Florida Panthers teki sen taas. Pelasi surkean avauserän. Päästi vastustajan johtoon. Nousi rinnalle ja voittoon.

Panthers siirtyi pudotuspelien avauskierroksella Washington Capitalsia vastaan 3-2-johtoon otteluvoitoissa, kun joukkue nousi 0-3-tappioasemasta 5-3-voittoon.

Eihän se tosiaan yllättävää ollut, jos on Panthersia tällä kaudella seurannut. Runkosarjassa joukkue keräsi eniten voittoja tappioasemasta ja käänsi useamman pelin jopa vähintään kolmen maalin tappioasemasta. Siinä sivussa Panthers takoi eniten maaleja ja pisteitä koko runkosarjassa.

Ilmiötä voidaan lähestyä parista eri kulmasta. Toisaalta on aika hurjaa, että joukkue kykenee kerta toisensa kääntämään tappioaseman voitokseen. Se kertoo sekä pelaamisen rakenteiden onnistumisesta, laadukkaasta pelaajamateriaalista että vahvasta henkisestä kantista.

Toisaalta taas on häkellyttävää, miten Panthers voi toistuvasti tulla peleihin jotenkin aivan valmistautumattomana. Vähän kuin oltaisiin jossain ikämiesten harrastesarjassa, jossa paikalle tullaan kolme minuuttia ennen pelin alkamista.

Kaikki te, jotka katsoitte pudotuspelisarjan viidennen pelin, lienette samaa mieltä siitä, että Panthers oli ottelun alkupuoliskolla – jälleen – aivan yössä. Hyökkäyspäässä tehotonta ja siihen kun lisätään muutama typerä virhe, taululla on 0-3.

Ei ainakaan auta, että ylivoimasta on puhallettu puhti täysin pois. Panthers pääsi kokeilemaan viidennessä pelissä kolme kertaa ylivoimalla: ei maalia. Sitä se on pudotuspeleissä ollut. Kuulostaa uskomattomalta, mutta Panthersin ylivoimaprosentti tämän kevään pudotuspeleissä on pyöreä nolla. 16 ylivoimakertaa, 0 maalia.

Capitals pitää Aleksander Barkovin tällä hetkellä niin tiukasti pihdeissään, että Panthersin on keksittävä ylivoimallaan jotain muuta. Viidennessä ottelussa yv-peli pyöri jo huomattavan paljon Claude Giroux’n kautta toisella laidalla.

Katso tästä Florida-Washington-sarjan viidennen ottelun maalikooste. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Panthers siis on ollut luokattoman lapsellinen otteluiden alkupuolilla eikä ylivoimasta ole ollut joukkueelle minkäänlaista hyötyä. Ja sitten taas toisaalta: kaikesta tästä huolimatta Panthers johtaa ottelusarjaa Capitalsia vastaan voitoin 3-2.

Capitals ei todellakaan ole mikään huono joukkue. Jos tällaisen joukkueen onnistuu päihittämään pelkillä tasavoimaisilla maaleilla, kertoo se potentiaalista. Esimerkiksi koko pudotuspelien pistepörssiä johtava Carter Verhaeghe on paukuttanut jo hurjat kymmenen pistettä tasakentällisin.

Jos – jos – Panthers onnistuu tuottamaan hyvälaatuista peliä koko 60-minuuttisen ajan ja jos se saa ylivoimansa toimimaan, kaikki on edelleen mahdollista, jopa Stanley Cup. Mutta jos ei, turpaan voi hyvin tulla jo avauskierroksella Capitalsia vastaan. Kovin montaa kertaa ei kannata leikkiä voitolla.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS: Aleksander Barkovkin jäänyt varjoon! Floridaan on syttynyt uusi supertähti