Joka vuosi NHL:ssä lähes puolet joukkueista lopettaa kautensa runkosarjan viimeiseen otteluun. Näistä joukkueista jokainen pyrkii pärjäämään mahdollisimman pian paremmin, minkä saavuttamiseen toimiston työntekijät miettivät kuumeisena ratkaisuja.

Tässä artikkelissa hyppäämme Metropoli-divisioonan kunkin playoffien ulkopuolelle jääneen joukkueen toimitusjohtajan saappaisiin selvittääksemme, mitä kussakin tilanteessa tulisi tehdä.

New York Islanders

Kausi 2021-22 oli New York Islandersille suuri pettymys. Konferenssifinaaleihin viime kautena yltäneen joukkueen piti olla entistäkin vahvempi, mutta nopeasti playoff-viiva karkasi hyvin kauas. Runkosarjaa vaikeuttivat avainpelaajien poissaolo ja 18 ottelun vierasputki kauden alkuun, mutta pelkästään ne eivät Islesin menestystä vesittäneet.

Positiivista mukaanotettavaa kuluvasta kaudesta Islandersille tuovat Ilja Sorokinin loistavat otteet tolppien välissä ja Noah Dobson läpimurto NHL:n huipulle. Adam Pelech pelasi elämänsä kauden, mikä palkittiin valinnalla tähdistötapahtumaan.

Suuri muutos Islanders-toimistossa on jo tehty. Barry Trotzille annettiin yllättävät potkut ja tilalle valittiin 11 vuotta edellä mainitun herrasmiehen apuvalmentajana kolmessa eri joukkueessa toiminut Lane Lambert.

Ensimmäisenä, ja ehkä kuitenkin ainoana merkittävänä, hankintalistalla on laituri kärkiketjuun. Mathew Barzalille ei tunnuta löytävän toimivaa ketjukoostumusta, sillä hyökkäyksen kärki on melko tylppä. Brock Nelson ja Anders Lee ovat kyllä top 6 -tason hyökkääjiä, ehkä jopa Jean-Gabriel Pageau ja Josh Baileykin, mutta näistä viidestä pelaajasta kaksi on senttereitä.

Kehitystä tähän kauteen nähden odotetaan Oliver Wahlstromilta, Anthony Beauvillieriltä ja Kieffer Bellowsilta. Kyle Palmierista nähtiin entistäkin suuremmalla kontrastilla kaksi eri versiota, joista keväinen on Long Islandilla se miellyttävämpi näky. Bellowsin otteet olivat lupausta herättäviä, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä umpeutuvan sopimuksen kanssa tehdään.

Columbus Blue Jackets

Jarmo Kekäläisen joukot eivät päässeet toista kautta putkeen pudotuspeleihin. Ensi kaudeksi Columbus Blue Jacketsillä on kuitenkin loistavat mahdollisuudet rakentaa paremmin menestyvä joukkue.

Lupauskatras Blue Jacketsillä on hyvällä mallilla erityisesti Jegor Tshinahovin, Cole Sillingerin, Kent Johnsonin, Alexandre Texierin, Kirill Martshenkon ja Adam Boqvistin myötä. Liam Foudyn kausi oli pettymys, kun taas harppaus Mikael Pyyhtiän kehityksessä on takuulla huomattu.

Vaikka moni edellä mainituista ei läpimurtoaan NHL:n huipputasolle tekisikään, 28 miljoonan dollarin tila palkkakaton alla mahdollistaa merkittävien vahvistusten hankinnan. Osa tästä kadonnee Boqvistin, Patrik Laineen, Jack Roslovicin ja kenties Joonas Korpisalon jatkosopimusten myötä, mutta on vaikea nähdä tilannetta, jossa sininutut eivät olisi ensi kaudella edellistä vahvempia.

Sentteriä Kekäläisen tulisi etsiä kissojen ja koirien kanssa, eikä puolustuskaan ole kovin kummoinen. Joukkue tulee takuulla olemaan ensi kaudella vahvempi, mutta playoffit eivät ole vieläkään selviö.

New Jersey Devils

New Jersey Devils oli 37 pisteen päässä playoff-paikasta, mutta se ei ole vähentänyt toimitusjohtaja Tom Fitzgeraldin voitonjanoa. Yhdysvaltalais-GM on vihjaissut olevansa valmis treidaamaan ykköskierroksen varausvuoronsa, jolla pääsisi valitsemaan koko varaustilaisuuden toisena.

Paljon pitää menestyvän joukkueen rakentamiseksi töitä tehdä. Hyökkäyksessä on neljästä viiteen kärkiketjuihin vaadittavaan tulostasoon kykenevää pelaajaa, ja puolustuksessakin puolet avauskokoonpanon pakeista ovat joko sutta tai sekundaa.

Merkittävimmät tehtävälistalla näkyvät jatkosopimukset kuuluvat Jesper Brattille, Pavel Zachalle, Miles Woodille ja Jesper Boqvistille. Mielenkiintoista on myös nähdä, mitä P.K. Subbanin umpeutuvan sopimuksen kanssa tehdään. Bratt pelasi supertähtitason kauden, joten ruotsalaishyökkääjä vie tästä joukosta varmasti sen merkittävimmän osan noin 25 miljoonan dollarin palkkakattotilasta.

Ykkösvahdin tarpeesta on tehty jo julkinenkin asia, joten tukittavia aukkoja kokoonpanosta löytyy. Tähän projektiin tarvitaan kuitenkin malttia.

Philadelphia Flyers

Philadelphia Flyersin kaudesta tuli pilaantunut pannukakku. Panostusten piti tuoda menestystä, mutta tuloksena olikin divisioonan viimeinen sija.

Tuttuun tapaan reaktiona ei ole aloittaa maltillista uudelleenrakennusta, vaan menestystä halutaan heti. Jos Chuck Fletcher jotenkin tästä porukasta taikoo voittavan joukkueen ensi kaudeksi, saa hän siitä jättimäisen sulan hattuunsa NHL-GM:nä.

Palkkakatossa tilaa on vain alle kuusi miljoonaa dollaria. Tällä summalla pitäisi hankkia vielä ainakin kentällinen pelaajia ja varamaalivahti, joskin lukemaa vääristää lievästi pari-kolme pelaajaa, jotka eivät suurella todennäköisyydellä tule mahtumaan NHL-kokoonpanoon.

Leikitelkäämme nyt kuitenkin Fletcherin utopistisella ajatuksella, jonka mukaan Flyersista rakennetaan menestysjoukkuetta ensi kaudelle. James van Riemsdykin seitsemän miljoonan dollarin sopimuksesta täytyy päästä eroon välittömästi, mutta siihen suurimmat toimenpiteet jäävätkin. Ei auta kuin toivoa, että Ryan Ellis, Sean Couturier ja Kevin Hayes pelaisivat ehjemmän kauden, ja Joel Farabee, Morgan Frost, Cam York, Noah Cates ja Bobby Brink ottavat harppauksen eteenpäin kehityksessään.