taas suosionosoitukset.

NHL:n nettisivuilla Berliniä luonnehdittiin hätävaravahdiksi. Hän ei ollut kuitenkaan täysin tuntematon nimi Oilersille, sillä onhan molari käynyt ajoittain joukkueen treeneissä.